Tradiţii străvechi şi noi de Sfântul Valentin

Ultima actualizare:

Şi în ţara noastră, pe 14 februarie, este sărbătorit Sfântul Valentin. Românii, tinerii mai ales, au adoptat această sărbătoare, alături de multe altele. Totuşi, mesagerul iubirii din ţara noastră este Dragobetele, celebrat de români pe 24 februarie. Atunci, cei care iubesc tradiţiile strămoşeşti, sărbătoresc cu adevărat, ziua dragostei, Dragobetele.

Ca şi în alte ţări din lume, când este prăznuit Sfântul Valentin, românii îşi exprimă sentimentele de dragoste, se logodesc sau se căsătoresc, îşi fac cadouri şi surprize, pregătite din timp, adresând persoanei iubite un mesaj care se încheie cu o rugăminte arzătoare: ca aceasta să-l poarte în gând , mereu. De fapt, un astfel de mesaj a fost adresat celor dragi de episcopul Valentin din Terni ( Italia) : „Adu-ţi aminte de Valentin al tău!", spunea el la finalul scrisorilor adresate celor pe care i-a iubit, înainte de a fi executat.

În calendarul ortodox, românii au mai mulţi mucenici care poartă numele Sfântului Valentin, prăznuiţi de-a lungul anului: Sfântul Ierarh Mucenic Valentin, prăznuit pe 30 iulie, Sfinţii Mucenici Marcu, Sotirih şi Valentin -sărbătoriţi pe 24 octombrie, Sfânta Muceniţa Valentina - prăznuită pe 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin - sărbătorit pe 16 februarie; Sfântul Mucenic Valentin - sărbătorit la data de 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul - sărbătorit la data de 6 iulie.

Iată ce spune legenda despre Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiţilor, un martir declarat sfânt al creştinilor romano-catolici!

Sfântul Valentin a trăit în secolul al III-lea, fiind episcop în Interamna (azi, localitatea Terni din Italia), în perioada împăratului Claudius al II-lea, care domnea peste vastul imperiu roman. Împărat viteaz, dornic să poarte războaie, Claudius a observat că soldaţii necăsătoriţi erau mai devotaţi carierei şi mai ambiţioşi decât cei căsătoriţi, care trebuia să se ocupe şi de familiile lor, de problemele căsniciei şi ale copiilor.

Pentru a rezolva problema, împăratul a dat un decret prin care interzicea mariajul soldaţilor, pentru ca aceştia să fie preocupaţi doar de cariera militară. Dar episcopul Valentin (din localitatea Terni, regiunea Umbria) nu a fost de acord cu decizia împăratului. El a continuat să-i căsătorească pe creştinii care urmau să meargă la luptă. Preotul Valentin spunea că prin decretul său, împăratul Claudius încuraja indirect desfrâul şi dezmăţul printre soldaţii săi. De aceea, el a încercat să oprească acest lucru nedemn şi să-i sensibilizeze pe contemporanii săi asupra valorilor matrimoniale.

De aceea, Sfântul Valentin poate fi considerat cu adevărat un sfânt al căsătoriei, un sfânt care a încurajat şi a protejat iubirea curată dintre tineri, iubire care se împlineşte prin căsătorie.

Tot legenda spune că în ciuda poruncii împăratului Claudius al II-lea , preotul Valentin ar fi cununat un păgân cu o creştină, că dăruia tinerilor îndrăgostiţi flori din grădina sa şi că era un renumit vindecător de boli. Împăratul i-a propus să renunţe la credinţa sa şi să se înroleze în armata romană.

Pentru că el a refuzat oferta împăratului, Valentin a fost întemniţat şi condamnat la moarte. În temniţă, înainte de a fi executat, el a trimis următorul mesaj fiecărei persoane pe care a iubit-o: "Adu-ţi aminte de Valentin al tău!" Preotul Valentin a preferat să moară decât să accepte ca tinerii să trăiască în desfrâu, necăsătoriţi. El a fost executat pe data de 14 februarie 269.

Opinii de ziua Sfântului Valentin

Ziua în care se celebrează memoria Sfântului Valentin este numită astăzi „Ziua îndrăgostiţilor", iar tinerii îndrăgostiţi îşi oferă unii altora inimioare şi practică ritualuri care nu au nimic în comun cu acest sfânt, spun credincioşii romano-catolici.

Sfântul Valentin este sfântul căsătoriei, însă astăzi el este transformat în sfântul unor iniţiative libertine: spectacole prin care se promovează plăcerea de moment, se oficiază căsătorii ad-hoc, valabile doar pentru 24 de ore; este trist că mulţi tineri nu mai cred în valorile căsătoriei. Dacă Sfântul Valentin interzicea relaţiile din afara căsătoriei, astăzi acestea sunt încurajate mai ales în cadrul acestei sărbători.

Sărbătoarea Sfântului Valentin ar trebui celebrată altfel: Ziua îndrăgostiţilor să fie cu adevărat o sărbătoarea a familiei creştine, o sărbătoare a iubirii adevărate şi curate. În Ziua Sfântului Valentin să oferim celor dragi cele mai plăcute sentimente: gânduri de bine şi de iubire sinceră şi curată.

.

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net