Vin la vaccinare doar ca să vadă „cât e acul”. Alții își aduc acul de acasă

Ultima actualizare:

    Teama de ac e motivul pentru care unii români încă nu s-au vaccinatfoto: GettyImages
Teama de ac e motivul pentru care unii români încă nu s-au vaccinatfoto: GettyImages

De ce nu se vaccinează unii români? Teama de ac se numără printre motive. Nu e glumă, o spun cu toată seriozitatea medicii de la centrele de vaccinare, care povestesc situații de-a dreptul hilare. Unele persoane vin doar „în recunoaștere”, să vadă „cât e acul”. Altele caută prin farmacii cel mai mic și mai subțire ac și îl aduc medicilor ca să-l folosească. Cei mai fricoși sunt bărbații.

Dacă în urmă cu două-trei luni grija medicilor era să vaccineze repede și în siguranță cât mai mulți români, acum situația s-a schimbat, grijile sunt altele. Florin Moroșanu, membru al echipei Drive-Thru Cluj-Napoca, povestește că oamenii au diverse frici, motiv pentru care la centru de vaccinare este angajat un psiholog. „În prima lună, pentru majoritatea pacienților, vaccinarea era determinată de convingere și exista o doză mare de determinare. Începând cu luna iunie, acestei categorii i se mai adaugă un profil distinct, omul care se teme de ac sau cel puțin așa crede. Am avut 2 situații în care 2 pacienți au venit să vadă acul, dacă e mare, dacă e gros, câți cm intră în braț, ba chiar cineva a venit cu acul de acasă. A căutat el în farmacie cel mai mic ac și l-a adus să-l folosim. Evident că l-a dus înapoi acasă, era un ac care nu permitea vaccinarea pentru că era prea scurt și s-a vaccinat cu acul din centrul nostru. Dar ideea în sine, de a căuta un ac cât mai mic prin farmacii, mie mi-a dat senzația că acea persoană chiar a vrut să se vaccineze, iar teama de ac a făcut-o să stea și să aștepte o vreme, până și-a făcut curaj”, povestește Florin Moroșanu pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Bărbații, cei mai fricoși

Potrivit medicului, teama de ac este mai des întâlnită la bărbați decât la femei. De pildă, din 10 persoane temătoare, 8 sunt bărbați și două sunt femei. Se manifestă prin transpirație, leșin, agitație, anxietate, albirea feței. „Detaliul acesta mă face să mă gândesc cum ar rezista bărbații dacă ar trebui să nască în locul femeilor. Cred că am leșina preventiv cu vreo câteva zile înainte de naștere și am aștepta minunea în stare de inconștiență”, glumește Florin Moroșanu.

Există psihologi la centrele de vaccinare

Pentru toate aceste fobii de ac sau de vaccinul în sine, unele centre de vaccinare au în echipă un psiholog. La centrul drive-thru din Cluj-Napoca, Lucian este foarte solicitat. „În cele două luni, de când îl cunosc, am ajuns să-l apreciez mult. E ca un frate mai mare, înțelept și calm. OK, calmul e în fișa postului unui psiholog, dar mai are o calitate - empatia. Vede el omul stresat în mașină, citește pe fața pacientului că nu este în cea mai confortabilă stare și merge la el sau la ea și reușește să-i distragă atenția, astfel încât vaccinarea devine o experiență banală”, mai spune medicul.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net