De unde a luat Diana bacteria ucigașă E.Coli?

Ultima actualizare:

    “Am dat totul de  pomană. Nu mai avem  hăinuţe, jucării, nimic.  Acum zugrăvim camera  ei”, spune Camelia,  mama Dianei Fotografii: Dorin Constanda
“Am dat totul de pomană. Nu mai avem hăinuţe, jucării, nimic. Acum zugrăvim camera ei”, spune Camelia, mama Dianei Fotografii: Dorin Constanda

Durere fără margini în familia Oncescu! Fetiţa lor de doar un an a plecat de lângă cei dragi. S-a transformat într-un înger, spun părinţii, printre sughiţuri de lacrimi. Trupul firav al Dianei nu s-a putut lupta cu bacteria ucigaşă E.coli. Alţi 15 bebeluşi din judeţul Argeş sunt internaţi cu infecţii digestive grave.

Judeţul Argeş s-a transformat într-un focar de epidemie. 16 bebeluşi din mai multe localităţi din jurul Piteştiului au ajuns la spital, în ultimele zile, cu aceleaşi simptome: vărsături şi diaree. Alertaţi, părinţii au ajuns de urgenţă cu micuţii la spitalul pediatric din municipiu.

Inclusiv Camelia şi Valentin Oncescu, doi părinţi tineri din Topoloveni, care aveau multe visuri pentru fetiţa lor, Diana, de aproape un an. Dar toate s-au năruit într-o clipă.

“Sâmbătă seară (6 februarie), la ora 19.00, ne-am dus cu copilul la spital. Voma şi avea diaree. I s-a pus diagnosticul enterocolită şi i s-a prescris o reţetă. Nu i-au făcut analize. Am refuzat spitalizarea, din cauza faptului că lângă noi se afla la consult un copil cu varicelă. Am plecat acasă la miezul nopţii, iar a doua zi dimineaţă am revenit la spital. Era din ce în ce mai rău. De dată asta, diagnosticul pus a fost de ocluzie intestinală şi ne-au trimis cu fata la Spitalul “Marie Curie”, din Capitală.

Aici i s-au făcut analize la sânge şi ni s-a spus că este vorba despre sindromul hemolitic uremic. Bacteria E.coli i-a distrus rinichii. S-a deshidratat, a făcut insuficienţă renală, blocaj renal şi stop cardiac de două ori. Nu a mai putut fi resuscitată. Joi noapte, pe 4 februarie, la ora 23.45, fetiţa noastră a plecat la ceruri. S-a transformat în înger şi ne veghează de sus”, au povestit, pentru Click!, părinţii îndoliaţi.

Nu vor să dea pe nimeni în judecată, ci doar să afle de unde provine bacteria care le-a ucis singurul copil.

S-au luat probe din apă, lapte şi alimente

“Foloseam doar apă plată îmbuteliată, pe care o fierbeam, şi lapte praf. Îi dădeam mere de la ţară. Totul era dezinfectat. Diana n-a fost bolnavă niciodată. De unde bacteria asta?”, se întreabă Camelia, 24 de ani. Pe 14 februarie micuţa urmă să împlinească un an, iar în loc de tort, părinţii îi fac colivă. Alte familii din Piteşti, Negraşi, Mărăcineni, Ţiţesti, Ştefăneşti, Poiana Lacului, Câmpulung mai au o speranţă. Pruncii lor de câteva luni se luptă încă să trăiască. Maia are 5 luni, iar mătuşa ei din Ştefăneşti spune că micuţa a ajuns în stare critică de la spitalul din Piteşti la “Marie Curie”. “A avut diaree, vomă. Din fericire, a răspuns la dializă. Mama ei îi cumpăra apă plată sau îi aduceam noi în bidoane de la fântână şi o fierbea”, mărturiseşte Cristina. De altfel, toată familia bea apă din aceeaşi sursă, fântâna din vale. 

Situaţia e din ce în ce mai dramatică, mai ales că s-a mai înregistrat un caz în Capitală şi unul la Craiova.

«Buletinul arată că apa nu e infectată»

Gheorghiţă Boţarcă,  primarul din Topoloveni
Gheorghiţă Boţarcă, primarul din Topoloveni

Autorităţile de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş au făcut teste la apa furnizată în judeţ şi spun că e potabilă. “Apa din Topoloveni este potabilă şi nu este infectată”, ne-a confirmat şi primarul oraşului, Gheorghiţă Boţarcă. «Buletinul de analize din 8 februarie arată clar că apa nu e infectată. Indicatorii bacteriologici sunt zero. Raportul a fost făcut atât de laboratorul uzinei de apă, cât şi de cei de la DSP”, ne-a declarat edilul. În plus, echipele de la Sanepid au fost în toate cele opt localităţi de unde provin cazurile pentru a preleva probe din apă, lapte şi alte alimente. Peste o săptămână, se va afla rezultatul.

Ce este şi cum trebuie să te fereşti de bacteria E.coli

E.coli (Escherichia coli) este o bacterie care se găseşte în interiorul intestinelor şi în fecale. În mod normal, ea nu afectează organismul, ci ajută la digerarea alimentelor. Există, însă, şase tulpini ale bacteriei care pot provoca toxiinfecţii alimentare severe. 

  • Din apă, inclusiv îmbuteliată, contaminată cu fecale;
  • Din laptele crud, nepasteurizat şi derivatele sale;
  • Din carne. Germenii care se găsesc în intestinele bovinelor infectează carnea, la tăiere;
  • Din legume şi fructe. Dejecţiile animalelor deversate pe câmp pot contamina castraveţi, roşii, salată, spanac, varză etc. Bacteriile apar şi în sucurile de fructe nepasteurizate;
  • Din lacuri, piscine, canale de irigaţii, infectate cu fecale;
  • Ce trebuie să faci ca să nu te infectezi:
  • Nu beţi apă din surse nesigure, neamenajate;
  • Apa folosită în alimentaţia bebeluşilor, inclusiv cea îmbuteliată, trebuie fiartă timp de 10 minute;
  • Laptele se dă copiilor doar fiert sau, dacă e lapte praf, preparat cu apă fiartă;
  • Trebuie să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun – după ce mergi la toaletă, după ce pui mâna pe obiecte pe care le ating şi alţii etc., înainte să-ţi hrăneşti copilul;
  • Carnea trebuie gătită la peste 70 de grade C, până când nu mai este roz la interior;
  • Legumele şi fructele se spală.

Simptomele îmbolnăvirii cu E.coli:

  • Diaree, febră, greţuri, vomă;
  • Crampe stomacale şi dureri abdominale;
  • Deshidratare, care afectează rapid rinichii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net