Moda care ucide: «Copiii sunt crescuţi de internet, nu de părinţi»

Ultima actualizare:

    Elevi care s-au jucat de-a  moartea la şcoală, inspiraţi de un joc stupid
Elevi care s-au jucat de-a moartea la şcoală, inspiraţi de un joc stupid

Tu ştii ce face copilul tău atunci când se închide în cameră? Ai idee cu ce se distrează atunci când eşti fericit că te lasă în pace pentru că are tableta sau telefonul mobil cu care să-şi umple timpul? Răspunsul l-au dat câteva cazuri şocante, petrecute în mai puţin de o lună. Psihologii ne ajută să înţelegem cum îi putem ajuta pe copii să nu cadă în capcana lucrurilor absurde şi mortale pe care le găsesc pe internet.

Cinci elevi au ajuns la spital după ce s-au jucat “de-a moartea” la şcoală şi au încercat să-şi ţină cât mai mult respiraţia oprită. 


    Internetul este plin de  pericole ascunse, în a căror  capcană cad adolescenţii
Internetul este plin de pericole ascunse, în a căror capcană cad adolescenţii

O adolescentă s-a prăbuşit de pe terasa unui bloc când încerca să-şi facă un selfie (n.r. o fotografie pe care ţi-o faci singur, cu telefonul mobil). Un alt tânăr a fost electrocutat pe o pasarelă, tot din acelaşi motiv teribilist.


    Moda pozelor făcute  cu telefonul  a devenit  periculoasă
Moda pozelor făcute cu telefonul a devenit periculoasă

”Balena albastră”, un joc care a împins deja la sinucidere 130 de tineri în Rusia şi Republica Moldova, e doar la un “enter” distanţă. 

Cum s-a ajuns aici şi ce pot face părinţii? Specialiştii psihologi susţin că părinţii, ca primă instanţă în educaţia copiilor, ar trebui nu doar să se îngrijoreze în faţa acestei mode morbide, ci să ia măsuri urgente, până nu va fi prea târziu. 


    Psihologul Hanibal  Dumitraşcu a explicat pentru Click! ce se ascunde în spatele acestor drame
Psihologul Hanibal Dumitraşcu a explicat pentru Click! ce se ascunde în spatele acestor drame

“Din păcate, timpul alocat de către părinţi dialogului cu propriii copii este inexistent. Acesta este motivul pentru care copiii sunt crescuţi acum de internet. Aceştia simt nevoia de a fi acceptaţi în diverse grupuri, de a fi băgaţi în seamă, iar lipsa dialogului conduce la astfel de tragedii. Asistăm la o modă morbidă care ne arată cât de bolnavă este societatea şi ce comportament deviant deprind adolescenţii ignoraţi de propriii părinţi. Dacă până acum vârsta periculoasă era considerată în intervalul 14-15 ani, ea a scăzut în intervalul 11-12 ani. Am întâmpinat cazuri de părinţi disperaţi cărora le-au plecat copiii de-acasă la cel mai mic semn dat pe internet. Evident că adulţii trebuie să supravegheze tot ce accesează ei pe internet şi să discute despre curiozităţile lor”, a explicat, pentru Click!, psihologul Hanibal Dumitraşcu. 

Campanii după cazul de la Iaşi

Autorităţile din Iaşi şi din alte judeţe ale ţării vor începe de astăzi o campanie de prevenire asupra riscurilor la care adolescenţii se supun atunci când acceptă diverse provocări de la persoane necunoscute pe care le cunosc pe internet.

Campania poliţiştilor porneşte după ce, la finele săptămânii trecute, cinci elevi de gimnaziu de la Şcoala Veronica Micle din Iaşi, de 12 şi 13 ani, au ajuns la spital după ce ar fi practicat, în şcoală, un joc despre care colegii lor au declarat presei că ar fi putut fi “Balena Albastră”.

Este un joc în care o “călăuză” îţi dă să îndeplineşti tot felul de sarcini, culminând cu sinuciderea.


    Jocul “Balena albastră”  a împins deja 130 de  tineri din ţările foste  sovietice la sinucidere
Jocul “Balena albastră” a împins deja 130 de tineri din ţările foste sovietice la sinucidere

“Poliţiştii continuă cercetările în acest caz pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în unitatea de învăţământ”, a spus, pentru adevarul.ro, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. 

Elevii care au ajuns la spital, cu probleme respiratorii, au acceptat o provocare lansată în şcoală de o altă colegă, care le-a propus să îşi ţină respiraţia, cu mâinile puse pe piept în formă de X, timp în care un alt coleg le apăsa pe piept. În timp ce erau evacuaţi din şcoală, elevii au pomenit că jocul ar fi cunoscut în rândul lor sub numele de “Balena Albastră” sau “Ortu’ Popii”.

Medicul Tamara Roşu Solange, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Copii “Sfânta Maria” a precizat, ieri, că nici unul dintre elevi nu mai au probleme deosebite de sănătate şi că, cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi urmează a fi externaţi.

Pozele care ucid

Şi o banală fotografie poate aduce moartea, mai ales dacă adolescentul vrea să se pozeze în ipostaze cât mai inedite (la înălţime, pe poduri, pe trenuri), în aşa fel încât să stârnească admiraţia şi invidia colegilor. Moda selfie-urilor a explodat după ce telefoanele mobile inteligente (cu internet, acces facil la reţele sociale şi cameră foto) au ajuns să fie accesibile.


    † Denisa (15 ani)
† Denisa (15 ani)

Săptămâna trecută, Denisa, o fată de 15 ani din Sibiu, a murit după ce a căzut de pe terasa unui bloc în timp ce încerca să se fotografieze. Locul era bine cunoscut pentru că “oferea” peisaje de vis pentru astfel de fotografii. Nu e singurul caz. La începutul lunii martie, un adolescent din Bucureşti a ajuns în stare gravă la spital, cu arsuri pe 90 la sută din corp, după ce a fost electrocutat pe pasarela de lângă Herăstrău, tot în încercarea de a-şi face o poză. 

Când internetul şi tehnologia ucid, e clar că lucrurile au scăpat de sub control. Vorbeşte despre asta cu copilul tău, înainte să fie prea târziu!

Sfaturi pentru părinți

simeon stalpnicul png

Poliția, psihologii și specialiștii din educație au o serie de sfaturi pentru părinți. Iată cum ar trebui să procedăm când știm că avem un copil pasionat de tehnologie și internet:

– atenție la schimbările de comportament: izolarea de prieteni, lipsa poftei de mâncare, faptul că nu se dezlipește de mobil sau calculator

– explicați-le să nu ofere date personale pe internet, să nu discute cu persoane necunoscute pe rețele de socializare, să vă anunțe dacă au primit mesaje cu tentă sexuală, cu aluzii la droguri, arme sau sinucidere

– învățați-i că fotografiile sau filmele pe care ei le văd pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată

– spuneți-le răspicat să nu se întâlnească cu nici o persoană cunoscută în mediul virtual, oricât de tentant ar putea să pară

– încurajați-I să vorbească cu dvs. despre tot ceea ce văd pe internet, să pună întrebări și să nu se ascundă, arătați-vă interesat de jocurile pe care le joacă, de discuțiile pe care le au

– verificați în permanență pe ce pagini de internet se uită, cât timp petrec pe acestea, cât de sigure sunt.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net