O anexă a Circului Globus din București a luat foc, joi (12 ianuarie), iar 11 animale au murit în incendiu, printre care și doi tigri. În urma incidentului, a fost inițiată pe Internet o petiție pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circuri, în România.


Petiția a fost semnată de peste 14.300 de persoane și a fost publicată de Csibi Magor. În textul campaniei, acesta precizează că au rămas foarte puțini tigri în libertate, în lume. „Avem aproximativ 3.890 de tigri rămași în libertate pe tot globul. Specia este grav amenințată de dispariție și totuși îi găsim în captivitate peste tot în jurul nostru. Se estimează că doar în SUA trăiesc peste 5.000 de tigri în captivitate și din păcate nici țara noastră nu este o excepție”, scrie Csibi.

„Circurile care exploatează animale trebuie să dispară! Este nevoie de o legislație clară, care interzice aceste practici pentru totdeauna”, mai scrie inițiatorul campaniei. Petiția poate fi semnată aici.

În plus, asociația Vier Pfoten a anunțat că va continua campania de oprire a folosirii animalelor săbatice în circuri, iar reprezentantul asociației, Kuki Bărbuceanu, a declarat că va cere managerului circului Globus să nu mai cumpere animale. „Sper să avem şi înţelegerea domnului Coman, managerul Globus. În urmă cu câteva luni, când am vorbit cu dumnealui, era de acord cu asta. I se părea şi lui în neregulă. Ideea e să nu mai achiziţioneze altele”, a spus Kuki Bărbuceanu, pentru news.ro.

Incendiu lângă Circul Globus! În clădire se aflau lei și tigri: 11 animale au murit

isu_1.jpg

pompieri
Pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul
Foto: ISU

Clădirea se află lângă Circul Globus, pe Șoseaua Petricani, din Capitală, precizează News.ro. potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Daniel Vasile, ar fi vorba despre un grajd, unde se află leii și tigri. De asemenea, focul a cuprins și o clădire administrativă.

UPDATE: Kuki Bărbuceanu, directorul Fundaţiei Vier Pfoten, a declarat pentru News.ro că nu au fost reperate cadavrele animalelor care au murit în incendiu, iar de acum, organizația din care face parte va duce o aprigă campanie de stopare a folosirii animalelor sălbatice în circuri.

UPDATE: Victor Coman, managerul Circului Globus din Bucureşti a declarat: ”În şoseaua Petricani erau adăpostite animalele pensionate ale circului. Anul trecut, de acolo, am dus doi lei, trei tigri şi o cămilă albă la Grădina Zoologică din Braşov şi urmează să le găsim şi celorlalte astfel de locuri. Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Eu acum am venit de acolo. Administratorul nostru mă va suna imediat, pentru a-mi da mai multe detalii. Ştiu că au murit doi tigri, care nu ştiu de ce nu au ieşit în curtea lor, cum au făcut ceilalţi trei. Mai erau acolo câteva pisici şi porcuşori vietnamezi, care aparţineau unei dresoare ucrainene. Din fericire, nu este niciun angajat rănit. Nu aveam furaje depozitate acolo. Existau stingătoare şi oamenii au încercat iniţial să stingă ei. Au văzut că flacăra este mare şi au sunat imediat la pompieri”, a declarat managerul circului pentru News.ro.

UPDATE: Pompierii încearcă și la această oră să stingă focul și au ținut să precizeze că operațiunea s-ar putea întinde pe întreaga durată a zilei, informează Digi 24, de la fața locului.

UPDATE: Animalele urmează să fie mutate la Grădina Zoologică din Capitală. 11 animale nu au putut fi salvate.

UPDATE: Animalele salvate, care aparțin Circului Gobus, se află tot în zona spațiului de adăpostire. O eventuală decizie de relocare a acestora, va fi luată de personalul administratic al circului. "Au tot sprijinul nostru, dar este evident că e nevoie de mijloace de transport adecvate", au anunțat pompierii de la ISU-București-Ilfov.

pompieri_2.jpg

pompieri
Pompierii nu au putut salva toate animalele aflate în grajd
Foto: ISU

UPDATE: Din ultimele informații, se pare că în grajd se aflau mai multe animale. Dintre acestea, au fost salvate: șapte tigri, două cămile, doi tăurași, un cal, doi ponei, un cangur, trei ogari și câteva oi (nu se știe numărul exact al acestora). Animale care nu au putut fi salvate: patru pisici, doi porcușori vietnamezi, doi tigri și trei câini. Nu se cunoaște momentan care este cauza izbucnirii incendiului, dar se pare flăcările ar fi provenit de la anexa de lângă grajdul animalelor, unde se aflau îngrijitorii, precizează Digi 24.

pompier.jpg

pompier
Pompierii au intervenit cu greu din cauza zăpezii
Foto: ISU

UPDATE: Reprezentantul ISU a declarat că în jurul orei 7.30 (incendiul a izbucnit pe la ora 5.00), la fața locului, a sosit un reprezentant al Circului Globus care tranchilizează animalele pentru a fi mutate din clădire. Pompierii sting cu greu incendiul din cauza zăpezii, care îngreunează accesul la hidranții de pe carosabil. "Am solicitat Apa Nova să mărească presiunea pe reţeaua de hidranţi din zonă. Sunt probleme în identificarea hidranţilor la nivelul carosabilului din cauza zapezii. Au fost identificaţi şi hidranţi îngheţaţi in zona respectivă", a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU. 

Pompierii au cerut și ajutorul medicilor veterinari, atât de la Circul Globus, cât și de la Grădin Zoologică, pentru ca animalele să fie tranchilizate și scoase din clădirea afectată.

 

 
 
Loading...