Surprinzător, Obama a obţinut Premiul Nobel pentru Pace

Ultima actualizare:

Potrivit motivării Comitetului, actualul lider de la Casa Albă a obţinut premiul pentru 'eforturile sale extraordinare pentru a întări diplomaţia internaţională şi cooperarea între popoare'.

Potrivit motivării Comitetului, 'foarte rar o persoană a captat atenţia lumii precum Obama şi a dat poporului său speranţe pentru un viitor mai bun'.

Numele lui Obama fusese menţionat deja ca posibil laureat, însă mulţi comentatori estimau că este prea devreme pentru ca actualul lider de la Casa Albă să primească acest premiu.

'Obama a creat în calitate de preşedinte un nou climat pentru politica internaţională. Diplomaţia multilaterală a recâştigat o poziţie centrală, cu accent pe rolul pe care ONU şi alte instituţii internaţional îl pot juca', a afirmat Comitetul pentru premiul Nobel.

Cine este Barack Obama?

Născut pe 4 august 1961 în Hawaii, Obama a petrecut o mare parte a copilăriei în Honolulu, iar de la şase până la zece ani a trăit în Jakarta, împreună cu mama şi cu tatăl vitreg, de origine indoneziană. A absolvit Universitatea Columbia şi Facultatea de Drept de la Harvard. Obama a lucrat ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile, înainte de a deveni membru al Senatului statului Illinois, din 1997 până în 2004. A predat dreptul constituţional la Universitatea din Chicago, din 1992 până în 2004. După o încercare nereuşită de a obţine un loc în Camera Reprezentanţilor a SUA în anul 2000, în 2003 Obama şi-a anunţat participarea la campania electorală pentru Senatul Statelor Unite. Un an mai târziu, când era încă membru al Senatului din Illinois, Obama a ţinut discursul principal la Convenţia Naţională Democrată din 2004. În noiembrie 2004, Obama a fost ales senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi.

În februarie 2007, el şi-a anunţat începerea campaniei prezidenţiale şi a câştigat alegerile în faţa republicanului John McCain. La 20 ianuarie 2009 el a preluat funcţia de preşedinte al SUA de la George W Bush, devenind primul preşedinte american de culoare.

Obama este căsătorit din 1992 şi are două fiice. El este autorul a două cărţi de mare succes: 'Dreams from My Father', o carte de memorii, şi 'The Audacity of Hope', un comentariu personal asupra politicii Statelor Unite.

Cine primeşte Premiul Nobel pentru Pace?

Premiul este acordat persoanelor, instituţiilor sau organizaţiilor internaţionale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict, precum şi prezervarea ei la nivel internaţional.

Prima distincţie de acest gen a fost acordată în 1901, în comun, fondatorului Crucii Roşii, Henry Dunant şi conducătorului mişcării pacifiste de atunci Frederic Passy. Până în prezent 95 de persoane şi 20 de organizaţii au fost onorate cu acest premiu. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a obţinut premiul de trei ori în 1917, 1944 şi 1963, iar Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi, de două ori, în 1954 şi 1981.

Cei mai cunoscuţi pacifişti

Nobelul pentru Pace a fost acordat în 2008 fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, cel care a redactat planul de reglementare a statutului provinciei Kosovo.

Comisia Interguvernamentală a ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC) şi fostul vicepreşedinte american Albert Arnold (Al) Gore Jr. au fost laureaţi în 2007.

Expertul în economie Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit şi bancherul săracilor (2006), Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi directorul său Mohamed El Baradei (2005), fostul preşedinte american Jimmy Carter (2002), secretarul general al ONU Kofi Annan (2001), fostul lider al URSS Mihail Gorbaciov (1990), fostul secretar de stat american George C. Marshall (1953) şi Institutul de Drept Internaţional (1904) sunt doar câteva dintre numele intrate în istorie pentru aportul lor la pacea lumii şi care au fost răsplătite cu această înaltă distincţie.

Vezi video aici

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net