Una dintre teoriile lui Einstein, confirmată: Timpul trece mai repede la altitudini mai mari

Ultima actualizare:

Asta înseamnă că vei înainta mai repede în vârstă daca locuieşti la ultimul etaj al unui zgârie-nori decât într-o casă, chiar dacă diferenţele sunt extrem de mici, conform Daily Telegraph. Descoperirea, făcută de oamenii de ştiinţă din SUA, confirmă o teorie propusă pentru prima dată de Einstein - potrivit căreia limba unui ceas se roteşte mai repede cu cât se află la o distanţă mai mare de sol.

Desi conceptul a fost acceptat de mai mulţi ani, acum, diferenţa poate fi măsurată pentru prima dată, cu o precizie uimitoare. Folosind ceasuri cu cea mai mare precizie din lume, fizicienii de la Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie, Colorado, au descoperit că doar urcând câteva trepte timpul trece mai repede.

Spre exemplu, o persoană care locuieşte la etajul 102 al clădirii Empire State Building, adică la o altitudine de circa 380 de metri, îşi pierde 104 milionimi dintr-o secundă, a declarat unul dintre cercetători, James Chin-Chou Wen.

Experiemntul dovedeşte teoria că ceasurile de la altitudini mai mari merg mai repede deoarece acestea sunt supuse unei forţe gravitaţionale mai mici. Fenomenul, numit "dilatare temporală gravitaţională", nu are un impact asupra vieţii oamenilor, susţine un cercetător. "Diferenţa este mult prea mică pentru a fi percepută de om, dar ea poate furniza aplicaţii practice în geofizică şi alte domenii", a spus el.

Calculele echipei vor fi utilizate pentru a îmbunătăţi tehnologia utilizată pentru a măsura Pământul şi câmpul gravitaţional.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net