Simptomele stranii pe care pacienții COVID- 19 le au la multe luni după vindecare: de la dureri în tot corpul la tendințe de îngrășare

Ultima actualizare:

    Durerile de cap sunt simptome des întâlnite în sindromul Long COVIDFOTO: Unsplash.com
Durerile de cap sunt simptome des întâlnite în sindromul Long COVIDFOTO: Unsplash.com

Mulți dintre pacienții care au trecut prin COVID-19 și s-au vindecat nu au scăpat definitiv de problemele de sănătate. Unii încă mai au dureri de cap, de oase, de mușchi, alții au probleme de vedere sau dereglări hormonale care duc la creșterea în greutate. Aceste afecțiuni au fost numite generic sindrom Long COVID.

Un reputat neurolog rus, Oibek Turgunhujaev, spune că pacienții care au fost bolnavi de COVID-19 şi s-au vindecat se plâng de dureri în tot corpul, fără o localizare constantă. De obicei, durerea care migrează în corp este însoțită de oboseală crescută și tulburări de somn, scrie hotnews.ro. Însă și pacienții români se plâng de diverse simptome ciudate pe care nu le-au avut înainte de a face boala.

Simptomele sindromului Long COVID pot dura luni de zile de la infecția acută

Medicii spun că dureri, amețeli, oboseala excesivă dar și alte astfel de simptome pot dura mai multe luni de la momentul infecției acute cu SARS-CoV-2. De asemenea, sunt persoane care se pot concentra mai greu chiar și un an de zile de la trecerea prin boală. Sunt și cazuri, desigur, în care pacienții nu rămân cu sechele după ce au făcut COVID-19, însă aceștia au avut cel mai probabil formă ușoară a bolii sau au fost asimptomatici.

Astfel, durere inexplicabilă în tot corpul, probleme dentare, palpitații, căderea părului, îngrășase sau slăbire aparent fără motiv anume, pot fi urmări ale COVID-19. Și trebuie apelat la specialiști în oricare dintre aceste situații.

 Durere care migrează în corp fără o localizare anume

Oibek Turgunhujaev, neurologul şef al reţelei de clinici Semeinaia din Rusia şi cercetător principal în cadrul Ministrului Sănătății din această țară spune, citând un studiu riguros, că aproape 10% din numărul pacienților care și-au revenit din COVID-19 se plâng de acest simptom. De obicei, durerea care migrează în corp este însoțită de oboseală crescută și tulburări de somn. Durerea indicată de aceste semne se numete fibromialgie.

"Aceasta este o boală ce provoacă dureri care migrează la nivelul ganglionilor limfatici, la nivelul articulațiilor, la extremitățile brațelor și picioarelor. Pacienții se plâng și de oboseală, tulburări de somn, de senzaţia de ''ceață în cap", a remarcat neurologul. O persoană cu sindromul de durere în tot corpul trebuie să consulte un medic. Dacă starea sa nu poate fi explicată printr-o reacție inflamatorie, atunci aceasta poate fi cauzată de disfuncții ale sistemului nervos, a mai spus Turgunhujaev. Cel mai probabil, aceste dureri sunt asociate cu o infecție, a adăugat neurologul. Coronavirusul crește riscul de nașterea unui copil mort la femeile însărcinate, susţin oamenii de știință.

Probleme de vedere, căderea părului, pierderi de memorie, după un an de la COVID

Într-una dintre postările de pe pagina de socializare a Comitetului de Vaccinare, o pacientă prezină nu mai puțin de 13 simptome pe care le are după un an de la infecție.

“Infectată în 2020. Simptome post covid:

- căderea părului;

-dureri de cap persistente 6 luni de zile;

- apariția tiroidei autoimune;

-ridicarea gingiilor;

- deteriorarea dinților;

-dureri de genunchi;

-pierderi de memorie;

- mărirea dioptriei;

- oboseală (încă o mai am);

- momente de depresie;

-insomnii;

-creșterea colesterolului și trigliceridelor cu care încă mă lupt;

-palpitații la inimă.

Este tot ce am putut observa post covid. Ochelari purtam și înainte, doar că aveam dioptrii extrem de mici de ani de zile. Au crescut foarte mult într-un an. Cu trigliceridele și colesterolul nu am avut niciodată probleme, dureri de cap erau dar vagi, în schimb, în cele 6 luni au fost crunte, simțeam că îmi strânge cineva capul într-o menghină. Când vorbesc de cele de mai sus, nu mă refer la simptome ușoare ci la dureri pe care nu le-am avut niciodată.

Îmi cunosc corpul, îmi fac analize în mod curent, am grijă de sănătatea mea. Simt că am îmbătrânit cu 10 ani după Covid. Voi ce ați mai experimentat și cum v-ați tratat? Mai aveți simptome și la cât timp? Sunt vaccinată cu ambele doze deși după un an încă mai aveam anticorpi”, a explicat Adriana Stanciu, conform RoVaccinare.

”Încă am lichid la inimă”

Într-o altă postare, o altă pacientă care s-a infectat în urmă cu un an cu SARS-CoV-2, a povestit că s-a îngrășat foarte mult după acest episod, dar are și multe alte simptome.

”Eu am tot un an de când am fost infectată. Am fost pe terapie intensivă. Obosesc foarte repede când merg, încă mai am lichid la inimă, ficat afectat, părul nu-mi mai cade, îmi tremură tot corpul, glicemia încă nu și-a revenit la normal, vedere afectată.

Medicul mi-a spus că așa rămân toată viața, cu aceste urmări: pericardită, fibroză pulmonară, neuropatie.

Atunci am slăbit 30 kg în 10 zile, dar acum am pus înapoi aproape dublu deoarece am tiroida hasimoto și mai multe boli autoimune.

Acum sunt vaccinată cu ambele doze, chiar dacă medicii care se ocupă de mine nu mi-au recomandat vaccinarea.

Eu am luat hotărârea, m-am informat foarte bine și am cântărit toate riscurile pe ambele părți!!!

Nu mai vreau să trec prin ce am trecut, dar mai presus de toate nu cred că m-aș mai întoarce acasă!!!

Multă sănătate vă doresc.

Mergem înainte gândind pozitiv!!!”, a povestit Laura Adina.

Pe de altă parte, medicii spun că unii pacienți sunt încă dependenți de oxigen, la luni bune după externarea din spital.

Citește și:Simptomele Covid-19, inclusiv la copii. Când trebuie să te îngrijorezi

Răceală, gripă sau Covid-19? Simptomele sunt asemănătoare. Iată cum faci diferența între ele!

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net