Creștinătatea sărbătorește Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Ultima actualizare:

Pe 8 noiembrie creștinătatea sărbătorește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor îngereşti şi cei dintâi mijlocitori între Dumnezeu şi oameni.

 În iconografie, Sfântul Mihail este înfăţişat purtând în mână o sabie de foc; el are misiunea să păzească Legea lui Dumnezeu şi să-i biruiască pe duşmani, iar Sfântul Gavriil poartă cu sine un crin, simbolul vieţii neîntinate.

Prin harul lor divin, îngerii rezistă ispitelor și fac numai bine

Îngerii sunt vestitorii lui Dumnezeu aducând pe pământ voia Acestuia. Prin harul lor divin, îngerii rezistă ispitelor și fac mereu numai bine. Dintotdeauna,  îngerii îi ajută pe oameni să se mântuiască de necazuri, spun Sfânta Scriptură şi Mărturisirile Apostolilor.

Potrivit etimologiei ebraice, cuvântul arhanghel înseamnă „înger din vechime”.

Îngerii au vârsta copilăriei care sugerează inocența

Potrivit Sfintei Scripturi, îngerii sunt spirite evoluate și fără trup. Îngerii nu au sex, pentru a fi protejaţi de ispite  şi de pasiuni . Toţi sunt blonzi şi au vârsta copilăriei, care sugerează inocenţa.

Menirea îngerilor este aceea de a-l preaslăvi pe  Dumnezeu; totodată, ei sunt mesagerii Tronului  ceresc.

Îngerul nostru păzitor

La români, cultul pentru Sfinții Arhangheli este foarte răspândit

În ţara noastră cultul pentru Sfinţii Arhangheli este foarte răspândit. Numeroase biserici poartă hramul Sfinților Arhangheli și mii de români sunt botezați cu numele lor.  Totodată, icoana Sfinţilor Arhangheli ocrotește casele a mii și mii de români.  

Arhanghelul Mihail are misiunea să păzească legea lui Dumnezeu  

Numele de Mihail se traduce ca fiind „puterea lui Dumnezeu”. El are misiunea să pedepsească păcatul și nedreptatea, așa cum se menționează în Vechiul Testament. Din acest motiv, Sfântul Mihail este un înger al dreptății Dumnezeiești.

Arhanghelul Mihail  este protectorul armatelor creștine  

 Sfântul Mihail este un luptător aprig împotriva diavolului, este protectorul călugărilor şi al armatelor creştine. De aceea, voievozii purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Sfântului Mihail, rugându-se Sfântului să-i ajute în bătălia cu dușmanii. În iconografie Sfântul Mihail poartă o sabie de foc. 

Arhanghelul Gavriil este mesagerul veștilor bune

Sfântul Gavriil este arhanghelul mesajelor bune și are misiunea să vestească oamenilor marile taine  dumnezeieşti. În iconografie el poartă în mână un crin. Pentru înfăţişarea sa blândă el a fost binevestit să vestească sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana că o vor naşte pe Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Tot Gavriil i-a vestit în Templu Preotului Zaharia că soţia sa, Elisabeta, îl va naşte la bătrâneţe pe Înaintemergătorul Ioan. Timp de 12 ani, Arhanghelul Gavriil a ”hrănit-o” pe Fecioara Maria cu hrană cerească. El a  răsturnat piatra de pe mormântul Mântuitorului, apoi  le-a dat vestea Mironosiţelor că Iisus a înviat. 

Gavriil ocrotește mamele și pruncii

Arhanghelul Gavriil  ocroteşte mamele şi pruncii,  duce la cer rugăciunile fierbinţi ale credincioşilor. El i-a îndemnat-o pe Fecioara Maria să fugă în Egipt cu pruncul şi tot el a chemat-o, când a trecut pericolul, să revină în Nazaret.

Îngerii sunt un model de viaţă creştină

Sfinţii îngeri sunt un model de viaţă creştină: ei trăiesc în armonie,  se respectă între ei,  cei din ceata de jos, cu cei din ceata ierarhic superioară. De asemenea, ei nu se mânie şi nu se războiesc între ei. ”Să le urmăm exemplul,  pentru împlinirea faptelor bune”, ne îndeamnă Sfinții părinți.

 Ziua de luni este consacrată îngerilor

Fiecare zi de luni este consacrată îngerilor, protectorii noștri. De aceea, rugăciunile noastre fierbinți trebuie adresate îngerilor în această zi.  Rugile noastre fierbinți sunt ascultate şi trimise Serafimilor, acei îngeri care răspândesc lumină și risipesc întunericul și teama din gândul nostru.  

Îngerul nostru păzitor ne sfătuiește de bine

La botez,  fiecărui creștin îi este orânduit un înger păzitor. De aceea,  Sfinţii părinţi ne povăţuiesc să ne rugăm îngerului nostru păzitor în momentele de mare supărare, mulţumindu-i de fiecare dată pentru ajutorul său. Îngerul nostru păzitor să-i adresăm rugămintea să ne dăruiască sănătate, spor în munca de fiecare zi şi belşug în gospodărie. 

De aceea, Sfinţii părinţi ne învaţă să trăim în armonie cu îngerul nostru păzitor, să ne străduim cu el și să nu-l mâhnim cu vorbe sau cu fapte de necredinţă.

Îngerii păzitori ocrotesc bisericile și orice comunitate creștină

Îngerii păzitori ne ocrotesc pe noi, oamenii, dar şi bisericile, mănăstirile, cetăţile, fiecare comunitate creştină, fiecare ţară în parte.    

În Sfânta Scriptură sunt prezentate cele trei trepte în care se grupează cele nouă cete îngereşti  şi rolul fiecăreia:

„Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt reprezentativi pentru lumea nevăzută, ce a fost creată înaintea celei văzute.  Ei fac legătura  dintre lumea văzută şi nevăzută, pentru că ei au participat şi participă în viaţa oamenilor ; ei sunt mesagerii lui Dumnezeu pe pământ. Tradiţia bisericească spune că la naştere fiecare copil primeşte un înger păzitor , care să-i poarte de grijă”, ne spune părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti ( B-dul Nicolae Titulescu.)     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net