Scoţi bani de la bancomatele din străinătate? Uite ce comisioane plăteşti!

Ultima actualizare:

Atunci când călătorim în străinătate este mult mai convenabil şi sigur să folosim un card de debit în locul banilor cash, pe care riscăm să-i pierdem sau să ne fie furaţi. Cu un card putem plăti în orice loc unde există un POS, adică în magazine, benzinării, hoteluri, restaurante, taxiuri sau metrou, fără plata vreunui comision, la fel ca în ţară.

Un alt avantaj al cardului este că putem retrage cu el, de la orice bancomat din străinătate, oricând, orice sumă de bani dorim, în valuta ţării respective, chiar dacă folosim un card în lei. Conversia valutară se efectuează imediat, la cursul organizaţiilor de carduri Visa sau MasterCard, apropiat de cel al BNR, sau cu un comision în jur de 2-3% perceput de banca emitentă a cardului.

Comisioanele băncilor din străinătate sunt aproape duble!

Dar atunci când ne aflăm în străinătate şi vrem să retragem cu cardul de debit o anumită sumă de bani de la bancomatele băncilor din respectiva ţară, trebuie să ştim că vom plăti comisioane în general duble faţă de cele pentru retragerile de la băncile din România. Astfel, dacă folosim un card de debit în România pentru a scoate o anumită sumă de bani, la bancomatele băncii care a emis cardul plătim în medie un comision de 0,2%, existând însă şi bănci care ne permit retrageri gratuite. Dacă retragi bani de la alte bănci, care nu sunt emitentele cardului, comisionul mediu este de 0,5% plus 2,5 lei. Când ne aflăm în alte ţări însă, comisionul pentru retragerea de bani de la ATM-urile băncilor străine se dublează: 1% sau chiar 1,5%.

Cardul BRD este cel mai scump

Cel mai mare comision pentru retragerile de bani din străinătate este cel aferent cardurilor BRD: 1,5% plus 10 lei. Ceea ce înseamnă că, dacă retragem 1.000 de lei, comisionul va fi de 25 de lei.

Pe de altă parte, cele mai ieftine carduri pentru utilizarea în străinătate sunt cele ale Băncii Transilvania (1% plus 2,5 de lei), Bancpost (1% plus 2 lei) şi Intesa (0,5% plus 2,5 lei). Utilizatorii cardurilor de debit Raif­feisen plătesc la ATM-urile din străinătate un comision de 1% plus 2,5 euro (11 lei) pentru fiecare retragere de numerar.

La cardurile BCR, comisionul este mai mic: 1% plus 6 lei. Putem plăti şi mai puţin, adică la fel ca la ATM-ul BCR (0,25%) dacă utilizăm un bancomat al unei bănci care face parte din acelaşi grup cu BCR, respectiv Erste Bank, care are subsidiare în Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia.

Şi UniCredit oferă utilizatorilor de carduri emise de bancă posibilitatea să retragă bani de la bancomatele din străinătate aparţinând subsidiarelor grupului la aceleaşi costuri ca în ţară, respectiv 0,2%. În schimb, pentru retragerile de la alte bancomate, comisionul este de 1,5% plus 7 lei. Cel mai mare comision de acest tip este perceput de Banca Italo-Romena: 2% plus 4 lei.

Comisionul la 1.000 de lei: între 12,5 şi 25 de lei

Comisioanele la retragerea unei sume echivalente cu 1.000 de lei de la un bancomat din străinătate:Banca Transilvania-12,5 leiBCR-16 leiING Bank-20 leiOTP Bank-20 leiCredit Europe Bank-20 leiRaiffeisen Bank-21 leiProCredit Bank-21 leiUniCredit Ţiriac-22 leiBanca Italo-Romena-24 leiBRD-25 lei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net