După „mitingul epuizării” din noiembrie 2020, sindicaliștii din sănătate au ieșit din nou în stradă. Ieri la prânz, medici și asistente din toată țara au pichetat prefecturile și sediul Guvernului. De această dată, supărarea lor vizează ordonanța de urgență 226/2020, care prevede înghețarea salariilor și a pensiilor, în acest an.


„Refuzul Guvernului de a respecta legea și de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaților din sănătate și asistență socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceștia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni”, au declarat sindicaliștii pentru Agerpres.

Mii de oameni au ieșit în stradă la Covasna, Arad, Alba, Maramureș, Suceava, Cluj, Hunedoara, Olt, Vâlcea, Constanța, Buzău, Sălaj, Timiș, Gorj, Brăila, Dâmbovița, Vaslui, Caraș-Severin, Mureș, Iași și București. „Marți, între orele 12-13, vom picheta Prefectura Suceava pentru a transmite mesajul membrilor noștri nemulțumiți de înghețarea salariilor, a sporurilor și a stimulentul de risc din asistența socială”, au scris sindicaliștii pe Facebook. Acțiuni similare vor mai fi organizate și în perioada următoare.

sanitas-braila.jpg

protest sanitas la Brăila
Au fost proteste și la Brăila
Foto: Federația Sanitas din România / Facebook

Solicitările sindicaliștilor din sănătate

  1. 1. Aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  2. 2. Stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată;
  3. 3. Acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială.

Și polițiștii protestează

Și polițiștii sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor și amenință că nu vor mai da amenzi, ci doar avertismente. Ieri a fost prima zi în care și-au dus la bun sfârșit „promisiunea”. De săptămâna viitoare este planificată a doua etapă a acțiunilor de protest – nu vor mai efectua ore suplimentare, iar din 25 ianuarie este programată a treia etapă. Atunci, nu vor mai răspunde decât la urgențele semnalate la 112.

 
 
Loading...