Schema de vaccinare cu 3 doze, aprobată oficial în România pentru persoanele cu imunitate scăzută

Ultima actualizare:

    Persoanele vulnerabile vor face din start 3 dozeFoto: Shutterstock
Persoanele vulnerabile vor face din start 3 dozeFoto: Shutterstock

Persoanelor care au un răspuns imun scăzut li se va recomanda din start trei doze de vaccin, în schema inițială, la care se adaugă și un rapel la cel puțin 6 luni, cu serurile Pfizer sau Moderna. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAC) a transmis luni, 11 octombrie, instrucțiuni privind administrarea dozelor suplimentare de ser, precizând clar categoria de persoane căreia îi sunt indicate.

„În cazul persoanelor sever imunocompromise, cu vârsta peste 12 ani, se poate administra o doză suplimentară (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primară, după un interval de minim 28 de zile și până la 4 luni de la doza 2. Doza suplimentară (doza 3) se administrează doar în baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul”, anunță reprezentanții CNCAV.

  • Pentru serul Pfizer, schema de vaccinare cu 3 doze presupune administrarea dozei 2 la 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la 28 de zile de la doza 2.
  • Pentru Moderna, schema de vaccinare primară cu 3 doze presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Cum se face programarea la vaccinare

Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma națională de programare a vaccinării. Recomandarea medicală de administrare a unei scheme de vaccinare primară cu 3 doze va fi reținută de medicul vaccinator, în copie, la fișa de triaj medical a persoanei care se prezintă la vaccinare.

Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobării prezentei instrucțiuni, își vor completa schema cu cele trei doze, în baza recomandării de la medicul curant sau medicul de familie.

Categorii de persoane cărora li se recomandă schema cu 3 doze

  • Pacienți oncologici (tumori maligne solide și hematologice) în tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică și alți agenți biologici care sunt clasificați ca imunosupresori sau imunomodulatori);
  • Pacienți oncologici în stadii avansate de boală, cu sau fără tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare);
  • Pacienți post-transplant de organe solide cu sau fără tratament imunosupresor;
  • Pacient cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fără tratament imunosupresor;
  • Pacienți cu imunodeficiențe severe cauzate de imunodeficiențe primare, congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc) și dobândite, respectiv: pacienții cu HIV, care fac radioterapie, chimioterapie, tratament cu cortizon, terapii biologice (moleculare, celulare), alte terapii cu efecte imunosupresoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net