Taxele cerute de medicii de familie sunt ilegale

Ultima actualizare:

Taxa de 10 lei pe care medicii de familie o percep pacienţilor este ilegală, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi cei ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj. Medicii cer astfel de taxe, pentru că, susţin ei, Casa le decontează doar 20 de consultaţii pe zi.

La aproape două luni de la aplicarea noului contract cadru din sănătate, părţile implicate mai bâjbâie încă în desluşirea prevederilor acestuia. Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, susţine că medicii de familie iau în calcul la stabilirea numărului de consultaţii decontate de Casa de Asigurări şi serviciile medicale care sunt decontate de casă în cadrul tarifului pe persoană asigurată (per capita).

Cu alte cuvinte, în cele 20 de consultaţii medicii includ şi serviciile care pentru care sunt plătiţi per capita, adică pentru numărul pacienţi din listă. Principala consecinţă este că medicii îşi completează, astfel, rapid cele 20 de consultaţii zilnice, iar pacienţii următori fie sunt programaţi pentru altă zi sau săptămână, fie sunt puşi să plătească o taxă, care la nivelul Asociaţiei Medicilor de Familie Sălaj a fost stabilită la 10 lei.

Se anunţă controale!

„Solicitarea plăţii acestor consultaţii, care sunt decontate medicului de familie de către Casa de Asigurări de Sănătate, în cadrul tarifului pe persoană asigurată, este nelegală", declară Ligia Marincaş. Ea susţine că în zilele următoare va demara controale la cabinetele de medicină primară din judeţ, în special la cele vizate de mai multe sesizări „telefonice şi mai mult neoficiale" primite de Direcţia de Sănătate Publică.

De cealaltă parte, Dan Medve, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Sălaj, susţine că tot ce depăşeşte numărul de 20 de consultaţii pe zi, dar şi reţetele eliberate peste acest număr, se impută medicilor, acesta fiind principalul motiv pentru care se recurge fie la programare, fie la plată. El recunoaşte, însă, că „e o nebuloasă cu acest nou contract".

Medicul şef al CJAS Sălaj, Dana Cordea, susţine că nici nu se pune problema imputării reţetelor şi consideră taxa ilegală. „Cu atât mai mult cu cât omul este asigurat, iar odată ce plăteşte consultaţia, nu mai poate beneficia nici de reţetă gratuită sau compensată şi nici de trimitere la medicul specialist sau la analize gratuite", spune Dana Cordea.

Nu se percepe taxă

Consultaţiile pentru urgenţele medico-chirurgicale, diagnosticarea bolilor cu potenţial epidemic, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei, vaccinările, eliberarea de certificate şi adeverinţe, planificarea familială şi urmărirea dezvoltării copilului sunt servicii medicale decontate lunar medicilor de familie ca şi plată per capita, deci nu pot fi nici numărate în cele 20 de consultaţii zilnice, nici taxate, spune Ligia Marincaş.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net