«Uraa! Mi-au mai dat 145 de lei la leafă!»

Ultima actualizare:
Iată noile salarii
Iată noile salarii

Nici nu le-a venit să creadă când au văzut că au primit mai mulţi bani la salariu. Primii au fost profesorii debutanţi care au luat cu 56 de lei în plus, faţă de salariul din luna mai. Este o bucurie pentru bugetari, după doi ani de când lefurile au fost tăiate, apoi îngheţate.

Pică bine acum, în toiul concediilor, ceva bani în plus. Peste un milion de bugetari au început să primească salariile mărite cu 8%, după doi ani cu salariile diminuate cu 25% şi apoi îngheţate.

Primii care au văzut mai mulţi bani pe card au fost cadrele didactice, care din 5 iulie au început să primească, eşalonat, salarii majorate cu 8%.

"Aceşti bani sunt bineveniţi. Era o aşteptare uriaşă. Profesorii s-au bucurat când au văzut că au primit o parte din bani, chiar dacă nu acoperă nevoile lor.

Deburanţii, care au salarii de 800-900 de lei, au primit puţin peste 50 de lei, iar eu, care am 39 de ani vechime în învăţământ, am primit acum 1.955 de lei, mai mult cu 145 de lei faţă de luna precedentă.

Deci, se vor primi sume între 50 şi 200 de lei, în funcţie de încadrare. Înainte de tăierea de 25% din salarii, din 2010, aveam 2.090 de lei.

Ne punem mari speranţe că vom ajunge curând la o situaţie de normalitate", ne-a spus Adrian Dragna, de la Sindicatul Liber din Învăţământ Dâmboviţa.

Funcţionarii publici vor primi salariile indexate, eşalonat, începând din 12 iulie.

"Primele salarii mărite vor fi cu sume între 50 şi 200 de lei, potrivit postului. Este foarte aşteptată acestă majorare a salariilor, dar nu compensează inflaţia.

Cert este că această indexare, cu 8%, ne dă o relaxare de care avem nevoie şi încredere că se va ajunge la un nivel normal de salarizare.

Sperăm că se vor ţine de cuvânt şi vor da, în decembrie, şi restul de 7,5%, pentru a avea salariile la nivelul lunii mai 2010.

În Acordul cu FMI se spune că se va putea indexa din nou la sfârşitul anului, dacă economia permite", ne-a spus Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Într-adevăr, ministrul finanţelor Florin Georgescu a declarat zilele trecute: "Au fost asiguraţi banii pentru toate instituţiile, în vederea majorării stabilite prin lege a salariilor cu 8%, în cadrul primei etape de restabilire a nivelului salariilor din iunie 2010, etapa următoare fiind programată pentru luna decembrie."

Salariile bugetarilor au fost scăzute, la 1 iulie 2010, cu 25%, din care s-au recuperat 10%, de la 1 ianuarie 2011, şi încă 8%, de la 1 iulie 2012.

Iată noile salarii:

“Aceşti bani sunt bineveniţi, îi aşteptam de mult”  Adrian Dragna,  profesor, 39 de ani vechime
“Aceşti bani sunt bineveniţi, îi aşteptam de mult” Adrian Dragna, profesor, 39 de ani vechime

Adrian Dragna, profesor, 39 de ani vechime:

"Aceşti bani sunt bineveniţi, îi aşteptam de mult."

“Sperăm că vom primi şi restul de bani în luna decembrie.” Sebastian Oprescu,  funcţionar public
“Sperăm că vom primi şi restul de bani în luna decembrie.” Sebastian Oprescu, funcţionar public

Sebastian Oprescu, funcţionar public:

"Sperăm că vom primi şi restul de bani în luna decembrie."

Mariana Câmpeanu: «Vom reîntregi şi indemnizaţia pentru mame»
Mariana Câmpeanu: «Vom reîntregi şi indemnizaţia pentru mame»

Mariana Câmpeanu: «Vom reîntregi şi indemnizaţia pentru mame»

Indemnizaţia pentru mame este singura care nu a putut fi reîntregită din cauză că a început vacanţa parlamentară, dar şi acest lucru va fi rezolvat în toamnă, a declarat, luni, ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.

TVA de 9% la alimente, de la începutul anului viitor
TVA de 9% la alimente, de la începutul anului viitor

Indemnizaţia pentru mame va creşte până la 85% din venitul mediu.

În prezent, dacă părintele optează pentru un concediu de 1 an pentru creşterea copilului, primeşte lunar 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 3.400 de lei) şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii de 500 de lei.

Dacă alege perioada maximă de doi ani, se menţine cuantumul de 75%, însă, aceasta nu poate depăşi plafonul de 1.200 de lei şi nu mai este acordat nici un stimulent pentru revenirea la muncă.

TVA de 9% la alimente, de la începutul anului viitor

Construcţia bugetului pe 2013 va include cu siguranţă TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an, a declarat, ieri, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, informează Mediafax.


    TVA de 9% la alimente, de la începutul anului viitor
TVA de 9% la alimente, de la începutul anului viitor

"Suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe şi sper ca, după misiunea Fondului Monetar Internaţional din data de 25 iulie, să putem să prezentăm un grafic foarte clar de implementare a TVA redus la produsele alimentare, de 9%.

Eu personal îmi doresc chiar din acest an, pe două zone, morărit şi panificaţie, să introducem acest TVA redus, pentru că acolo este evaziunea cea mai mare în agricultură", a mai spus ministrul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net