Se scumpeşte curentul cu 5%! Te învăţăm să faci economie

Ultima actualizare:

    Aparatele sub  tensiune afectează  şi sănătatea
Aparatele sub tensiune afectează şi sănătatea

Factura la curentul electric este din ce în ce mai mare şi-ţi goleşte în fiecare lună buzunarele? Şi dacă nu era de ajuns, de la 1 Iulie se scumpeşte lumina. E cazul să iei măsuri! Click îţi dă 7 sfaturi despre cum poţi să economiseşti curent electric pentru o factură cât mai mică.

Sistemele standby, numite şi vampiri energetici, sunt adevăraţi hoţi de energie.

Click! îţi dă 7 sfaturi despre cum poţi să economiseşti curent electric pentru o factură cât mai mică.

Consumă şi când nu funcţionează

Banalul încărcător de telefon este campionul furturilor. De câte ori n-ai plecat în grabă de-acasă luând telefonul de la încărcat şi lăsând încărcătorul în priză?

Află că acesta, chiar dacă nu este conectat la telefon, consumă electricitate. Se estimează că 95% din energie este risipită de un încărcător uitat în priză.

Deşi oprite, «mănâncă» energie

Sistemele standby, cele care ţin în aşteptare aparatele electrocasnice, sunt scumpe şi nu fac decât să consume inutil energie.

Dacă ai face noaptea un tur al casei şi ai număra toate ledurile aprinse ale aparatelor, ai fi surprins cât de multe sunt: televizor, combină audio, calculator, CD player, monitorul şi tastatura computerului, filtrul de cafea, ceasul cuptorului cu microunde.

Toate acestea nu fac decât să-ţi încarce factura la electricitate.

Aparatele sub tensiune afectează şi sănătatea

Un televizor care funcţionează trei ore zilnic, iar restul de 21 de ore rămâne în modul standby consumă aproximativ 40% din energie în modul standby. Un aparat lăsat sub tensiune poate fi „prăjit" la variaţii mari de tensiune.

Ca să nu mai vorbim de câmpul electromagnetic care există în jurul fiecărui aparat aflat sub tensiune şi care-ţi poate afecta organismul.

Pe lângă faptul că opţiunea standby consumă energie electrică, aparatele mai sunt expuse şi altor riscuri: riscul de producere a incendiilor, riscul de defectare a aparaturii în cazul apariţiei de supratensiuni în reţea.

3 obiceiuri pentru un consum redus

Închide lumina când pleci din cameră. De fiecare dată când ieşi dintr-o încăpere, stinge lumina în urma ta.

Nu are rost să laşi becuriele aprinse dacă nu mai stai în camera respectivă. Consumi energie electrică degeaba.

Foloseşte prelungitoare cu butoane on-off. Foloseşte prelungitoare cu butoane on-off care îţi permit să închizi accesul la curent chiar dacă laşi aparatura electrică sau electronică în priză.

În felul acesta este mult mai uşor să reduci consumul de curent, fără a mai fi nevoie să scoţi aparatele, pe rând, din priză.

Foloseşte becuri economice. Becurile cu incandescenţă consumă foarte mult curent electric faţă de cele economice şi se ard mult mai repede decât acestea.

Becul fluorescent consumă de 4-5 ori mai puţin curent electric deci factura ta la lumină va fi mult mai mică.

Din luna iunie, facturile vor fi mai mari

Preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu cinci procente până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali, iar Executivul menţine în memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.

Procesul de renunţare la tarifele reglementate la energie electrică va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.

În primul caz, preţurile reglementate vor fi eliminate, în etape, în perioada septembrie 2012 - 31 decembrie 2013.

La consumatorii casnici, eliminarea se va face într-un interval mai mare, între 2013 şi 2017.

Plăteşti mai mult şi la întreţinere

Şi factura la întreţinere va avea un total mai mare. Lumina de pe casa scării, liftul, interfonul, lumina consumată în boxe sau alte spaţii comune reprezintă o parte din factura de întreţinere.

Acste cheltuieli vor fi majorate cu o sumă ce se calculează în funcţie de numărul de camere şi persoane.

Într-o asociaţie de proprietari, cheltuielile se împart după mai multe criterii, conform H.G. nr. 1.588/2007 cap. III astfel:

- cheltuielile după numărul de persoane. Acestea se referă la apa rece necontorizată, apa caldă necontorizată, gazele naturale, energia electrică aferentă spaţiilor comune şi ascensorului, colectarea şi evacuarea gunoiului menajer;

- cheltuielile pe consumuri individuale, adică în funcţie de indexul contoarelor individuale. Se referă la consumurile contorizate la nivel de apartament;

Dacă nu există aparate de măsură în toate apartamentele, adunarea generală stabileşte citirea consumurilor, repartizarea cheltuielilor şi modalităţile de plată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net