Vin vești îngrijorătoare de la meteorologi. După zile cu temperaturi de vară, un val de aer rece loveşte România. Se anunţă răcire accentuată începând de marţi, 14 aprilie, mai întâi în nordul ţării. În masive va fi vreme rece, urâtă, cu lapoviţă şi ninsoare. În noaptea de marţi spre miercuri, vremea rea pune stăpânire pe toate regiunile.


Decomadată, prognoza pentru luni, 13 aprilie, arată că vremea va continua să se încălzească în majoritatea zonelor ţării, scrie adevarul.ro. Însă cerul, variabil, se va înnora treptat începând din nord-vest. Îndeosebi noaptea, în regiunile nord-vestice, vestice şi nordice, local vor fi ploi ce vor avea şi caracter de aversă, posibil însoţite de descărcări electrice. În nordul Carpaţilor Orientali, la altitudini mari, vor fi precipitaţii subformă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, dar şi în estul,sud-estul şi în vestul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 10...11 grade pe litoral şi 24 de grade în Câmpia de Vest, iar cele minime, în general, între 3 şi 10 grade. Dimineaţa, dar mai ales noaptea, vor fi condiţii de ceaţă în sud-estul ţării.

În Bucureşti, vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată, cu temperatura maximă de 20...21 de gradeşi minima de 7...9 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Prognoza meteo: Un val de aer rece loveşte România. Uite unde va ninge și unde va fi ger

Vremea se va răci accentuat, începând de marți, în vestul, centrul şi nordul ţării unde, mai ales ziua, cerul va fi mai mult noros şi pe arii extinse vor fi ploi ce vor avea şi caracter de aversă, posibil însoţite de descărcări electrice. În restul teritoriului, valorile termice diurne se vor menţine uşor peste cele specifice perioadei, înnorările se vor accentua treptat şi, îndeosebi seara şi noaptea, vor fi averse şi descărcări electrice. Izolat vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate şi condiţii de grindină sau măzăriche. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în zona montană vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va avea intensificări în toată ţara, dar cu viteze mai mari la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 7 grade înMaramureş şi nordul Transilvaniei şi 23 de grade în Muntenia, iar cele minime, mai scăzute decât în noaptea precedentă, se vor încadra între -4 şi 5 grade.

De miercuri, vremea se va răci şi în regiunile sudice şi sud-estice, apoi valorile termice vor fi în creştere în toate zonele ţării. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată doar la începutul intervalului, în sudul şi estul teritoriului.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în fiecare regiune în parte

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru perioada 13-26 aprilie epentru fiecare regiune în parte

Prognoza meteo pentru Banat

Răcirea accentuată a vremii din data de 14 aprilie va determina înregistrarea unor valori de temperatură cu mult sub cele normale la mijlocul lunii aprilie, cu o medie a maximelor de 9...12 grade şi a minimelor de -2...2 grade. Începând din 16 aprilie, vremea va intra într-un proces de încălzire, chiar semnificativă, valorile diurne ajungând la 21...23 de grade, iar cele nocturne la 4...9 grade, mediat regional. După data de 19 aprilie sunt estimate variaţii mici în regimul termic, acesta urmând a fi caracterizat de valori în general apropiate de

cele normale pentru a doua jumătate a lunii aprilie; într-un ecart mediu, maximele se vor situa între 16 şi 19 grade, iar minimele între 4 şi 7 grade.  În data de 14 aprilie va ploua pe arii extinse, apoi probabilitatea de ploaie va creşte după data de 20 aprilie.

Prognoza meteo pentru Crișana

Vremea va deveni mult mai rece decât normal la mijlocul lunii aprilie în zilele de 14 şi 15 aprilie, când temperaturile diurne vor fi de 7...12 grade, iar cele nocturne de -3...2 grade, în medie. Din 16 aprilie, însă, temperaturile vor creşte apreciabil, până la valori maxime, mediat regional, de 19...22 de grade, în timp ce minimele vor fi de 4...8 grade. Estimările pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic fără oscilaţii importante, cu valori apropiate de cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii aprilie, astfel că, în medie, vor fi maxime de 14...19 grade şi minime de 3...7 grade.

În intervalul 13-14 aprilie vor fi ploi moderate cantitativ. Probabilitatea de ploaie va crește din nou după data de 20 aprilie.

Prognoza meteo pentru Transilvania

Răcirea accentuată a vremii din data de 14 aprilie va determina înregistrarea unor valori de temperatură cu mult sub cele normale la mijlocul lunii aprilie, cu o medie a maximelor de 8...10 grade şi a minimelor de -4...0 grade. Începând din 16 aprilie, vremea va intra într-un proces de încălzire, chiar semnificativă, valorile diurne ajungând la 18...23 de grade, iar cele nocturne la 1...5 grade, mediat regional. După data de 19 aprilie, sunt estimate variaţii mici în regimul termic, acesta urmând a fi caracterizat de valori în general apropiate de

cele normale pentru a doua jumătate a lunii aprilie; într-un ecart mediu, maximele se vor situa între 13 şi 17 grade, iar minimele între 1 şi 4 grade.  În data de 14 aprilie vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ (ploaie şi trecător lapoviţă sau ninsoare). Ulterior, probabilitatea de ploaie va crește, în special după data de 20 aprilie.

Prognoza meteo pentru Maramureș

 Răcirea accentuată a vremii din data de 14 aprilie se va concretiza prin înregistrarea unor valori de temperatură cu mult sub cele normale la mijlocul lunii aprilie, cu o medie a maximelor de 8...10 grade şi a minimelor de -3...1 grad. Ulterior, chiar începând din 16 aprilie, vremea se va încălzi din nou, iar de la o zi la alta temperaturile vor creşte semnificativ, cele diurne ajungând la 20...22 de grade, iar cele nocturne la 3...7 grade, mediat regional. După data de 19 aprilie nu sunt estimate variaţii importante în regimul termic, acesta urmând a fi caracterizat de valori în jurul celor normale pentru a doua jumătate a lunii aprilie; într-un ecart mediu, maximele se vor situa între 16 şi 19 grade, iar minimele între 3 şi 7 grade.  În intervalul 13-14 aprilie vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ (ploaie şi trecător lapoviţă sau ninsoare). Ulterior, probabilitatea de ploaie va crește, în special după data de 20 aprilie.

Prognoza meteo pentru Moldova

În perioada 14-15 aprilie valorile termice vor scădea accentuat, la început în nordul şi în centrul regiunii, apoi şi în sud, vremea devenind mult mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă din an; în medie, maximele vor fi de 9...14 grade, iar minimle de -2...3 grade. Apoi vremea se va încălzi apreciabil, valorile diurne vor ajunge, în data de 17 aprilie, la o medie de 20...22 de grade, iar cele nocturne de 3...8 grade. Ulterior, temperaturile vor scădea uşor, dar în general se vor menţine până la finalul intervalului de referinţă apropiate de cele caracteristice în a doua jumătate a lunii aprilie, cu maxime de 14...17 grade şi minime de 2...7 grade.

În data de 14 aprilie, pe arii extinse vor fi precipitaţii sub formă de ploaie, iar în zona subcarpatică trecător şi lapoviţă sau ninsoare. Ploi slabe, pe spaţii mici vor fi şi în jurul datei de 18 aprilie, iar în cea de-a doua săptămână estimările prognostice indică o probabilitate relativ ridicată de ploaie.

Prognoza meteo pentru Dobrogea

Intervalul va debuta cu o vreme deosebit de caldă, în special în partea continentală a regiunii, cu maxime termice de 18...20 de grade şi minime de 5...8 grade, urmat de o perioadă scurtă, în jurul datei de 15 aprilie, cu temperaturi ce se vor situa sub cele normale pentru acea dată, ziua urmând a se înregistra 11...14 grade, iar noaptea 1...4 grade. Ulterior vremea va redeveni mult mai caldă decât climatologic specific, cu temperaturi maxime de 17...20 de grade şi minime de 6...10 grade. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările

indică menţinerea unui regim termic în general apropiat de cel obişnuit perioadei din an.

În data de 14 aprilie se vor semnala ploi slabe şi moderate cantitativ, mai ales averse şi posibil descărcări electrice. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi în perioada 20-21 aprilie.

Prognoza meteo pentru Muntenia

Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de variaţii termice

importante; astfel, debutul perioadei va fi cu o vreme deosebit de caldă, cu maxime în medie de 20...22 de grade şi minime de 4...8 grade. Va urma însă o răcire de scurtă durată, dar accentuată, cu valori în jurul datei de 15 aprilie mult sub mediile multianuale ale datei.

Ulterior, vremea va fi din nou în încălzire, spre un regim uşor peste cel normal. Pentru a doua săptămână sunt estimate variaţii termice mici de la o zi la alta, temperaturile urmând a fi în marea lor majoritate apropiate de cele obişnuite perioadei, cu 16...20 de grade ziua şi 3...7 grade noaptea, mediat regional.

În data de 14 aprilie vor fi precipitaţii moderate cantitativ, ziua averse de ploaie şi posibil descărcări electrice, iar seara şi noaptea local şi precipitaţii mixte, în special în zona deluroasă. Apoi, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată după data de 20 aprilie.

Prognoza meteo pentru Oltenia

Prima săptămână a intervalului de referinţă va fi caracterizată de variaţii termice importante; astfel, debutul perioadei va fi cu o vreme caldă, cu maxime în medie de 17...22 de grade şi minime de 5...8 grade. Va urma însă o răcire de scurtă durată, dar semnificativă, cu valori în jurul datei de 15 aprilie mult sub mediile multianuale ale datei. Ulterior, vremea va fi din nou în încălzire, spre un regim uşor peste cel normal. Pentru a doua săptămână sunt estimate variaţii termice mai mici de la o zi la alta, temperaturile urmând a fi în marea lor majoritate apropiate de cele obişnuite perioadei, cu 16...20 de grade ziua şi 4...8 grade noaptea, mediat regional.

În data de 14 aprilie vor fi precipitaţii moderate cantitativ, ziua averse de ploaie, iar seara şi noaptea local şi precipitaţii mixte, în special în zona deluroasă. Apoi, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată după data de 20 aprilie.

Prognoza meteo la munte

 Vremea va fi rece în perioada 14-15 aprilie, cu valori termice de 0...5 grade ziua şi -9...-2 grade noaptea. În celelalte zile ale primei săptămâni vremea va fi relativ caldă, cu maxime ale temperaturii aerului de 6...12 grade şi minime de -3...2 grade, în medie. Pentru a doua parte a intervalului de referinţă estimările indică un regim termic apropiat de cel normal în ultima decadă a lunii aprilie, respectiv valori negative noaptea şi între 4 şi 8 grade ziua. În jurul datei de 14 aprilie precipitaţiile, predominant ninsori, vor fi frecvente şi moderate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte din nou după data de 20 aprilie.

 

În Capitală, valorile termice diurne se vor menţine uşor peste cele normale pentru mijlocul lunii aprilie, astfel încât temperatura maximă va fi de 20...22 de grade. Cerul, variabil, se va înnora treptat din orele amiezii şi îndeosebi noaptea vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu unele intensificări.Temperatura minimă, mai scăzută decât în noaptea precedentă, va fi de 2...3 grade.

Citește și: 

Prognoza meteo. Vremea în luna aprilie, în România. Recorduri de temperatură

Cum se numesc vânturile care suflă în România. Legenda Crivățului

 
 
Loading...