Uite cum păstrezi fructele de vară pentru sezonul rece

Ultima actualizare:

    «Fructele nu  trebuie recongelate»
«Fructele nu trebuie recongelate»

Dacă doreşti să te răsfeţi cu fructe de vară şi în sezonul rece, ar trebui să te gândeşti la o modalitate de conservare a acestora: fie le congelezi, fie prepari conserve. Click! îţi spune cum se congelează fructele şi cum se prepară dulceţurile pentru iarnă.

Cum congelezi cireşele şi vişinele

Cireşele şi vişinele trebuie foarte bine spălate şi foarte bine uscate. Apoi, se îndepărtează codiţele şi frunzele şi se aşază pe o tavă în congelator.

După ce au îngheţat, fructele se pun în pungi închise ermetic, în congelator. Pentru a-şi păstra aroma, înainte de a fi congelate fructele se pot stropi cu sirop.

Căpşunele pot fi mixate

Înainte de a pune căpşunele la congelator, le putem mixa până când acestea devin o pastă fină. Cu această pastă se umplu câteva forme mari pentru gheaţă, iar apoi se dă totul la rece. După ce căpşunele au îngheţat sub formă de cubuleţe, se pun în pungi din plastic închise ermetic.

Zeamă de lămâie pentru a conserva caisele

Caisele îşi pierd culoarea şi aroma odată îngheţate şi dezgheţate. Pentru a evita acest lucru, înainte de a le introduce în congelator stropeşte-le cu zeamă de lămâie sau cu puţină apă în care ai dizolvat mai multe pastile de Vitamina C.

Iată cât costă un kilogram de fructe:

Căpşune: 6-9 lei lei/ kgCireşe: 10 lei/ kgCaise: 8-10 lei/ kgVişine: 10 lei/ kg

Dulceaţă de căpşune

Ingrediente: 3 kg căpşune, 1,2 kg zahăr, o lămâie, 100 ml rom brun

Mod de preparare: Spală căpşunele şi îndepărtează-le codiţele. Aşază-le într-un vas împreună cu zahărul. Lasă vasul la rece pentru 12-24 de ore.

Răzuieşte coaja unei lămâi, iar apoi stoarce lămâia. Scurge lichidul lăsat de fructe şi zahăr şi pune-l la fiert împreună cu coaja şi zeama de lămâie timp de 40 de minute, amestecând până se leagă.

Adaugă apoi fructele şi romul şi mai lasă la fiert încă 20 de minute. Încălzeşte borcanele în cuptor. Toarnă dulceaţa în borcane şi sigilează-le.

Dulceaţă de vişine

Ingrediente: 5 kg. vişine, 4 kg zahăr, 2 lămâi, un baton de vanilie

Mod de preparare: Spală fructele şi scoate sâmburii. Stoarce zeama de la o lămâie şi pune fructele într-o oală. Adaugă zeama de lămâie, zahărul si batonul de vanilie si amesteca totul foarte bine.

Oala se pune la foc mic, pe o plită, nu direct pe flacără. Lasă la fiert o oră, amestecând până când dulceaţa face spumă, iar fructele plutesc la suprafaţă. Culege spuma, ia oala de pe foc şi toarnă dulceaţa în borcane sterilizate.

Compot de cireşe

Ingrediente: 2 kg cireşe, 2 căni zahăr, 1 l apă, scorţişoară

Mod de preparare: Alege fructele în aşa fel încât să nu se strecoare cireşe stricate, moi sau lovite. Curăţă-le de codiţe şi spală-le bine.

Nu scoate sâmburii! Pune apa, zahărul şi scorţişoara într-o oală la fiert. Când apa fierbe, adaugă cireşele şi mai lasă la fiert 15-20 de minute. Apoi, pune compotul în borcane cu filet care au fost înainte sterilizate.

Gem de caise

Ingrediente: 3 kg caise, 1,5 kg zahăr, o lămâie

Mod de preparare: Curăţă caisele de sâmburi şi de coajă. Fructele se pun într-o oală şi se acoperă cu zahăr. Se lasă 2 ore pentru a se forma zeama.

Apoi, compoziţia se fierbe până scade la jumătate. Se ia oala de pe foc şi se reia fierberea a doua zi. Când gemul este gata se adaugă zeama de lămâie şi se mai lasă la fiert 10 minute. Gemul se pune în borcane sterilizate.

«Fructele nu  trebuie recongelate»    Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

 Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune cum să păstrăm corect fructele la congelator. „Fructele trebuie tăiate în bucăţi mici sau medii şi trebuie depozitate în pungi închise ermetic.

Porţiile trebuie să fie mici, în aşa fel încât să nu fim nevoiţi să le decongelăm şi să le recongelăm. Acest proces duce la pierderea tuturor vitaminelor şi elementelor nutritive care se regăsesc în zeama fructelor. Congelatorul trebuie să fie setat la o temperatură de - 18 grade Celsius.

image
image
image
image
image
image
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net