Lista completă a persoanelor care se pot vaccina în etapa a doua. Cine va avea prioritate

Ultima actualizare:

    Noi categorii de persoane au fost incluse în etapa a doua a campaniei de vaccinareFoto: Mediafax
Noi categorii de persoane au fost incluse în etapa a doua a campaniei de vaccinareFoto: Mediafax

Noi categorii de persoane au fost incluse în această a doua etapă a vaccinării, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobate miercuri. Cererea fiind mare, autoritățile au stabilit că vârstnicii și bolnavii cronic vor avea prioritate la programare. Pentru aceasta, platforma online va fi modificată.

În afara adulților de peste 65 de ani, a persoanelor cu boli cronice și a angajaților care deservesc activități esențiale, autoritățile au inclus noi categorii de populație pe lista beneficiarilor etapei a doua de vaccinare.  

Noi categorii de persoane incluse în etapa a doua

  • Persoanele încadrate într-un grad de handicap, cele dializate, imobilizate sau nedeplasabile, cele imunodeprimate, dar și însoțitorii și familia acestora se pot vaccina în această perioadă. 
  • Persoanele fără adăpost au fost incluse și ele pe listă. 
  • Sportivii din loturile naționale și olimpice, cu staful tehnic care participă la pregătirea lor se pot vaccina în a doua etapă. 
  • Prevederile prezentei hotărâri se aplică și cetățenilor Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European, precum și străinilor cu ședere legală în României, precizează Digi24. 
  • Pe lângă angajații care deservesc activități esențiale, și alte categorii de lucrători au fost incluse în etapa a doua: casierii și lucrătorii din magazinele de retail alimentar, personalul navigant maritim și fluvial, personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol), pe unități mobile de foraj marin; personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane; personalul din serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii, asistenții maternali și personali; personalul din administrația publică locală;  lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale. 

Alte categorii de români care se pot vaccina acum

  • Personalul din instituțiile statului, Parlament, Curtea Constituțională, Administrația Prezidenţială, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională, Curtea de Conturi, ministere şi instituţii subordonate acestora; 
  • Personalul din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională şi al autorităţii judecătoreşti, interpreții și traducătorii autorizați, avocați, notari publici; 
  • Personalul din administrația publică locală, ANM, membrii ai misiunilor diplomatice; 
  • Personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara țării, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune; 
  • Personalul sanitar veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare; 
  • La toți aceștia se adaugă persoanele anunțate la începutul campaniei: personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital (procesare, distribuție alimente, centrale electrice - transport și distribuție, medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri), personalul din învățământ, culte religioase, mass-media, poștal și curierat, salubritate și deșeuri. 

Vârstnicii și persoanele vulnerabile au prioritate 

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a anunțat că STS va modifica în următoarele zile platforma de programare, astfel încât persoanele vulnerabile să aibă prioritate. Concret, pe parcursul unei zile, 25% din programări vor fi destinate persoanelor din domenii esențiale și 75% vârstnicilor de peste 65 de ani, persoanelor cu afecțiuni cronice și celor cu dizabilități. Locurile se vor ocupa pe principiul „primul venit, primul servit”. 

Peste 300.000 de români au fost deja vaccinați

Până miercuri, 20 ianuarie, 302.570 de români au fost vaccinați împotriva COVID-19. Dintre aceștia, 296.756 cu o doză și 5.814 cu ambele doze. „Ca urmare a interesului crescut al cetățenilor pentru vaccinare, în 31 de județe din țară a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport cu numărul dozelor disponibile la acest moment și cu calendarul de livrare estimat pentru perioada următoare”, au anunțat autoritățile. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net