Știm cu toții că vaccinarea ne ferește de boală, mai exact, învață corpul să lupte cu virusul, odată ajuns în organism, și să-l învingă. Cel vaccinat este protejat. Întrebarea e: i-ar mai putea contamina pe cei din jur? Medicii încă nu au răspunsuri clare.


Se vorbește despre „pașapoarte de vaccinare”, care le-ar permite celor imunizați să călătorească în voie cu avionul. Se dorește ca profesorii să se vaccineze în număr cât mai mare pentru a-i proteja pe elevi la clasă. Toate aceste lucruri pornesc de la premisa că persoanele vaccinate, la fel ca cele care au trecut prin boală, nu-i mai pot contamina pe cei din jur. În acest caz, de ce recomandă medicii tuturor, fără excepții, să poarte mască mult timp de acum înainte?

Dr. Streinu Cercel: „Persoanele vaccinate pot transmite mai departe”

„ Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus. Dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care apoi să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat duminică dr. Adrian Streinu Cercel, după ce a primit rapelul.

Dr. Beatrice Mahler: „Încă nu se știe, sunt cercetări în desfășurare”

Și dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, le recomandă celor vaccinați să poarte mască pentru că încă nu se știe dacă și cum pot fi contagioși. „Există o pereastră de timp de la care virusul intră în corp și momentul la care imunitatea noastră reușește să răspundă. Nu se știe dacă în acea fereastră virusul nu reușește să se multiplice, astfel încât persoanele care contactează virusul să fie o sursă de infectare. Sunt cercetări în desfășurare... Până avem răspuns la această întrebare, e bine să purtăm mască”, a declarat Beatrice Mahler la Digi24.  

 
 
Loading...