Tu ştii ce materiale porţi? Află totul despre fibrele textile!

Ultima actualizare:

Iată ce trebuie să cunoşti despre fibrele textile pentru a cumpăra haine cât mai confortabile.

Bumbacul este un bun absorbant

Se extrage din planta de bumbac. E foarte absorbantă şi din acest motiv se usucă mai greu. Bumbacul e plăcut la purtat şi are un potenţial redus de a provoca alergii. Complet neelastic, este de multe ori combinat cu fibre elastice din care rezultă o ţesătură moale, care preia cu uşurinţă forma corpului.

Mătasea expusă la soare puternic se decolorează

E o fibră textilă fină, lucioasă şi rezistentă. Este un bun izolator atât de căldură, cât şi de frig. Se şifonează greu dar este sensibilă la temperaturi ridicate, frecare şi pete de apă. Mătasea expusă la lumină puternică se decolorează şi se îngălbeneşte.

Inul se şifonează repede

Se extrage din tulpinile plantei de in. E neted şi moale, nu reţine căldura, fiind mai degrabă răcoros. Acesta e şi motivul pentru care hainele din in sunt purtate vara. Inul se vopseşte greu, e rezistent şi neelastic. Se şifonează repede şi trebuie călcat umed la temperaturi mari.

Vâscoza are aspect mat sau strălucitor

Vâscoza este o fibră sintetică şi are în componenţă celuloza. Ea se aseamănă bumbacului, dar, spre deosebire de acesta, are caracteristici variate de culoare, aspect mat sau strălucitor. Din vâscoză sunt fabricate haine pentru copii, bluze sau diverse ţesături moi şi confortabile.

Acetatul este rezistent la apă

Este o fibră sintetică obţinută din celuloză, care are o strălucire asemănătoare mătăsii. E rezistent la apă şi se usucă foarte repede. Acesta se foloseşte la fabricarea umbrelelor, pelerinelor de ploaie dar şi la fabricarea materialelor textile precum bluze, cămăşi, căptuşeli.

Poliamida este foarte elastică

Este rezistentă, uşor de întreţinut şi este cunoscută şi sub denumirea de nylon. Prezintă o elasticitate foarte mare motiv pentru care este folosită la fabricarea ciorapilor fini, lenjeriei şi costumelor de baie.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net