Miracole creştine / Mărturii ale minunilor de la Biserica Sfânta Treime din Piteşti

Ultima actualizare:
La Biserica Sfânta Treime din Piteşti se fac şi botezuri.
La Biserica Sfânta Treime din Piteşti se fac şi botezuri.

În Capitală şi în ţară, în lăcaşurile ortodoxe , cei împovăraţi de suferinţe trupeşti şi sufleteşti se roagă la icoane făcătoare de minuni şi la sfinte moaşte, convinşi fiind că doar cu ajutorul divin pot obţine mântuirea de necaz.

Deseori, în jurul acestor necăjiţi există prieteni şi rude care privesc cu îndoială minunile înfăptuite de puterea rugăciunii rostite lângă sfintele odoare religioase, recunoscute pentru puterea lor miraculoasă. Pentru cei care nu cred în tainele dumnezeieşti, minunile se petrec într-un mod „ciudat", greu de înţeles.

Biserica Sfânta Treime din municipiul Piteşti este monument istoric şi datează din secolul al XVII-lea. Credincioşii care se roagă în sfântul lăcaş spun că aici se înfăptuiesc minuni şi de aceea biserica este un loc de pelerinaj nu numai pentru piteşteni, ci şi pentru credincioşii din judeţul Argeş.

Construită în secolul al XVII-lea pe locul unui fost Schit, Biserica „Sfânta Treime" se remarcă printr-un stil arhitectural aparte, care inspiră duhovnicie.

Din momentul în care pelerinul păşeşte în pridvorul sfântului lăcaş, încadrat de zidurile groase protectoare, lasă în urmă lumea laică şi se îndreaptă cu paşi încrezători spre un loc al mântuirii de necazuri. În această casă a Domnului, albă ca lumina taborică, se înalţă rugăciuni către Sfânta Treime, iar icoanele zugrăvite în sfântul lăcaş şi numeroasele scene biblice, care împodobesc interiorul bisericii, cheamă în tăcere credincioşii la rugăciune.

Pelerinii vin zi de zi să se roage pentru sănătate şi pentru spor în casă, pentru o slujbă mai bună sau pentru a scăpa de efectul vrăjilor şi de răzbunarea duşmanilor. S-a dus vestea că persoanele necăsătorite îşi găsesc sufletul-pereche dacă se roagă la icoanele din biserică, mai ales la icoana Maicii Domnului cu pruncul, descoperită printr-o minune şi aşezată în biserică încă din anul 1930. Părinţii îşi botează aici noii-născuţi şi se roagă la sfânta icoană pentru sănătatea pruncului lor. După botez, dacă copilul este mai plăpând, starea lui de sănătate se îmbunătăţeşte considerabil.

La Biserica Sfânta Treime din Piteşti se fac şi botezuri.
La Biserica Sfânta Treime din Piteşti se fac şi botezuri.

Icoana făcătoare de minuni de la Biserica Sfânta Treime din Piteşti
Icoana făcătoare de minuni de la Biserica Sfânta Treime din Piteşti

Icoana din vis, protectoarea lăcaşului

În anul 1925, vechiul Schit Beştelei a devenit casă parohială. În anul 1930, primul preot paroh din acea vreme, părintele Dumitru Georgian, a visat că în podul bisericii există o icoană veche, părăsită, care o reprezintă pe Maica Domnului. Se credea că icoana a aparţinut unei alte biserici. În urma unor intervenţii de constrcţie, icoana a fost uitată în podul bisericii. Părintele a luat-o, a îmbrăcat-o în argint şi a aşezat-o la loc de cinste în biserică, cum spune istoria sfântului lăcaş; de atunci, mii de pelerini au găsit alinare rugându-se la sfânta icoană. Biserica mai are şi alte odoare : o evanghelie îmbrăcată în argint şi un potir suflat cu aur.

În Biserica Sfânta Treime, Sfânta Evanghelie este citită de mai multe ori pe săptămână în cadrul Sfintei Liturghii. De asemenea, amintind de vindecare, slujitorii Domnului în Biserica Sfânta Treime săvârşesc Sfânta Taină a Maslului în fiecare zi de vineri. Scopul acestei slujbe este să restabilească sănătatea trupului şi a sufletului în relaţia de rugăciune a drept-credinciosului cu Dumnezeu. Totodată, alături de această slujbă se mai citesc acatistul şi rugăciunile de dezlegare de blesteme, de jurăminte şi de farmece.

În fiecare duminică, biserica devine neîncăpătoare pentru toţi drept-credincioşii care vin să-i cinstească pe Creatorul lor, pe Maica Lui după trup, pe prietenii Lui apropiaţi - sfinţii, îngerii şi Sfânta Lui Cruce biruitoare a morţii.

Există mulţi enoriaşi şi pelerini care manifestă o evlavie aparte pentru Maica Domnului, al cărei chip este zugrăvit în stânga uşilor împărăteşti. Adesea, dis-de dimineaţă, preoţii îi găsesc pe credincioşi îngenuncheaţi în faţa chipului Maicii Domnului, rugându-se pentru izbăvirea de necazul lor.


    Icoana făcătoare de minuni de la Biserica Sfânta Treime din Piteşti
Icoana făcătoare de minuni de la Biserica Sfânta Treime din Piteşti

„Ţara noastră este binecuvântată şi cercetată încă de Maica Domnului care ne-a dat multe icoane făcătoare de minuni; în timp, acestea s-au dovedit făcătoare de minuni :ele vindecă boli, dezleagă nerodirea şi alină toată durerea sufletească şi trupească. Marile minuni, care le covârşesc pe toate celelalte prin aceea că înduplecă şi voinţa liberă şi rea a omului, sunt îndreptarea sufletului, curăţirea de patimi, eliberarea din jugul păcatului - stări pe care le trăiesc şi cei care se roagă Maicii Domnului, a cărei icoană este cinstită în lăcaşul închinat Sfintei Treimi", ne spune părintele Marius Costache, preot paroh.

O minune păstrată cu discreţie şi cu evlavie

Printre credincioşii care vin frecvent în sfântul lăcaş se numără şi Maria Barbu, o femeie tânără. Singură, cu un venit financiar la limita existenţei, cu un copil bolnav şi un soţ plecat în lume din cauza sărăciei, Maria nu şi-a pierdut speranţa. Ea s-a rugat pentru sănătatea copilui ei şi pentru un trai decent. Nu după multă vreme, rugăciunile ei s-au împlinit. O bună prietenă, discretă şi generoasă, s-a întors din străinătate şi a discutat cu un medic referitor la starea de sănătate a copilului. Mama copilului era disperată că, practic, diagnosticul copilului era incert. Acum, copilul este bine, continuă tratamentul, iar Maria a găsit un job, tot cu ajutorul acestei prietene. Şi în acest caz, "Dumnezeu lucrează prin oameni...", spune Maria.

Împliniri în oraşul natal

Dumitru este un bărbat în puterea vârstei. Până acum şase luni el era fără slujbă, iar starea de sănătate îl îngrijora. Voia să plece în Italia şi aştepta o veste de la un fost coleg de liceu, stabilit în străinătate. Gândul că pleacă din oraşul natal îl sâcâia continuu. Nu prea voia să plece, nu era bine să mai rămână... Adesea, el se ducea la Biserica Sfânta Treime, pe strada Scoroboaia, cum o ştiu localnicii. Spera că aibă şi el parte de o minune. Necazul lui nu l-a mărturisit decât unei rude, pensionară, care l-a sfătuit să se roage, discret, în acest lăcaş. El a făcut şi o novenă - o rugăciune specială, timp de nouă zile. De curând şi-a găsit serviciu la firma unui prieten, rudă cu colegul plecat în străinătate. Desigur, nu mai pleacă departe de casă şi, în curând, îşi va reface viaţa, tot în Piteşti.

Şi în această Biserică unde se petrec minuni impresionează dovezile unei vieţi creştine active. După împlinirea dorinţelor, credincioşii revin în sfântul lăcaş să aducă rugăciuni de mulţumire Maicii Domnului, fiului ei, Iisus Hristos şi patronilor lor spirituali.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net