Şi-a dat de 8 ori sângele din corp

Ultima actualizare:
Doina Goşa, directorul Centrului de Tranfuzie Sanguină Bucureşti
Doina Goşa, directorul Centrului de Tranfuzie Sanguină Bucureşti

Marin Georgescu (40 de ani) e unul dintre cei mai vechi donatori de sânge din Capitală. Peste 40 de litri din sângele lui au ajuns în venele unor bolnavi care aveau nevoie cu disperare de ajutorul său.

Marin, de profesie chitarist, se trezeşte cu noaptea-n cap.  Ia un mic dejun frugal şi porneşte hotărât spre Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală. Ştie drumul pe de rost, doar îl parcurge de 22 de ani. Grăbeşte pasul, gândindu-se că undeva există un om bolnav a cărui inimă are nevoie de sângele lui, ca să bată în continuare. Intră hotărât pe poarta instituţiei. Personalul medical îl salută cu respect, e un donator vechi şi serios.


    De-a lungul vieţii, Marin a donat peste 40 de litri de sânge
De-a lungul vieţii, Marin a donat peste 40 de litri de sânge

“Donez sânge de la vârsta de 18 ani. Vin aici de patru ori pe an, că atât e permis. Sângele are nevoie de timp să-şi refacă calitatea. Şi părinţii meu au făcut acelaşi lucru şi, la rândul meu, o să-mi educ ­copiii să dăruiască viaţă”, ne-a spus Marin Georgescu. De la recepţie este condus în cabinetul unui medic, pentru a fi consultat, apoi i se face analiza sângelui. După ce este declarat apt, ajunge în camera unde se face colectarea.

“În primul rând, fac acest lucru pentru bolnavii care au nevoie de ajutor. Este extraordinar să contribui la salvarea unor oameni. Apoi, fac treaba asta şi pentru mine. Sunt fumător şi sângele meu se îngroaşă. Aşa, îl regenerez. De-a lungul vieţii, am donat peste 40 de litri de sânge. Eu am în corp aproximativ 5 litri. La un calcul simplu rezultă că, în două decenii, am dat de opt ori cantitatea de sânge care se află în organism”, se laudă bărbatul.  După ce umple o pungă cu 450 de ml cu sânge, bărbatul e trimis la casierie să-şi primească recompensa: şapte tichete de masă în valoare de 9,35 de lei fiecare, o reducere de 50% pentru transportul în comun, valabilă o lună, şi un set gratuit de analize. “Misiunea mea s-a în­cheiat. Să ne vedem la anu’, sănătoşi şi în putere”, ne urează chitaristul.

Scade riscul de infarct

Directorul Centrului de Tranfuzie Sanguină Bucureşti, medicul Doina Goşa, ne-a explicat beneficiile donării de sânge. „Oamenii trebuie să înţeleagă că donând  îşi fac şi lor un bine.  Studiile arată că donatorii de sânge fideli au o incidenţă de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează. În plus, riscul de accident vascular scade cu 30%”, ne-a spus medicul.

De-a lungul vieii, Marin a donat peste 40 de litri de sânge
De-a lungul vieii, Marin a donat peste 40 de litri de sânge
image
image
image
image
image
image
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net