Noi mărturii din infernul Colectiv: «Nu mai aveam piele pe mâini»

Ultima actualizare:
Marianei i-au fost amputate toate degetele de la mână stângă, și parțial cele de la mâna dreaptă
Marianei i-au fost amputate toate degetele de la mână stângă, și parțial cele de la mâna dreaptă

Amintirea incendiului din Colectiv a rămas vie în gândurile românilor, la cinci luni după tragedie, dar mai ales în sufletele supraviețuitorilor. Mariana Oprea trebuie să învețe din nou să își folosească mâinile, dar nu va uita niciodată coșmarul din 30 octombrie 2015.

Tânăra se afla la concertul trupei Goodbye to Gravity, în clubul din clădirea fostei fabrici Pionierul. Este printre puținii supraviețuitori ai tragediei din Colectiv. A ieșit afară pe picioarele ei, în stare de șoc, nereușind să realizeze ce tocmai se întâmplase.

Mariana a povestit, pentru ileanaandrei.ro, că se grăbea spre ieșire când a văzut flacăra venind spre ea. „Doar o fracțiune de secundă m-am uitat în spate şi atunci am văzut că vine flacăra către mine. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi acopăr ochii cu palmele. Nu m-am lăsat în jos, nu m-am ferit, mi-am acoperit doar ochii”, a povestit ea. În momentele de groază, un gând ironic i-a trecut prin minte: „«Ce sfârșit dubios mi-am putut alege!»”.

 A leșinat, dar s-a trezit în momentele în care era trasă afară de altcineva. Când a ieșit, se uita în jurul ei și nu realiza, încă, ce se petrecea. „Mă uitam în jur şi nu îmi venea să cred ce s-a întâmplat, îl căutam pe Mihai (un prieten de-ai ei, n.r.) şi l-am găsit afară teafăr. Deşi porniserăm către ieşire împreună, mulţimea ne despărţise. Ne-am întâlnit afară unde l-am întrebat cum arăt, pentru că vedeam în jur că toţi aveau feţele negre, hainele rupte. Mi-a zis că sunt bine, să stau liniştită. Eu nu simţeam absolut nimic, văzusem în schimb că, de la coate în jos, nu mai aveam piele pe mâini, îmi atârna ca nişte mănuşi căzute. Nu mai vedeam clar. Simţeam că nu mai am nici tot părul pe cap”, a mai relatat tânăra.

Cel mai mare șoc l-a avut după ce a ajuns la spital, când părinții ei au venit să o caute, dar nu au recunoscut-o atunci când au văzut-o. „În scurt timp am fost transferată de la Colţea la Spitalul Militar, iar afară, în faţa spitalului, erau ai mei. Şi nu înţelegeam de ce nu au nicio reacţie, de ce nu vin la mine. De fapt, ei nu mă recunoşteau”, a mai mărturisit.

I-au fost amputate degetele de la mâini


    Marianei i-au fost amputate toate degetele de la mână stângă, și parțial cele de la mâna dreaptăfoto: ileanaandrei.ro
Marianei i-au fost amputate toate degetele de la mână stângă, și parțial cele de la mâna dreaptăfoto: ileanaandrei.ro

Mariana a suferit arsuri grave pe mâini și pe căile respiratorii. Fumul degajat i-a afectat plămânii, însă cel mai greu i-a fost când a aflat că i-au fost amputate degetele de la mâini. „Apoi a urmat vestea că toate degetele de la mâna stângă mi-au fost amputate iar cele de la mâna dreaptă parţial. Am plâns foarte tare, dar, după ce m-am oprit, am realizat că sunt în viaţă, că am scăpat mult prea uşor”, a mai relatat ea.

Acum, trebuie să învețe să se adapteze la noua ei viață. Mariana rămâne optimistă și are răbdare ca medicii să o ajute să se recupereze. „Mi s-a spus că totul este recuperabil. Va fi nevoie de intervenţii noi de grefare pentru a-mi recăpăta complet mobilitatea braţelor, a gâtului – şi aici am avut probleme mari – voi avea proteze la degete. Apoi vor urma intervenţiile estetice, implant de păr, scoaterea cicatricilor mai pronunţate de pe faţă”, a mai mărturisit tânăra supraviețuitoare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net