Uite cum să cumperi o locuinţă la jumătate de preţ!

Ultima actualizare:

    Caută pe siteurile băncilor imobilele care sunt scoase la licitaţie
Caută pe siteurile băncilor imobilele care sunt scoase la licitaţie

Cumpărarea unei locuinţe se poate face printr-un credit bancar, cu banii jos sau prin participarea la o licitaţie organizată de o instituţie financiară care scoate la vânzare proprietăţi imobiliare executate silit. Acestea din urmă pot ajunge la o valoare şi cu până la 50% mai mică decât cea stabilită iniţial. Iar asta pentru că o licitaţie se organizează după anumite reguli stricte.

Iată ce trebuie să ştii dacă vrei să participi la o licitaţie pentru a cumpăra o locuinţă executată silit.

Unde trebuie să cauţi – Anunţuri cu locuinţe scoase la vânzare  prin executare silită găseşti pe siteurile băncilor, la birourile executorilor judecătoreşti, la judecătorie sau pe siteul ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală).

Care este preţul – La prima licitaţie, locuinţa este scoasă la vânzare la valoarea care rezultă din raportul de evaluare a acesteia. Dacă nu se vinde, va fi organizată o a doua licitaţie, iar acum preţul va fi mai mic cu 25%. Dacă proprietatea nu se vinde nici la al doilea termen, se organizează o a treia licitaţie, iar preţul mai scade cu încă 25%. Teoretic, locuinţa se va vinde la jumătate de preţ. Practic, organizatorul licitaţiei nu este obligat să mai scadă din valoarea locuinţei după al doilea termen însă, dacă vrea să scape de imobil o va face cu siguranţă.

Ce trebuie să faci dacă vrei să cumperi - Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să iei legătura cu executorul pentru a te informa cu privire la situația imobilului. Nu trebuie să te sfiești să pui întrebări precum: „Este imobilul ocupat sau nu?”, „Contestă proprietarul executarea?” sau „Ce datorii există în contul imobilului?”. Acesta e un pas important, pentru că după achiziționarea proprietății pot apărea situații neprevăzute, cum ar fi existența unor datorii la utilități, pe care vei fi nevoit să le plătești din propriul buzunar, deși teoretic cad în sarcina vechiului proprietar.

Trebuie să dispui de nişte bani - Al doilea pas este să plătești cauțiunea de 10% din prețul de pornire afișat și să depui o cerere de participare la licitație. Trebuie să fii atent, pentru că unii executori au un termen-limită de depunere a acestei cereri. La licitația propriu-zisă va trebui să te prezinți cu dovada că ai plătit cauțiunea și actul de identitate.

Ce se întâmplă după licitaţie - Dacă nu ai reușit să cumperi imobilul, cauțiunea de 10% ți se va restitui în termen de aproximativ trei zile lucrătoare. Dacă ai cumpărat respectiva proprietate, executorul va încheia un proces-verbal în baza căruia vei putea face plata integrală; apoi vei primi un act de adjudecare cu ajutorul căruia executorul va înscrie provizoriu imobilul în cartea funciară. Urmează o perioadă de o lună de zile pentru contestații, după care se eliberează o hotărâre judecătorească potrivit căreia actul de adjudecare poate fi intabulat și, în cele din urmă, are loc intabularea propriu-zisă. După încheierea licitației, ai la dispoziție 30 de zile pentru a plăti restul banilor. În caz contrar, vânzarea se va anula; pe lângă faptul că vei pierde cauțiunea de 10%, va trebui să suporți și diferența dintre prețul adjudecat și cel stabilit pentru următoarea licitație.

Care sunt riscurile - În momentul în care poți intra în posesia imobilului, un risc de luat în calcul este refuzul prorietarului de a-l evacua, conflict ce poate fi rezolvat printr-o înțelegere amiabilă cu acesta sau în instanță. Din punct de vedere legal, fostul proprietar are dreptul să conteste actul de adjudecare emis de executorul judecătoresc. Dacă contestația este aprobată, vei primi banii înapoi – atât cauțiunea de 10%, cât și restul sumei pe care ai achitat-o.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net