Uite ce tipuri de ulei foloseşti la gătit

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Deşi nutriţioniştii nu recomandă, fiecare dintre noi consumăm alimente prăjite sau gătite în ulei. Mulţi dintre noi folosesc uleiuri de masă fără să ştie exact dacă sunt sau nu indicate de către specialişti. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune care este cel mai bun ulei pentru sosuri, salate şi mâncăruri prăjite.

Ştiai că nu orice tip de ulei este indicat pentru prăjit? Ştiai că, folosite incorect, uleiurile de masă pot fi nocive pentru organism?

Dar, totuşi, ce ulei să alegem? Pentru că în magazine găsim atât de multe sortimente!

Cum să le folosim pentru a ne proteja sănătatea?

Specialiştii în nutriţie ne dau câteva sfaturi de care este bine să ţinem cont atunci când mergem la cumpărături.

Uleiurile de floarea soarelui şi porumb, bune pentru salate

Uleiul de floarea soarelui se numără printre alimentele de bază ale românilor, iar unul dintre motive este preţul mult mai mic în comparaţie cu alte tipuri de ulei.

simeon stalpnicul png

Specialiştii nutriţionişti nu recomandă uleiul de floarea soarelui prăjit! La temperaturi înalte, acesta devine toxic pentru organism, având un punct de fumigaţie mic, în jur de 107 grade celsius.

Uleiul de floarea soarelui este recomandat în stare crudă numai pentru salate, sosuri reci şi pentru alimentele care sunt preparate prin înăbuşire.

„Uleiul de floarea soarelui, atât de cunoscut gospodinelor, conţine grăsimi care, pe foc, se descompun în compuşi toxici şi sunt greu digerabile, devenind extrem de periculoase pentru sănătate", ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi.

Preţ: 8-8,5 lei

Uleiul de palmier rezistă la temperaturi înalte

Uleiul de palmier este foarte rezistent la temperaturi ridicate, având un punct de fumigaţie de 230 grade Celsius.

simeon stalpnicul png

Acest ulei nu conţine colesterol, este bogat în vitaminele A şi E, betacaroten, acizi graşi.

Uleiul de palmier se găseşte aproape în orice hypermarket. Are un preţ mai ridicat decât uleiul de floarea soarelui şi se vinde chiar şi la bidoane de 3 sau 5 litri.

Este unul dintre uleiurile care pot fi folosite la prăjit dar şi la prepararea mâncărurilor gătite.

Nu se arde, nu face fum şi nu se descompune în compuşi toxici. E cel mai indicat pentru prăjeli şi mâncăruri gătite.

Preţ: 20-30 lei

Uleiul de măsline nu se prăjeşte

Deşi rezistă la temperaturi foarte înalte, uleiul de măsline nu se foloseşte la prăjit.

simeon stalpnicul png

Uleiul extravirgin, autentic, datorită bogăţiei lui în polifenoli, vitamina E şi alte substanţe biologic active, deşi este rezistent la prăjire (punctul de fumigaţie este foarte mare, peste 190 grade Celsius), nu este indicat a fi folosit în acest mod.

Motivul? Odată prăjit, substanţele valoroase din el se distrug. Uleiul de măsline extravirgin are numeroase efecte benefice pentru sănătate, fiind considerat un veritabil medicament.

Se poate folosi în stare crudă la salate, sosuri reci, maioneze. Uleiul de măsline este foarte cunoscut pentru proprietăţile sale benefice organismului.

Consumat corect acesta previne depunerea colesterolului pe artere şi înfundarea lor scade riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, ameliorează disfuncţiile generate de diabetul zaharat, ameliorează efectele unor boli neurologice, tratează ulcerul gastric, previne cancerul la sân etc.

Preţ: 15-30 lei

Gheorghe Mencinicopschi: «Foloseşte uleiul de masă în funcţie de punctul de fumigaţie»

„Fiecare tip de ulei trebuie folosit în funcţie de mâncărurile pe care le preparăm şi atunci când gătim trebuie să alegem uleiul în funcţie de punctul său de fumigaţie.

La salată, de exemplu, putem folosi ulei de struguri, de nucă, de dovleac, de in, cânepă sau măsline extra-virgin.

Pentru mâncărurile gătite putem folosi uleiuri care au un punct de fumigaţie foarte mare, adică se degradează şi devin toxice la temperaturi foarte înalte, între 190-230 de grade Celsius.

Acestea sunt uleiul de palmier nehidrogenat şi uleiul de măsline virgin".

Ce mai găseşti în magazine?

Uleiul de susan 13-15 lei - este folosit la prepararea mâncărurilor orientale. Este un ulei greu, vâscos, foarte concentrat, de culoare maro deschis.

Conţine vitamina E, lecitină şi minerale. Este recomandat persoanelor care suferă de anemie.

Uleiul de nucă 12-13 lei - conţine Omega 3, magneziu, fier, vitaminele B6 şi E. Are culoarea galben auriu şi un gust dulce amărui. Se foloseşte la salate.

Uleiul de strugure 11-13 lei - conţine Omega 6, vitamina E, cupru şi seleniu. Este ideal pentru macerarea mirodeniilor. Este un bun detoxifiant pentru organism.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net