Mai are sens să dezinfectăm totul? Iată 4 mituri despre COVID pe care le credeam adevărate în urmă cu un an

Ultima actualizare:

    Dacă în urmă cu un an credeam că e bine să dezinfectăm orice aducem în casă, acum specialiștii spun că măsura nu e necesară
Dacă în urmă cu un an credeam că e bine să dezinfectăm orice aducem în casă, acum specialiștii spun că măsura nu e necesară

În primăvara anului trecut, când eram la începutul pandemiei, știam destul de puține lucruri despre COVID-19. Credeam că în situație de risc sunt doar bătrânii și persoanele cu boli cronice, dezinfectam cumpărăturile pentru că ni se spunea cât rezistă virusul pe suprafețe, ne așteptam ca problema să dispară în sezonul cald. Timpul a demonstrat că niciuna din acele informații nu era adevărată.

Acum un an, dezinfectam tot: suprafețe, cumpărături, străzi... Epidemiologii ne spuneau că virusul poate rezista ore, chiar zile întregi pe hârtie, plastic și metal. Deci pot să mă infectez de pe suprafețe? „De fapt, nu”, spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai. „La începutul pandemiei, când s-au luat probe de pe paturi, mese, clanțe, s-a găsit ARN de virus. E adevărat că el supraviețuiește pe suprafețe, în mediul exterior, însă are viabilitate extrem de scăzută. A putut fi ținut în viață pe suprafețe doar în condiții de laborator. Probabilitatea de infecție de pe suprafețe e extrem de scăzută. Ar trebui ca cineva bolnav să lingă clanța, tu să o atingi și să-ți bagi mâna-n gură imediat după aceea ca să ai șanse să te infectezi”, explică specialistul. Oricum, spălarea pe mâini cu apă și săpun previne 100% probabilitatea de infecție.

Virusul face ravagii și în rândul tinerilor

La începutul pandemiei, credeam că SARS-CoV-2 îi afectează mai grav doar pe bătrâni și pe cei cu probleme de sănătate. „Tinerii sunt asimptomatici; la ei, infecția se manifestă cel mult ca o răceală mai puternică. Ba chiar nu are nicio putere asupra copiilor”, aveam impresia în 2020. O impresie care s-a dovedit a fi falsă, după ce am văzut mii de cazuri de tineri fără comorbidități, zbătându-se între viață și moarte, la terapie intensivă. La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile anunțau că 167 de copii infectați sunt internați în spitale, 16 dintre ei la ATI, și doi intubați.

Credeam că virusul dispare vara

În primăvara anului trecut, când afară încă era frigul specific sezoanelor gripale, ne așteptam cu toții ca vara situația să se îmbunătățească. Dar iată că am trecut prin temperaturi caniculare și SARS-CoV-2 a supraviețuit bine-merci.

Credeam că masca e scutul absolut împotriva coronavirusului

Nu e chiar așa. Se pare că nu este suficient să purtăm o mască pentru a fi feriți de contaminare. Contează din ce material e și dacă o poți corect, contează dacă și ceilați interlocutori o poartă. O mască simplă chirurgicală oferă o protecție de doar 42%.

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net