Noi proceduri pentru pacienții Covid. Asimptomaticii nu mai trebuie retestați după 14 zile

Ultima actualizare:

    După izolarea la domiciliu, bolnavii pot ieși în comunitate, cu acordul medicului de familieFoto: Shutterstock
După izolarea la domiciliu, bolnavii pot ieși în comunitate, cu acordul medicului de familieFoto: Shutterstock

Noi reguli privind internarea persoanelor care au simptome de Covid-19 și circuitul pacienților confirmați cu această boală. Potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății, publicat miercuri seara în Monitorul Oficial, vor fi schimbări importante și în privința pacienților asimptomatici, a căror vindecare va fi declarată de medicii de familie, fără a fi nevoie de retestare după 14 zile.

Ai simptome de Covid? Iată ce-i de făcut! 

Te simți obosit, ai febră, ți-ai pierdut gustul și mirosul, ai o stare generală de rău? Nu ieși din casă! Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să suni la 112 și la medicul de familie, apoi să aștepți ambulanța, care te va transporta la o unitate medicală pentru o examinare a simptomelor, se precizează în noul Ordin al ministrului Sănătății, citat de Digi 24.  

  • Dacă simptomele sunt moderate, uzuale, ți se vor recolta probe pentru test. Rezultatul va fi trimis către DSP, care îl va comunica mai departe pacientului.   
  • Dacă simptomele sunt grave, vei fi internat imediat în spital, între timp se va face și testul, al cărui rezultat ți-l vor comunica medicii. 
  • Dacă ai simptome de Covid pe care medicii le observă în urma unei radiografii sau la un CT, însă testul Covid este negativ, rămâi în spital și vei fi tratat după protocolul pacientului Covid, iar testul va fi repetat după 48 de ore.  

Ce se întâmplă dacă ai primit rezultat pozitiv la test 

Pacientul cu simptome e testat atunci când ajunge la spital
Pacientul cu simptome e testat atunci când ajunge la spital

Persoanele care și-au făcut testul Covid, iar rezultatul a ieșit pozivit, vor fi direcționate de către DSP, tot prin serviciile de ambulanță, pentru o evaluare în spital. Transportul se prioritizează în funcție de gravitatea simptomelor.  

  • Dacă ești asimptomatic, după evaluare poți fi trimis acasă, în izolare, sau poți fi izolat în spital. Medicul decide pentru fiecare caz în parte, în funcție de particularități (ex. dacă suferi și de alte boli și te încadrezi în categoria factorilor de risc). 
  • Dacă prezinți forme medii și severe de boală, vei fi internat în spitale care au terapie intensivă, iar perioada de internare o stabilește medicul. 

Nu mai e nevoie de retestare după cele două săptămâni de izolare 

Potrivit Digi 24, ordinul de ministru explică ce se întâmplă cu pacienții asimptomatici aflați în izolare la domiciliu. Medicul de familie trebuie să se intereseze zilnic de starea lor de sănătate. La finalul celor 14 zile, dacă pacientul se simte bine, medicul de familie va întocmi o scrisoare medicală către DSP prin care îl declară vindecat. Nu va mai fi necesară retestarea pacientului. Acesta își poate relua activitatea, poate merge la serviciu și în colectivitate, cu recomandarea ca încă 14 zile de acum încolo să mențină distanța față de cei din jur.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net