Nu scăpăm de COVID în 2021. OMS avertizează că acest an va fi chiar mai dur

Ultima actualizare:

    Coronavirusul încă este o amenințare mondială
Coronavirusul încă este o amenințare mondială

2021 a debutat cu vești bune și cu o notă de optimism, odată cu începerea campaniei de vaccinare în toată lumea. Ne așteptăm ca în câteva luni viața noastră să înceapă să revină, cât de cât, la normal. Ei bine, nu va fi chiar așa. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că al doilea an al pandemiei ar putea fi chiar mai dur decât primul.

Având în vedere modul în care se răspândește coronavirusul, în special în emisfera nordică, pe măsură ce intră în circulație variante tot mai contagioase, în condițiile în care noua tulpină din Marea Britanie a ajuns deja în 50 de țări, zone și teritorii, situația pandemiei pare scăpată de sub control. Ritmul răspândirii este net superior ritmului vaccinării. OMS, citată de Reuters, spune că după două săptămâni în care au fost raportate mai puține cazuri, săptămâna trecută au fost înregistrate aproximativ 5 milioane de noi îmbolnăviri.

OMS: „Situația se va agrava”

„După sărbători, în unele ţări situaţia se va agrava înainte de a se îmbunătăți”, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS. „Intrarea în cel de-al doilea an ar putea fi chiar mai dură având în vedere unele dintre dinamicile transmisiei. În emisfera nordină, mai ales în Europa și America de Nord, am văzut furtuna perfectă a sezonului: frig, oameni care stau mai mult în interior, ceea ce mărește șansele infectării”, a declarat directorul OMS pentru urgenţe sanitare, Michael Ryan, în cadrul unui eveniment în social media.

Nici mai departe, pe parcursul anului 2021, nu vom atinge nivelul de imunitate colectivă care să ne scoată din afara pericolului. „Nu vom atinge niciun nivel de imunitate a populației sau imunitate de turmă în 2021”, crede ofițerul științific OMS, Soumya Swaminathan.

Apar mutații tot mai îngrijorătoare

De asemenea, potrivit exerților, cu cât virusul se răspândește, cu atât are mai multe șanse de a suferi mutații. Varianta britanică a ajuns deja în 50 de țări și teritorii, iar cea detectată în Africa de Sud la 18 decembrie s-a răspândit deja în 20 de state, anunță Agerpres, citând AFP. O a treia variantă „îngrijorătoare”, care ar putea avea impact asupra răspunsului imun, a fost anunțată în Japonia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net