Se întoarce gripa porcină?

Ultima actualizare:

    De vaccin gratuit vor beneficia mai întâi persoanele aflate în categorii de risc
De vaccin gratuit vor beneficia mai întâi persoanele aflate în categorii de risc

Este stare de alertă la graniţa de nord a României. Două persoane din Moldova prezintă simptome de îmbolnăvire cu gripă porcină, iar la frontieră a fost amenajat un punct sanitar ce va lucra non-stop. La nivel naţional sunt confirmate deja 20 de cazuri.

Gripa porcină a reapărut după cinci ani şi, treptat, s-a extins din Asia, în Rusia, până în ţările baltice. În această iarnă a ajuns şi în Ucraina, iar cazurile de îmbolnăviri au ajuns şi la noi, în special în zona Moldovei. Prefectura Suceava a avut o şedinţă de urgenţă sâmbătă (30 ianuarie), după ce cinci oameni au decedat la Cernăuţi, iar numărul persoanelor infectate din Ucraina a ajuns la circa zece pe zi.

 În ţara noastră,  maladia a fost confirmată de Institutul de Boli Contagioase din Bucureşti în 20 de cazuri. Potrivit PRO TV, şase dintre ele se află în Capitală. Prefectul Constantin Harasim a declarat că, în baza deciziei aprobate în şedinţa extraordinară de sâmbătă, în Punctul de Frontieră Siret s-a înfiinţat un punct de asistenţă medicală în acest scop, ce va funcţiona non-stop pe toată perioada în care va evolua gripa porcină în Ucraina.

Duminică (31 ianuarie), la ora 14.00, ambulanţa a fost retrasă, întrucât nu a apărut nici o suspiciune. Punctul medical de la frontieră, dotat cu mobilier, măşti, mănuşi şi material dezinfectant, are ca scop verificarea celor care intră în România. În cazul în care se identifică persoane care prezintă astfel de simptome, vor fi făcute verificări medicale suplimentare, iar dacă se constată situaţii în care acestea necesită îngrijiri medicale vor fi duse cu ambulanţa spre o secţie de boli infecţioase, informează Agerpres.

Şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a arătat că în regiunea Cernăuţi s-au închis din 18 ianuarie toate şcolile din cauza manifestării acestei boli. El a spus că, până pe 28 ianuarie, Ministerul Sănătăţii din Ucraina a confirmat 122 de decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa şi Lvov, scrie Agerpres. Acesta a precizat că în judeţul Suceava s-au distribuit 11.000 de doze de vaccin, dintre care 9.000 au fost deja administrate categoriilor cu risc, iar ultimele 2.000 de doze au fost repartizate în zona Rădăuţi.

Virusul Zika omoară bebeluşii

Explozia cazurilor de „febră Zika”, provocată de înțepătura țânțarului Aedes, același care poate transmite febra galbenă sau febra dengue, i-a determinat pe oficialii OMS să convoace o întâlnire de urgență la începutul săptămânii viitoare. Virusul face prăpăd în America de Sud  în rândul nou-născuţilor, provocând reducerea dimensiunii capului sau microcefalie. Copiii născuți cu o astfel de deficiență întâmpină dificultăți la învățare, iar, când creierul e foarte puțin dezvoltat, riscă să moară. Simptomele sunt febră, erupții, dureri, conjunctivită. Unul din cinci infectați dezvoltă boala, în general forme ușoare, tratate la pat în câteva zile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net