România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. În ce condiții poți să renunți la rapel

Ultima actualizare:

    Circa 400.000 de români s-au vaccinat până acum cu AstraZenecaFoto: AFP
Circa 400.000 de români s-au vaccinat până acum cu AstraZenecaFoto: AFP

România va continua vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă, a anunțat joi după-amiaza dr. Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă. „Evenimentele trombotice sunt foarte rare, iar beneficiile depășesc riscurile”.

Până în prezent, circa 400.000 de români au făcut prima doză de vaccin AstraZeneca, de săptămâna viitoare urmând să înceapă rapelul. Mulți sunt sceptici și temători, în condițiile în care în toată Europa s-au semnalat recent cazuri de tromboză în rândul celor imunizați. Totuși, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat miercuri că formarea unor cheaguri de sânge reprezintă un efect secundar „foarte rar” al vaccinului, ele urmând să fie adăugate în prospect. În aceste condiții, România a decis continuarea imunizării cu acest tip de ser, iar persoanele care au făcut deja prima doză vor continua rapelul cu același vaccin.

Poți să faci rapelul cu un alt tip de ser?

Dacă v-ați făcut prima doză cu AstraZeneca e bine să continuați cu același ser. Nu-l schimbați, nici nu renunțați la vaccinare. „Renunțarea la vaccinare ne poate aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire și poate compromite atingerea imunității de grup. Doar persoanele care dezvoltă tromboze după prima doză nu vor mai fi vaccinate la rapel cu AstraZeneca. În urma investigațiilor medicale, se va decide oportunitatea continuării schemei cu un alt tip de vaccin. Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze sau care au fost vaccinate care să prezinte succint care sunt potențialele semnale de alarmă pentru care trebuie să solicite un consult medical” a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Potrivit acestuia, sunt două reacții adverse care contraindică rapelul cu AstraZeneca: șocul anafilactic - e o contraindicație absolută - și apariția unui eveniment trombotic. Dacă aceste tromboze sunt confirmat medical, atunci se va da o recomandare individuală ce va fi de făcut mai departe, deoarece cazurile sunt extrem de rare.

Ce simptome trebuie să te trimită la medic

Riscul de tromboză după vaccinare este extrem de rar, de doar 0,65 la 100.000 de oameni. Simptomele apariției acestor tromboze apar în primele 14 zile de la vaccinare și constau în: dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale persistente, simptome nerurologice - durere de cap care nu cedeaza la tratamentele obişnuite şi asociată cu tulburări de vedere, sau apariția unor mici pete de sânge în afara locului de adminstrare. „Oamenii trebuie să știe că trombozele sunt comune, se întâlnesc cu o frecvență de 1.400-1.500 de cazuri la 100.000 de persoane anual. Deci sunt evenimente comune în viața de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic, de tratament”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

Nu va fi mai rău la rapel

Mesajul pe care îl transmite românilor este ca dacă s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca să nu renunțe la rapel și continue cu același tip de ser. „Din toate persoanele care au fost vaccinate la nivel european cu cea de-a doua doză, nu s-au raportat cazuri de evenimente trombotice după cea de-a doua doză. Experții cred că dacă nu au apărut tromboze după prima doză, nu apar nici la cea de-a doua, cu atât mai mult cu cât frecvența reacțiilor adverse la rapel este mai scăzută decât la prima doză”.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net