Săptămâna Patimilor. Obiceiuri pe care este bine să le respecți

Ultima actualizare:

    Zilele de miercuri și joi din Spăptămâna Patimilor sunt foarte importante pentru credincioșii ortodoxiFoto Renașterea.ro
Zilele de miercuri și joi din Spăptămâna Patimilor sunt foarte importante pentru credincioșii ortodoxiFoto Renașterea.ro

Creştinii ortodocşi au ajuns la ultima treaptă a urcuşului duhovnicesc din Sfântul Post: Săptămâna Patimilor sau Săptămâna cea Mare. După 40 de zile în care credincioșii țin Post Paștelui, aceștia intră în ultima săptămână, și cea mai importantă, cu sufletul curat.

Respectând rânduielile canonice, în Săptămâna Patimilor, credincioşii postitori ajunează până seara. Caracteristica de seamă a Săptămânii Patimilor sunt Deniile, slujbe speciale săvârşite în toate Bisericile ortodoxe. Săptămâna Patimilor este marcată de momente de meditaţie, creştinii rememorează evenimentele premergătoare suferinţelor Mântuitorului nostru: Cina cea de taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Lui de Apostolul Iuda. În acest interval, marcat de suferinţă, tristeţe, pocăinţă şi de nădejde, fiecare zi are un mesaj semnificativ.   

Săptămâna Patimilor: Miercurea Mare

În Miercurea Mare, în Bisericile Ortodoxe se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, care aminteşte de ungerea lui Hristos cu Mir, în casa lui SimeonLeprosul din Betania. În Miercurea Mare la cererea familiei, bolnavilor li se face Sfântul Maslu. În rugăciunile rostite preotul invocă ajutorul Preasfintei Fecioare Maria, al Sfintei Cruci, al Sfinţilor şi îngerilor pentru însănătoşirea acelui bolnav. De asemenea, în Săptămâna Patimilor potrivit tradiţiei populare, credincioşii care ţin post negru în Miercurea Mare vor fi protejaţi de boli de Sfânta Miercure, pe tot parcursul anului. 

Săptămâna Patimilor: Joia Mare

Joia Mare, seara, în biserici, preoţii citesc cele 12 Evanghelii ale patimilor, iar credincioşii îşi pun în gând câte o dorinţă, după citirea fiecărei evanghelii. Tot în această zi, credincioşii respectă o veche tradiţie: roşesc ouăle. Un ou roşu, vopsit în această zi de Joia Mare, se foloseşte la  ritualul spălării feţei cu ou roşu în ziua de Paşti, iar ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul, spune tradiţia. De asemenea, ouăle încondeiate cu motive florale (ciuboţica cucului, talpa gâştei, frunza viţei de vie, floarea Paştelui) sau cu păsări (rândunică şi pui de găină) sunt purtătoare de noroc pentru întreaga familie.

Săptămâna Patimilor: Ce tradiții trebuiesc respectate

În Săptămâna Patimilor sunt caracteristice anumite tradiţii pe care creştinii trebuie să le respecte: să nu participe la petreceri, să urmeze postul, în funcţie de starea de sănătate, să întrerupă lucrările la câmp, să se ocupe de curăţeția generală în gospodării şi în anexele acestora, să  finalizeze confecţionarea hainelor pregătite pentru ziua de Paşti, să taie vitele şi păsările pentru masa pascală, să se spovedească şi să se împărtăşească şi să-i ierte pe cei cu care s-au certat.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net