Începe sezonul tornadelor în România. Uite care sunt zonele în care se produc aceste fenomene extreme

Ultima actualizare:

    Ne putem aștepta la tornade, în perioada următoare
Ne putem aștepta la tornade, în perioada următoare

Experții în fenomene extreme atenționează că în România începe sezonul tornadelor. Asfel de fenomene au fost raportate extrem de rar în țara noastră până acum câțiva ani. Specialiștii spun că au existat de multă vreme dar au fost considerate vijelii.

Rapoartele arată că aproape 200 de tornade au avut loc în România în ultimii 400 de ani. Dintre acestea, aproximativ 100 au fost raportate după anul 2006. Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme, a vorbit la Digi24 despre zonele în care au loc tornade în România.

Specialiștii arată că sezonul tornadelor din ţara noastră se înregistrează în lunile mai-iulie, iar din datele colectate până acum rezultă că cele mai multe tornade se produc în luna mai. Sunt însă și ani, precum 2020, în care sezonul tornadelor începe mai târziu, în condițiile în care nu a fost încă raportat niciun astfel de fenomen pe teritoriul țării.

„Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanța sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor”, a spus Bogdan Antonescu.

El a mai spus că de la al Doilea Război Mondial și până la Revoluție tornadele nu au fost considerate ca fiind un fenomen sever în România, fiind raportate ca o vijelie sau ca un vânt sever.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, au fost raportate peste 50 de tornade în România, inclusiv una care a avut loc în București.

„După 1989, în special după 2006, a crescut interesul publicului față de tornade, nu doar în România, ci și în Europa. Nu avem date suficiente să spunem dacă a crescut sau nu intensitatea acestor fenomene. Există câteva indicii care ne spun că a crescut frecvența de apariție”, a spus Antonescu.

Specialistul a mai precizat că și în România au apărut „vânătorii de tornade”, oameni care urmăresc și merg să fotografieze și să filmeze fenomene meteo extreme, iar specialiștii se bazează pe raportările acestora pentru a stabili harta tornadelor din România. Anul trecut, un autocar în care se aflau 40 de persoane s-a răsturnat pe autostrada A2, în localitatea Brâncoveni, judeţul Călăraşi, după ce șoferul a mers spre o tornadă puternică ce avea loc în zonă.

În România se înregistrează cele mai multe tornade în luna mai, însă anul acesta nu fost încă raportată niciuna pe teritoriul țării. În Europa, în schimb prima tornadă a avut loc chiar în luna ianuarie.

Citește și: 

Cum s-a format tornada care a lovit cu o viteză de 90 km/h în județul Călărași

Prima tornadă din România, la Făcăeni, în 2002

Ce să faci în caz de tornadă. Nu o depăși cu maşina!

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net