Chiar dacă suntem aşi în ale bucătăriei, uneori ni se întâmplă să dăm şi rateuri: mâncarea e prea sărată, cartofii s-au sfărâmat, iar sosul e prea iute. Nu dispera! Nu trebuie să arunci ce-ai gătit, ci doar să dregi greşeala. Uite cum trebuie să procedezi.  


Oţet pentru ouă fierte
Pentru ca ouăle să nu se crape atunci când le fierbem, în apă se toarnă o lingură de oţet. Amestecă bine, lasă focul mic şi aşază uşor ouăle. Vei vedea că acestea îşi vor păstra coaja întreagă.

Cartoful absoarbe sarea din mâncare
Ai turnat din greşeală prea multă sare în mâncarea pe care ai gătit-o? Rezolvă problema cu câteva bucăţi de cartof crud. Curăţă cartoful, taie-l în bucăţi mari şi pune-le pentru câteva minute în mâncare. Scoate apoi cartoful şi, dacă e nevoie, repetă operaţiunea. La sfârşit, vei vedea că mâncarea ta îşi va pierde gustul sărat şi va fi numai bună de servit la masă. 

Iaurtul, pentru sosuri prea picante
Dacă ai preparat un sos foarte picant, poţi repara greşeala folosind cu încredere iaurt. Agită borcanul pentru ca iaurtul să se omogenizeze, iar apoi desfă capacul. Ia câteva linguriţe şi toarnă-le peste sos. Amestecă bine compoziţia. Vei observa că gustul picant s-a mai domolit!

Foloseşte vin alb ca să păstrezi brânza proaspătă
Pentru a înmuia o bucată de brânză întărită, înveleşte-o într-o cârpă curată, de preferat tifon, şi scufund-o, pentru câteva minute,  în vin alb. Pune apoi brânza în frigider pentru o oră.

Cum să nu-ţi dea supa-n foc?
Pentru ca supa sau ciorba să nu dea în foc, oala în care fierbe trebuie unsă pe marginea de sus, pe interior, cu puţin unt. Supa va clocoti, dar nu-ţi va mai păta aragazul.

Sarea păstrează cartofii întregi
Când sunt puşi la fiert, uneori cartofii se sfărâmă. Ce-i de făcut? Foloseşte sare! Pune în apa în care fierb câteva linguriţe de sare şi aşteaptă până când apa dă în clocot. Când sunt fierţi, scoate cartofii cu spumiera.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: