Programul Prima Casă, şi pentru chiriaşii ANL

Ultima actualizare:

În ultima lună, Guvernul a adoptat măsuri care să faciliteze achiziţia locuinţei pe care o deţin chiriaşii din blocurile ANL, inclusiv prin facilitarea contractării de credite garantate de stat, prin programul Prima Casă, potrivit revistei Capital. Astfel, persoanele care locuiesc cu chirie în blocurile ANL beneficiază de un plafon de garantare în valoare de 500 milioane lei pentru contractarea de credite prin acest program şi de o valoare de înlocuire de 326 de euro/mp.

Titularii contractelor de închiriere pot cumpăra locuinţa după primul an de chirie. În acest sens, ei trebuie să adreseze o cerere autorităţilor locale în administrarea cărora se află imobilele. Însă, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate şi prin credite ipotecare.

Plafon de garanţii de 1,2 miliarde de lei

Programul Prima Casă a trecut exclusiv pe lei în ediţia din a doua jumătate a acestui an. Chiar dacă, în prezent, costul unui credit în lei este mai mare decât unul în euro, băncile le recomandă românilor să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi pentru a evita riscul schimbului valutar.

Guvernul a stabilit un nou plafon de garanţii, de 1,2 miliarde de lei, însă, de acum încolo, împrumuturile vor fi acordate numai în monedă naţională.

Creditele în euro aveau dobânzi mai mici

Până acum, creditele se acordau în cadrul programului atât în lei, cât şi în euro, însă, dobânzile mai mici la finanţările în monedă europeană i-au făcut pe cei mai mulţi dintre clienţi să aleagă împrumuturile în valută. Este adevărat că deprecierea leului în raport cu euro a determinat ulterior creşterea ratelor, însă majorarea nu a fost atât de mare încât creditul în monedă naţională să se dovedească a fi mai avantajos.

Vom plăti mai mult cu aproape 300 de lei

Potrivit Ancăi Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, citată de dailybussines.ro, pentru un credit de 50.000 euro sau echivalentul în lei avem o diferenţă la rată de 36% în defavoarea monedei naţionale. Astfel, rata lunară în lei este mai mare cu aproximativ 300 de lei comparativ cu cea de la un credit în euro. Anca Bidian, preşedintele brokerului de credite Kiwi Finance, este de părere că acordarea de împrumuturi „Prima Casă" numai în lei se va lovi de un obstacol ce ţine mai degrabă de mentalitate, iar negocierea în tranzacţiile pe acest program se va face tot în euro.

Ea a explicat că mentalul colectiv nu percepe un preţ al locuinţelor în lei, ci îl converteşte automat în euro.

Mai mult, ea crede că o eventuală încetinire a programului în lei nu va avea ca efect o scădere a preţului locuinţelor pentru că proprietarii de apartamente vechi mai degrabă le vor retrage de la vânzare decât să le ieftinească.

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net