Povestea unui orădean care lucrează la un robot ce ar putea lua locul unui angajat uman de la relații cu publicul

Ultima actualizare:

    Dorin Hirţe, doctor în inteligenţă artificială, a făcut roboți pentru parcurile de distracțiiFOTO: eBihoreanul.ro
Dorin Hirţe, doctor în inteligenţă artificială, a făcut roboți pentru parcurile de distracțiiFOTO: eBihoreanul.ro

Într-o hală puţin luminată de soare, un orădean lucrează de zori şi până-n seară pentru a crea lucruri văzute de doar în filmele SF. A fpcut roboți pentru parcuri de distracții iar acum vrea să înlociască angajații de la relațiile cu publicul.

Dorin Hirţe, doctor în inteligenţă artificială, a dat viaţă componentelor IT, creând dinozauri şi personaje din desene animate mişcătoare, dar şi roboţi meniţi să vorbească, pentru a distra copiii în parcurile tematice din toată lumea ori ajuta oamenii de ştiinţă în cercetările medicale, relatează ebihoreanul.ro.

Cine este bihoreanul care construiește roboți

Are 39 de ani și este absolvent al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea, având un doctorat în inteligenţă artificială.

Prima sa invenţie a făcut-o în clasa a doua. Și-a dorit să facă un difuzor pentru walkmanul său şi a dezmembrat radioul bunicului.

De atunci, cu anii, a devenit tot mai pasionat de robotică, astfel că la liceu a ales profilul electronică de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi, iar apoi a continuat să studieze la Oradea, la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică. A fost de nota 10 în toţi cei cinci ani de studii şi a rămas un an în Universitate, ca asistent universitar, după ce şi-a dat doctoratul în inteligenţă artificială.

A învăţat cum se construieşte un robot la o multinaţională din Berlin care vindea roboţi pentru industria de film şi divertisment. Una dintre primele sale reuşite a fost un dragon uriaş, pentru un Legoland din apropierea oraşului München, care a şi stârnit interesul presei locale. A avut nevoie de o echipă de 15 pictori şi sculptori, care au creat costumul ce îmbrăca robotul făcut de el.

Și-a făcut firmă de roboți

Revenit în oraşul natal, şi-a făcut propria firmă de roboţi, iar printre primele comenzi a fost o pisică, care a apărut în filmul Ghost Rider 2, filmat parţial în România. El a realizat mai multe proiecte, inclusiv pentru un parc de distracţii din Canada, dar şi pentru Disneyland Paris.

Din cauza pandemiei, nu a mai avut foarte multe astfel de comenzi, iar toată vara a lucrat la un robot pentru o echipă de cercetare din SUA. El este format dintr-un cadru metalic ce susţine două picioare bionice, încălţate cu adidaşi, care merg pe o bandă rulantă, conform news.ro.

Mâna bionică

O altă comandă la care Dorin Hinţe lucrează de 7 luni este un braţ robotic destinat unui bihorean căruia i-a fost amputată mâna stângă în urmă cu un an, după ce i-a fost zdrobită de o presă de balotat.

"A rămas cu sindromul membrului fantomă, adică are simţuri şi dureri fals percepute de creier. Mai jos de cot i-au mai rămas trei muşchi activi, care se mişcă atunci când se gândeşte să întindă mâna care nu mai există. Aşa am reuşit să-i conectez muşchii la senzori care trimit semnalele la mâna bionică", explică specialistul.

Robotul care ar putea lucra în relații cu publicul

Dorin Hirţe pregăteşte un robot numai al lui, Josef, creat pentru a lua locul unui angajat uman care intră în contact cu publicul. "Acum lucrez ca să-l fac să vorbească şi să îndeplinească mai multe funcţii precum preluarea unei comenzi, înregistrarea unui client într-o bază de date sau prezentarea magazinului. Am deja şi o firmă interesată să-l testeze şi să-l închirieze", spune orădeanul.

Dacă robotul va fi o reuşită, inginerul doreşte să-l închirieze, pentru 700 euro pe lună.

Citește și:Cercetător născut la Arad, laureat al premiului Nobel pentru chimie

Cum putem trăi veșnic: soluția găsită de cercetători

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net