Tu câte becuri ai în casă? Iată cum trebuie să arate schema iluminatului din locuinţa ta

Ultima actualizare:

    E recomandat să ai mai multe surse de lumină
E recomandat să ai mai multe surse de lumină

Câte becuri ar trebui să aibă o locuinţă cu două camere? Simplu, ar zice unii: câte un bec în fiecare cameră, unul în bucătărie, unul în baie şi unul pe hol. Total - 5! În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Iluminatul unei case e o artă şi poate schimba enorm întregul decor.

Din lumini, poţi face un adevărat spectacol în locuinţa ta. Poţi crea un decor romantic, sau plăcut, cald, te poţi folosi de becuri pentru a scoate în evidenţă anumite zone sau pur şi simplu pentru a aduce mai multă lumină acolo unde ai nevoie. Au trecut vremurile în care aveam în cameră un singur bec, atârnat în tavan. Designerii ne recomandă să avem mai multe surse de lumină pe care să le îmbinăm cu stil. Haideţi să le luăm pe rând şi să vedem cum trebuie luminat fiecare spaţiu.

Holul. Este locul în care eşti întotdeauna în trecere. Fie că îţi cauţi lucrurile atunci când pleci la serviciu, fie că îţi întâmpini musafirii care îţi trec pentru prima dată pragul, holul trebuie să fie bine luminat. Poţi folosi aici spoturi, plafoniere sau aplice, care vor da casei un aer romantic. Dacă ai dressing sau pantofar, specialiştii IKEA recomandă să-ţi pui o oglindă mare, pentru a crea impresia de mai mult spaţiu. Lămpile cu abajururi textile, aşezate pe cele două laturi ale oglinzii, proiectează lumina şi măresc şi mai mult spaţiul.

Livingul. Trebuie să fie cea mai bine luminată încăpere, cu lumini din cât mai multe unghiuri, pe care să le „mixezi" după nevoi. Poţi folosi spoturi încastrate, lămpi suspendate şi lampadare colorate, astfel încât să poţi crea o atmosferă ideală pentru citit, pentru lucru la laptop, pentru o seară cu prietenii sau pentru una cu iubitul, în faţa televizorului. Lampadarele înalte sau lămpile cu braţ flexibil direcţionează uşor lumina exact acolo unde îţi doreşti, spre exemplu în zonele de lucru (lângă un fotoliu pe care stai să citeşti, sau la o măsuţă). Ar fi frumos ca şi în spatele televizorului să fie o sursă difuză de lumină.

iluminat
iluminat

Dormitorul. De aici nu trebuie să lipsească veiozele, câte una de fiecare parte a patului. Pot fi aşezate pe noptiere sau prinse de cadrul patului, astfel încât să poţi citi fără a-ţi deranja partenerul şi fără a lumina toată camera. În dormitor mai poţi lumina oglinzile, masa de toaletă, dacă există, şi interiorul dulapurilor cu spoturi încastrate sau cu proiectoare montate direct pe tavan.

iluminat
iluminat

Bucătăria. Lumina trebuie aleasă astfel încât să-ţi uşureze munca şi să prevină micile accidente. Astfel, combină becul din tavan, care luminează uniform încăperea, cu spoturile încorporate în mobilă, care proiectează lumină pe o arie specifică, în zona de lucru, ne sfătuiesc designerii IKEA. Becul din tavan trebuie să aibă o lumină mai slabă, caldă, spre deosebire de zonele de lucru care se luminează mai puternic. În jurul mesei pot fi puse spoturi sau lampadare cu lumină difuză.

bucatarie
bucatarie

Baia. Dacă în toata casa lampadarele şi veiozele pot fi colorate şi în tot felul de modele, în baie se pun spoturi simple în culori calde, chiar albe.

Lumina este foarte importantă în locuinţa noastră, ea contribuind la designul interior. Din păcate, nu toată lumea se poate bucura de ea. În prezent, aproximativ 10,5 milioane de refugiaţi din întreaga lume locuiesc în tabere special amenajate, care nu sunt luminate pe timp de noapte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net