Vine ”Zorbas” şi, odată cu el, sosesc furtunile şi frigul! Ciclonul care a dat peste cap Grecia va pătrunde şi în ţara noastră. La munte e deja iarnă în toată regula. În acest sfârşit de săptămână a nins în majoritatea zonelor montane. La Vârful Omu, stratul de zăpadă are 18 cm, iar la Bâlea Lac 15 cm. Vântul a bătut cu putere, iar temperaturile au coborât până la -9˚C.


Potrivit meteorologilor, în zilele următoare, la munte, în special în estul Carpaţilor Meridionali şi în cei de Curbură, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Deja în munţi sunt probleme cu zăpada căzută în ultimele zile. Salvamontiştii din Sibiu, de exemplu, anunţă că în zona de creastă a Munţilor Făgăraş s-a depus un strat de zăpadă cu o grosime între 10 şi 20 cm, iar în perioada următoare sunt aşteptate noi ninsori.

”Această situaţie necesită parcurgerea traseelor turistice de altitudine cu precauţie, folosind echipamentul de iarnă: îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, beţe de schi, piolet şi colţari pentru zonele unde s-a format gheaţă”, au declarat reprezentanţii Salvamont Sibiu.

z27-actu-2.jpg

La munte stratul de zăpadă variază între 10 şi 20 de centimetri

Ciclonul “Zorbas” aduce azi vreme rece şi ploioasă în toată România, cu rafale puternice de vânt. În prima zi din săptămână se înregistrează ploi şi temperaturi în scădere în toată ţara.

Ploile se retrag de marţi, 2 octombrie, iar temperaturile se stabilizează la valori apropiate datei la care ne aflăm, dar mai scăzute cu şapte grade, în medie, faţă de cele înregistrate în luna septembrie. Valorile termice la munte se vor încadra azi între 18-20˚C la amiază şi 3-5˚C noaptea. 

La Bucureşti vor fi între 12 şi 17˚C, iar în sud-estul ţării se vor înregistra valori termice între 9 şi 22˚C.

Loading...