Lecţie de viaţă: la 80 de ani, trăieşte izolată în munţi

Ultima actualizare:

    Coliba Mariei Zăican  este înconjurată  de munţi şi păduriFoto: Dorin Constanda
Coliba Mariei Zăican este înconjurată de munţi şi păduriFoto: Dorin Constanda

Emisiunile despre supravieţuire filmate de Discovery prin junglele africane sunt apă de ploaie pe lângă ce îndură o bătrânică aici, în România. Maria Zăican are 80 de ani şi trăieşte, de o viaţă, izolată în munţi. Nu are vecini şi nici gard în jurul colibei. O mai vizitează, din când în când, fiarele pădurii.

Cătunul Comarnici – localitatea Colţi – judeţul Buzău. Cândva, aici îşi duceau zilele vreo 17 familii, răsfirate cu gospodăriile ba pe crestele muntelui, ba prin văile râului. Bătrânii au murit, tineretul a fugit care-n-cotro, pe la oraşe, aşa că satul este acum dezafectat, iar locuinţele s-au prăbuşit sub povara anilor.

O singură fiinţă a mai rămas „la vatră”! Maria Zăican are 80 de ani, din care mai bine de 60 i-a petrecut la Comarnici. Nu are apă, nu are drumuri şi până mai ieri nu avea nici curent electric, dar nu ar părăsi cămăruţa ei din creierul munţilor pentru nimic în lume.


    Bătrânica îşi omoară  timpul cu animalele saleFoto: Dorin Constanda
Bătrânica îşi omoară timpul cu animalele saleFoto: Dorin Constanda

„Aveam 19 ani când am venit aici, deh!, după bărbat, că aşa erau vremurile atunci. Cât a trăit el, nu ne-a lipsit nimic. Ne-am gospodărit frumos. Acum mi-e greu, că-s singură şi nu am cu cine schimba o vorbă de om. Au încercat să mă ia nepoţii pe la casele lor, am stat o zi şi m-am întors. Dacă aici îmi sunt rădăcinile, ce să fac?”, spune Maria Zăican.


    Maria Zăican îşi pune  rufele la uscat prin  copacii din jurul caseiFoto: Dorin Constanda
Maria Zăican îşi pune rufele la uscat prin copacii din jurul caseiFoto: Dorin Constanda

Necazurile s-au ţinut lanţ de capul femeii, dar nici unul nu a clintit-o de pe ruinele Comarniciului. Şi-a pierdut, pe rând, soţul şi unicul băiat, iar casa i-a luat foc în urmă cu câţiva ani.


    Bătrâna găteşte la  plită, în cămăruţa  care ţine loc şi de  dormitor, şi de bucătărieFoto: Dorin Constanda
Bătrâna găteşte la plită, în cămăruţa care ţine loc şi de dormitor, şi de bucătărieFoto: Dorin Constanda


    Măgăruşul Puiu îi cară  bagajele femeii, când coboară  în sat, la cumpărăturiFoto: Dorin Constanda
Măgăruşul Puiu îi cară bagajele femeii, când coboară în sat, la cumpărăturiFoto: Dorin Constanda

Cea mai apropiată suflare de om este la vreo trei kilometri distanţă, dar drumul e anevoios, aşa că mai bine te laşi păgubaş. Un om cu suflet bun şi cu dare de mână i-a donat femeii un panou solar, să aibă şi ea un bec, să nu mai stea la lumânare. Alţii au adus un televizor alb-negru, dar de unde antenă?


    Căsuţa femeii este  luminată cu ajutorul  unui panou solar, pe  care l-a primit în  dar de la o persoană  cu suflet bunFoto: Dorin Constanda
Căsuţa femeii este luminată cu ajutorul unui panou solar, pe care l-a primit în dar de la o persoană cu suflet bunFoto: Dorin Constanda

„Mă plictisesc doar când e urât afară şi nu am ce să deretic. În rest cu animalele: mai am câteva oi, nişte curcani, un măgăruş şi doi câini. Ce mi-o mai rămas şi mie de când au trecut lupii ultima dată. Mare necaz am avut: mi-au luat şi căţeaua din faţa casei. Am ieşit la ei, dar duşi au fost. Şi mistreţii trec pe aici, au râmat tot pământul în jurul casei. Vulpea m-a lăsat fără câteva găinuşe. Şi uliul a dat iama în păsări, dar ce să faci, împarţi viaţa cu lighioanele”, spune bătrânica, afişând un zâmbet larg pe faţa luminată de doi ochii albaştri şi senini ca cerul.


    La 80 de ani, femeia  merge zilnic kilometri  întregi după apă şi lemneFoto: Dorin Constanda
La 80 de ani, femeia merge zilnic kilometri întregi după apă şi lemneFoto: Dorin Constanda

Când vremea e bună, Maria Zăican coboară la biserică, preţ de câţiva kilometri, prin pădure, traversând povârnişuri şi albii de râu. Atunci e rost şi de cumpărături, atât cât îi permite pensia modestă, de doar 460 de lei: pâine, ulei, sare şi mălai. În rest, mănâncă ce-i oferă gospodăria şi pădurea înconjurătoare. Şi rău nu e, că, de când se ştie, femeia nu a călcat prin spitale.


    Bătrânica l-a primit pe  reporterul Click! cu o ţuică fiartă,  din producţia proprieFoto: Dorin Constanda
Bătrânica l-a primit pe reporterul Click! cu o ţuică fiartă, din producţia proprieFoto: Dorin Constanda

„Nici la dinţi nu am fost. Sunt rea de gură, i-am pierdut pe toţi, dar i-am scos singurică, unu câte unu”, se mândreşte bătrânica.

Reporterii Click! şi-au făcut drum cu lopata

Reporterii Click! au vizitat-o pe Maria Zăican chiar în puterea iernii, pe o vreme năprasnică. După ce am lăsat maşina la marginea localităţii Colţi, am pornit-o pe jos prin pădure, înotând prin zăpadă până la brâu.


    Am avut nevoie de o lopată  pentru a desfunda drumul Foto: Dorin Constanda
Am avut nevoie de o lopată pentru a desfunda drumul Foto: Dorin Constanda


    Pe alocuri, stratul de zăpadă  depăşea un metru înălţimeFoto: Dorin Constanda
Pe alocuri, stratul de zăpadă depăşea un metru înălţimeFoto: Dorin Constanda

Am avut nevoie de o lopată pentru a face pârtie pe anumite porţiuni, dar chiar şi aşa am mers mai mult târâş până la căsuţa bătrânei. Şi nu a fost deloc uşor, chiar şi cu un ghid local alături: am făcut mai bine de trei ore pe drumuri necălcate, prin hăuri şi pe margini de prăpastie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net