Patru cazuri de infecţie West Nile. Un pacient a murit

Ultima actualizare:

    Remediile de casă combat efectele înțepăturilor de insectefoto: Pixabay
Remediile de casă combat efectele înțepăturilor de insectefoto: Pixabay

Numărul total al cazurilor de infecţie cu virusul West Nile semnalate în acest sezon a ajuns la patru, acestea fiind în judeţele Galaţi, Călăraşi, Tulcea şi în municipiul Bucureşti. Una dintre persoanele infectate a murit. Autorităţile sunt în alertă.

Potrivit rapoartelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în perioada 3 iunie - 1 august, au fost înregistrate patru cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Acete cazuri au fost semnalate semnalate în judeţele Galaţi, Călăraşi, Tulcea şi în municipiul Bucureşti, două dintre ele fiind la persoane cu vârste peste 80 de ani, iar celelalte două în grupa de vârstă 40-49 de ani. O persoană din Călăraşi a murit din cauza acestei infecţii.

„Nu neglijați înțepăturile de țânțari! Pot transmite și acest virus. Anul trecut 36 de pacienți şi-au pierdut viaţa iar autorităţile au fost nevoite să testeze tot sângele donat”, a explicat dr Tudor Ciuhodaru, medic în medicina de urgenţă la Spitalul “Nicolae Oblu” din Iaşi

Cum se transmite virusul West Nile

Virusul West Nile se transmite la animale şi om prin înţepătura de ţânţar. Condiţia pentru ca un ţânţar să devină vector, este ca acesta să se hrănească cu sânge provenit de la un animal deja infectat, deoarece virusul la animale, în faza de început a bolii, se regăseşte în sistemul circulator. Odată pătruns în sistemul digestiv, virusul va fi multiplicat de celule, localizându-se în final în glandele salivare ale ţânţarului. În acest stadiu vectorul devine capabil de a transmite boala dacă se va hrăni pe un animal receptiv (sensibil) sănătos, potrivit ansvsa.ro.

Infecţia cu virusul West Nile este o boală care evoluează în mod predominant ca o meningo– encefalită, transmiterea acesteia realizându-se prin înţepatura ţânţarilor (cunoscuţi drept vectori transmiţători ai virusului). Boala afectează în mod deosebit păsările domestice şi sălbatice precum şi câteva specii de mamifere, dintre care cele mai expuse sunt ecvideele (caii) şi oamenii.

Cum ne ferim de ţânţari

 Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor şi substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

Simptomele bolii West Nile

Virusul are afinitate pentru celulele nervoase din creier, măduva spinării, nervi etc. Manifestările clinice diferă la om faţă de animale.

La om simptomele cele mai des întâlnite sunt: febră (38˚ - 40˚C), dureri de cap, gât, muşchi şi articulaţii, lipsa poftei de mâncare, greaţă, conjuctivită. Pot apărea chiar diaree sau semne respiratorii. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere. În anumite cazuri (1 din 150 de persoane infectate) boala poate evolua spre forme mai grave cum ar fi encefalită, meningită, meningoencefalită sau chiar poliomelită. Categoriile cele mai afectate sunt copiii şi persoanele în vârstă.

“Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul manifestării de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește după 7-10 zile”, a explicat medical Ciuhodaru. 

În anul 1996, România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningită West Nile din Europa. Începand cu anul 1997, autorităţile sanitare au implementat un sistem de supraveghere al acestei infecţii astfel că toate cazurile de meningită sunt strict monitorizate de medici.

13 lucruri de reţinut despre virusul West Nile

Medicul Tudor Ciuhodaru ne face o clasificare a principalelor lucruri pe care trebuie să le reţinem despre acest virus grav.

1. Virusul este specific regiunilor tropicale si temperate. (A fost descoperit în anul 1937 in districtul West Nile din Uganda.)2. Pe continentul European virusul West Nile a fost adus de păsările migratoare infectate în Africa. (peste 110 specii de păsări pot fi infectate)3. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.4. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.5. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)! 6. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă7. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.8. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.9. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. 10. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.11. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.12. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni. 13. Efectele neurologice pot fi permanente.

Citeşte şi: 

https://www.click.ro/news/national/15-metode-prin-care-scapam-rapid-si-s...

https://www.click.ro/news/national/atentie-la-tantari-tot-ce-trebuie-sa-...

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

image
image
image
image
image
image
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net