Mănânci mezeluri? Poţi face cancer!

Ultima actualizare:

Mâncaţi fripturi, mezeluri şi fast-food? Potrivit experţilor, consumul de mezeluri poate provoca apariţia cancerului de colon, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor la pancreas şi prostată.

Români, feriţi-vă de mezeluri! Conform unui raport publicat ieri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe lista substanţelor cancerigene ar putea fi adăugate cât de curând mezelurile, alături de arsenic şi azbest. 22 de experţi din zece ţări susţin că la fiecare porţie zilnică de 50 de grame de mezeluri, creşte riscul de îmbolnăvire cu 18%. Agenţia Internaţională pentru Studii Oncologice, parte a OMS, a plasat carnea procesată, aşa cum este cea folosită în crenvurşti sau în şuncă, în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele Diesel. După câte se pare, baconul (şunculiţa), hamburgerii şi cârnaţii reprezintă o ameninţare pentru sănătate aproape la fel de mare precum ţigările. Potrivit celor mai recente estimări, 34.000 de decese provocate de cancer pe an în întreaga lume sunt imputabile unei alimentaţii bogate în mezeluri, faţă de un milion de decese provocate de cancer şi imputabile tutunului şi 600.000 consumului de alcool. Carnea roşie, categorie în care este inclusă carnea de vită, viţel, miel, oaie, berbec, porc, capră şi cal, a fost introdusă în grupa de risc 2, ­fiind clasificată drept “carcinogen probabil”.Experţi din zece ţări au identificat legături între consumul acestor cărnuri şi cancerul de colon, de pancreas şi prostată. “Aceste rezultate confirmă recomandările de sănătate publică actuale care cer limitarea consumului de carne”, a declarat dr. Christopher Wild, directorul Centrului Internaţional de Cercetări asupra Cancerului (CIRC).

«Consumaţi cel mult 200 g de carne pe săptămână»

 ”Concluzia studiilor din ultimii 20 de ani este clară: aportul zilnic de carne roșie și de carne procesată trebuie drastic reduse. Însă, o carne roșie de bună calitate, rezultată din producție organică, fără antibiotice și care nu implică alt furaj decât cerealele, reprezintă o sursă valoroasă de proteine de calitate superioară, vitamina B12, fier și zinc. O cantitate de 100 g carne roșie neprocesată, consumată de 1-2 ori pe săptămână pot acoperi nevoile nutriționale de fier, vitamina B12 și proteine ale adultului. Prepararea la cuptor a cărnii, combinarea cu salată de legume crude autohtone și hidratarea completă, scad incidența apariției acestor compuși periculoși.”

Lygia Alexandrescu,  nutriţionist
Lygia Alexandrescu, nutriţionist

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net