Uite ce să faci ca să ai o factură mică la întreţinere în această iarnă

Ultima actualizare:

    Foloseşte corect re­­partitoarele! Folosirea incorectă duce la cele mai mari pierderi înregistrate pe lună.
Foloseşte corect re­­partitoarele! Folosirea incorectă duce la cele mai mari pierderi înregistrate pe lună.

Dacă până acum factura la întreţinere presupunea doar plata apei menajere şi a gazelor naturale, din această lună vor fi incluşi şi banii pe care îi vom datora pentru agentul termic. Iar dacă nu ştim cum să facem economie, în această iarnă întreţinerea ne va usca la buzunare. Iată ce reguli trebuie să respecţi  pentru o factură cât mai mică la întreţinere.

Economiseşte apa!

Învaţă să economiseşti mai ales apa caldă! Asta nu înseamnă să-ţi îngheţe mâinile când speli vase sau să faci baie şi duş mai rar. A economisi apa presupune o serie de reguli de bun simţ dar care sunt total necunoscute unora.

Nu lăsa apa să curgă în gol! Atunci când te speli pe mâini, în timp ce te săpuneşti, închide robinetul!

Fă duş în loc de baie. Asta nu înseamnă să renunţi cu totul la momentele tale de relaxare. Există situaţii când, în timp ce faci baie, ţii robinetul deschis până se umple cada.

Apoi, scoţi dopul ca să nu se reverse. Însă, uiţi să închizi şi apa caldă. Astfel, pe-o parte curge, pe de alta parte se pierde.

Dacă ai nevoie de o cantitate mică de apă caldă, o poţi încălzi pe cea rece la aragaz sau cuptorul cu microunde.

 Verifică cu atenţie să nu existe scurgeri de apă pe la ţevile din baie sau bucătărie.

Factura la întreţinere poate creşte şi din cauza unor pierderi înregistrate în bloc, pierderi care se împart apoi pe fiecare apartament în parte. Asociaţia de proprietari trebuie să verifice instalaţiile şi să cheme un specialist care să remedieze eventualele stricăciuni sau probleme.

Cum consumi mai puţin agent termic?

Foloseşte corect re­­partitoarele! Folosirea incorectă duce la cele mai mari pierderi înregistrate pe lună. Fă-ţi un obicei în a avea grijă de reglarea temperaturii din cameră în funcţie de cât de mult stai acolo, cât de des şi cât de mult aeriseşti încăperea.

Reglează diferenţiat temperatura camerelor. Dacă nu petreci foarte mult timp într-o anumită cameră, nu este cazul s-o încălzeşti la maximum. Reglează robinetul repartitorului la o temperatură mai mică decât în restul încăperilor.

Închide repartitorul din bucătărie când găteşti. Dacă găteşti iar în bucătărie sunt aburi şi se face foarte cald, nu are rost să stai cu robinetul repartitorului deschis. Oricum temperatura este ridicată din cauza cuptorului şi a aragazului puse în funcţiune.

Lasă căldura să circule în întreaga casă. Ai calorifer în baie? Ţine uşa deschisă iar căldura va circula înspre hol şi alte camere. În acest fel poţi regla robinetul repartitoarelor din casă la un nivel mai mic.

Montează termostate pe radiatoare. E vorba despre robineţi cu senzor termostatic. Astfel, economişeşti până la 20% din factura pentru încălzire;

Orientează căldura spre interiorul camerei. Pune între calorifer şi perete o folie de aluminiu astfel încât căldura emisă să fie orientată către interiorul camerei. Astfel nu se va pierde prin pereţi.

Foloseşte corect aragazul!

În sezonul rece, pentru a face economie la căldură, unele persoane îşi încălzesc locuinţa folosind toate cele patru ochiuri ale aragazului pe care le lasă deschise şi câte o zi întreagă.

Nu mai spunem că există situaţii în care merg deopotrivă atât aragazul cât şi cuptorul. Nu este recomandat să foloseşti gazele naturale pentru a încălzi apartamentul mai ales că în ultima vreme s-a scumpit preţul. Foloseşte aragazul la capacitatea lui maximă doar când ai adevărat nevoie de el, adică doar când găteşti!

Ai repartitoare? Uite cum să le foloseşti corect!

Dacă ai montate repartitoare de căldură, trebuie să respecţi nişte reguli pentru a nu-ţi încărca foarte mult factura la iarnă. Specialistul Click Mihai Mereuţă ne spune cum trebuie să procedăm.

Aerisiţi corect - închide robineţii termostatici înainte de a deschide ferestrele. 10-15 minute sunt suficiente pentru ca aerul proaspăt să intre în apartament fără a risipi căldura din camere. În tot acest timp, robinetul se va regla pe poziţia antiîngheţ, după care se va reveni la starea iniţială. Dacă robineţii termostatici nu sunt închişi pe perioada aerisirii, consumurile cresc vertiginos.

Nu acoperi caloriferul - asigură-te că în faţa caloriferelor nu există draperii groase sau mobilă. În cazul în care ai piese de mobilier aşezate în faţa caloriferului păstrează o distanţă de minimum 30 de centimetri. Nu usca hainele pe calorifer, ţi se va mări factura!

Protejează repartitorul - protejează repartitoarele împotriva deteriorării fizice şi a pătrunderii lichidelor în interior (în special repartitoarele montate în baie). Odată cu montarea repartitoarelor, consultă un specialist pentru a vedea dacă nu este oportună montarea unor sisteme pentru echilibrarea instalaţiilor de încălzire. Astfel, calitatea distribuţiei agentului termic în clădire va creşte considerabil şi vei înregistra chiar şi o scădere a cantităţii de energie consumată.

Închide repartitoarelor când pleci de acasă - redu temperatura caloriferului înainte de a pleca de acasă. Important: nu lăsa camerele să se răcească complet pentru că energia pentru reîncălzire îţi va umfla factura.

Dacă factura la întreţinere este foarte mare şi nu o poţi plăti în întregime, achită măcar o parte! Vorbeşte cu administratorul blocului şi roagă-l să-ţi eşaloneze datoriile în aşa fel încât să nu rămâi dator cu sume uriaşe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net