Centrele de testare din toată țara sunt supraaglomerate în această perioadă. Românii își fac la cerere testul pentru Covid-19, din diverse motive, fie pentru că vor să plece în vacanță, fie pentru că au intrat în contact cu cineva și vor să se asigure că nu sunt și ei purtătorii virusului. Pentru rezultate se așteaptă chiar și o săptămână. Însă adevărata problemă apare dacă rezultatul este pozitiv. Mulți nu știu ce au de făcut și intră în panică. Iată care sunt pașii de urmat!


Pasul 1. Unde suni

Primul lucru pe care trebuie să faci este să iei telefonul și să-ți suni medicul de familie și/sau la Direcția de Sănătate Publică de care aparții. Nu suna la 112 decât dacă te simți rău și ai nevoie de ajutor medical.

Pasul 2. Trebuie să ajungi la spital

„Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului - adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat”, a explicat la Digi 24 Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Pasul 3. Cu ce călătorești

Problema se pune cu ce te deplasezi la spital, în cazul în care nu ai mașină personală. Nu poți lua taxi, nici vreun alt mijloc de transport în comun. Dr. Ioana Stanciu, medic de familie în București, spune că, în mod normal, DSP-ul trebuie să-ți trimită o ambulanță care să te ia de acasă și tot ambulanța trebuie să te aducă. În realitate, aici lucrurile se pot împotmoli, din lipsă de personal și de ambulanțe. „Evaluarea trebuie făcută la spital. Ar trebui să vină DSP-ul să te ia, dar nu se poate, din considerente obiective, și atunci pacientul se deplasează el la spital. Dacă DSP-ul nu răspunde la telefon, singura variantă pe care o ai, dacă te simți bine, este să vii tu singur la spital”, a declarat pentru Digi 25 dr. Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”.

Pasul 4. După investigații, poți opta pentru izolare la domiciliu

În funcție de aceste prime investigații făcute la spital, care pot dura de la câteva ore la două zile de internare, ți se va recomanda fie rămânerea în spital, fie autoizolarea la domiciliu. În cazul în care optezi să mergi acasă, vei semna un acord în care declari că respecți condițiile de izolare. Vei fi instruit ce să faci acasă și, dacă apar simptome, ești sfătuit să suni la ambulanță.

Pasul 5. La ce să te aștepți acasă

Starea de sănătate acasă poate să fie neschimbată sau se poate deteriora. În cât timp? „Sunt situații în care un pacient asimptomatic sau ușor asimptomatic evoluează favorabil, dar evoluția poate să fie din ziua a 7-a, a 8-a până în ziua a 10-a, a 11-a cu deteriorare chiar severă. Nu există o unitate de timp în care putem spune că un pacient merge spre o deteriorare severă, nu putem spune că se întâmplă cu certitudine sau că dacă el se află în spital această evoluție va putea fi limitată. Însă cu siguranță, la sfârșitul primei săptămâni, evoluția poate să fie spre severă”, a mai spus dr. Beatrice Mahler.

Pasul 6. Repetarea testului

După perioada de izolare recomandată, persoana infectată cu Covid-19 trebuie să repete testul. Și acest lucru se face tot sub indicațiile DSP și la recomandarea medicului de legătură din spital.

Pasul 7. Cine îți dă concediul medical?

„Ficare centru DSP din țară are propria politică și propriile reguli, nu există din păcate un consens. În București, pacienții pozitivi, precum și cei aflați în autoizolare, trebuie să trimită medicului de familie o declarație pe proprie răspundere (Anexele 1 și 2 din OMS 1309/2020). Medicul o dă mai departe către DSP, iar acesta transmite perioada de izolare. Cei care nu sunt confirmați cu Covid-19, ci doar suspecți, în izolare, primesc concediul de la medicul de familie, pe baza deciziei de izolare emisă de DSP. Cei confirmați, potrivit CASMB, trebuie luați în evidență de spitale și de acolo li se va elibera certificatul de concediu medical. Aici, însă, este o neconcordanță și noi, medicii de familie, suntem prinși la mijloc. DSP zice să dăm noi concediul medical pentru pacienții pozitivi, Casa de Asigurări de Sănătate susține că acesta se eliberează din spital. De asemenea, obligația trimiterii prin e-mail a acelei declarații pe proprie răspundere e dificil de îndeplinit de către persoanele în vârstă, singure. Nu avem răspuns la multe întrebări și sunt multe probleme care se bat cap în cap”, atrage atenția dr. Ioana Stanciu.

Pacientă: „Sunt șocată NU pentru că am luat virusul, ci pentru ceea ce urmează după ce iei virusul”

Faptul că în România protocolul privind bolnavii de coronavirus nu este bine pus la punct, că oamenii sunt bulversați la primirea testului pozitiv și nu știu ce măsuri să ia, că se fac greșeli... toate acestea sunt confirmate de o tânără din Timișoara. Vaczy Ionela Cristina a povestit pe pagina sa de socializare coșmarul prin care a trecut după aflarea veștii că e infectată cu Covid-19.

poveste-facebook.jpg

postare a unei paciente bolnave de covid din Timișoara
Tânăra din Timișoara și-a povestit pățania pe pagina sa de Facebook


„Sunt foarte suparata si nu pentru faptul ca am fost confirmata cu COVID ci pentru toata procedura prin care trebuie sa trec.(inca ma zbat sa fac lumina)
Am fost testata pe 22 iulie din proprie initiativa, la o clinica privata, doar pentru ca am avut usoare simptome de viroza si eu si sotul si stiam ca la el la lucru au fost mai multi confirmati.
Rezultatul l-am primit Duminica dimineata. De aici ce e de zis face parte din categoria " Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"- o comedie neagra tragico-dramatica.
Ok povestea mea cat mai pe scurt pot:
Primul telefon dat la aflarea rezultatului a fost catre medicul de familie care m-a directionat spre serviciul de ambulanta 112 desi am specificat ca noi ne simtim bine acum(am avut simptome usoare cu cateva zile inainte: oboseala, lipsa gust/miros care au disparut cam in 4 zile)
Cei de la ambulanta mi-au zis ca nu pot sa ma ajute decat daca ma simt rau si doresc internare apoi doamna m-a indrumat sa-mi sun medicul de familie pentru ca el ar trebui sa anunte DSP ul.
I-am spus ca deja l-am sunat si sfatul ei a fost sa anunt eu personal DSP.
Urmatorul apel a fost un exercitiu de rabdare(DSP). Doamna de acolo transmitea unei colege ce-i spuneam eu intreband-o ce sa faca daca sa ma creada sau nu ca am covid. O auzeam si pe cealalta doamne care se intreba " da de ce zice ea ca are covid? De unde stie?" Apoi am fost pasata acelei doamne careia i-am detaliat din nou povestea mea cu rabdare. M-a rugat sa sun luni ca azi e Duminica, ele sunt singure si nu au parola de la calculator....
Buuuun urmatorul telefon la ISU. Aici o alta doamna suparata, probabil ca o deranjez duminica " ce doriti? Si ce sa va fac eu? Ce trebuie sa fac eu?"
I-am explicat ca sun de dimineata si nimeni nu ma ajuta cu nimic si daca poate macar sa ma inregistreze ca si caz confirmat. Mi-a luat datele si mi-a zis ca pentru alte informatii sa sun la DSP Timis si sa le si scriu lor.
Intre timp am fost sunata de doamna de pe salvare(foarte draguta) care mi-a zis ca o sa trimita totusi un echipaj intr-o ora sau doua sa se asigure ca suntem ok.
Am trimis mail cu datele mele si ale sotului meu(si el confirmat) pe adresa dsp timis (epidemiologie@dsptimis.com) pentru ca la numarul indicat de ISU nu a raspuns nimeni.
Echipajul care a venit ne-a luat temperatura, ne-a masurat gradul de oxigenare si ne-a intrebat de simptome si pt ca nu era cazul de internare am semnat ca refuzam si ca ramanem in carantina la domiciliu.
Astazi am fost sunati de cineva de la DSP Timis in baza mailului trimis de mine. Ni s-au pus diverse intrebari apoi am intrebat si eu care este procedura.
Aparent pentru ca am refuzat spitalizarea suntem din nou pe cont propriu. Urmatoarele teste nu ne sunt asigurate si trebuie facute tot in privat. Problema e alta cum doamne iarta-ma sa iesim din casa sa ne testam???!!
Doamna m-a asigurat ca dpdv legal dupa 14 zile pot iesi fara probleme din casa si ma pot testa. Eu stiu persoane care si dupa 14 zile au rezultatul tot pozitiv...
O alta problema intampinata tot azi a fost cu medicul de familie care mi-a cerut cardul de sanatate ca sa poate inregistra concediul medical.
I-am explicat frumos si i-am trimis si legea actuala care prevede neobligativitatea prezentarii cardului pana pe 30 septembrie( o sa pun link poate aveti si voi nevoie)
Cu toate astea a insistat sa trimit cardurile prin cineva.
Am sunat atunci la relatii cu publicul la institutia de sanatate de care apartinem sa intreb ce pot face in situatia data.
Norocul meu a fost ca acolo am dat peste un consilier juridic care m-a asigurat ca o sa contacteze medicul.
Dupa o ora doamna m-a sunat si mi-a zis ca a rezolvat cu medicul dar in acelasi timp si medicul m-a asigurat printr-un mesaj ca "a rezolvat" cu mine si mi-a " multumit" ca i-am facut sesizare dupa care nu mi-a mai raspuns nici la telefon nici la mesaj.
Sunt bulversata, socata si dezgustata si NU NU pentru ca am luat virusul ci pentru ceea ce urmeaza dupa ce iei virusul.
Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca si poate sa dea un share.
Pentru ca am inceput sa scriu mesajul de la ora 13:00 pun si un update cu informatiile ce au venit dupa
Update!
1. Medicul de familie i-a raspuns sotului meu dar i-a reprosat gestul meu considerandu-l urat si necorespunzator.
2. Am fost resunata la ora 16:30 de un domn de la DSP care mi-a explicat ca retestarea nu se face pe cont propriu cum mi s-a zis initial. Procedura este sa suni la 112 si sa soliciti retestarea acasa. Un echipaj va veni sa iti ia probe nicidecum nu iesi tu pe cont propriu sa te testezi.
Inteleg ca suntem intr-o situatie de criza nemaintalnita, ca suntem cu totii stresati si obositi dar haideti sa nu ne facem viata mai grea unii altora.
Nu am dat numele persoanelor tocmai din acest principiu. Intentia mea e sa subliniez ca inca suntem dezinformati si noi si oamenii care ar trebuii sa ne informeze si ca trebuie sa contribuim cu totii sa punem pe picioare un sistem eficient spre folosul nostru al tuturor pana la urma”.
 

 

 
 
Loading...