Tradiţii şi obiceiuri înainte de Înviere

Ultima actualizare:

În Joia Mare se prăznuiesc spălarea picioarelor ucenicilor de către Isus Cristos, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. În seara acestei zile, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Azi, se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. Tot astăzi, se înroşesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică tot anul.

Vinerea Mare este zi de mare doliu, pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul. În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului. În mijlocul bisericii se scoate Sfântul Epitaf (care-L închipuie mort pe Isus Cristos, înconjurat de Apostoli şi de Maica Domnului) pe sub care toată lumea trece. Femeile nu coc, nu cos, nu ţes, nu torc, nu spală.

Sâmbăta Mare marchează încheierea unui ciclu al morţii şi sacrificiului şi inaugurează o vreme a renaşterii, învierii şi a revigorării speranţei şi împlinirii întru Dumnezeu. În Sâmbăta Mare se face pasca şi se coc cozonacii, mai ales cei în formă de pătrat sau dreptunghi, amintind de mormântul lui Iisus Cristos.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, oamenii merg la slujba de Înviere şi cântă "Cristos a înviat!". Lumânarea de la Înviere trebuie adusă acasă aprinsă, lumina luată de la preot fiind sfântă şi protectoare. În unele regiuni ale ţării, lumânarea se stinge în grinda casei, în semnul crucii. Apoi, ea este păstrată tot anul pentru a o avea la îndemână în caz de furtună, pericol sau boală. Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim va fi adusă în România, sâmbătă seară, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net