Ziua era as la învăţătură, noaptea, traficant de "ierburi"

Ultima actualizare:

    Un tânăr de 17 ani din Gorj, mândria Liceului Teologic, a fost prins de oamenii legii când vindea etnobotanice
Un tânăr de 17 ani din Gorj, mândria Liceului Teologic, a fost prins de oamenii legii când vindea etnobotanice

Are acasă zeci de diplome primite la diferite concursuri la care a participat. A fost premiat pentru cunoştinţele de cultură generală, istorie, film şi fotografie. E copilul pe care şi l-ar dori orice părinte. Mihai Udriştoiu, 17 ani, mai are însă o ”pasiune” pe care oamenii legii i-au deconspirat-o acum: vinde etnobotanice colegilor de generaţie.

20 de percheziţii în Gorj, Mehedinţi, Hunedoara şi Bucureşti. 13 tineri reţinuţi, 9 arestaţi. Printre cei care au ajuns după gratii pentru 30 de zile se află şi Mihai Udriştoiu, considerat până acum mândria Liceului Teologic din Târgu Jiu. Tânărul de 17 ani are rezultate foarte bune la învăţătură şi fusese olimpic la mai multe discipline, fiind medaliat la concursuri de istorie locală, film şi fotografie.


    Mihai Udriștoiu a ajuns după gratii pentru 30 de zile
Mihai Udriștoiu a ajuns după gratii pentru 30 de zile

După ce mama lui s-a mutat la Bucureşti, Mihai a rămas în grija bunicilor, care erau mândri de nepotul lor. Şocul a fost cu atât mai mare acum, când s-a aflat că adolescentul face parte dintr-o reţea de traficanţi de droguri.

Chiar dacă unii dintre colegii săi spun că ştiau că Mihai consuma şi vindea etnobotanice, conducerea liceului susţine că nu a bănuit nici un moment acest lucru. “Mă surprinde, pentru că, până acum, nu am avut probleme cu el. Este foarte gravă acuzaţia de trafic de droguri. Dacă se vor adeveri acuzaţiile, se va întruni Consiliul Profesoral şi, în funcţie de abaterile pentru care este cercetat, se poate merge până la exmatriculare. Este un elev foarte bun, cu note foarte bune”, a declarat Gheorghe Benegui, directorul adjunct al Liceului Teologic din Târgu Jiu. 

Conform procurorilor DIICOT, drogurile erau comercializate în Târgu Jiu mai multor consumatori, majoritatea dintre aceştia fiind elevi în cadrul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ (CNTV). „Drogurile le procurau din ţară, mai ales din Bucureşti sau prin curierat de la dealeri din ţară şi din străinătate. Consumul acestor substanţe halucinogene proliferase foarte mult în ultimele luni. Am avut sesizări de la medicii de la urgenţe despre tineri care ajungeau în comă la ei. Dealerii aveau vârste între 17 şi 30 de ani”, a spus şeful DIICOT Gorj, Vasile Popescu.

Din 2011, «magazinele de vise» s-au mutat pe Internet

Mihai Udriștoiu  a ajuns după gratii  pentru 30 de zile
Mihai Udriștoiu a ajuns după gratii pentru 30 de zile

În 2010-2011, consumul de etnobotanice a dus la moartea multor tineri. Societatea civilă a reacţionat puternic şi, după numeroase mitinguri, Ministerul Sănătăţii a elaborat un act normativ prin care au fost interzise 36 de substanţe şi produse etnobotanice deosebit de periculoase. În lunile următoare, consiliile locale au decis închiderea “magazinelor de vise”. După 2011 însă, comerţul cu etnobotanice s-a mutat pe Internet. România se află la loc de frunte în topul ţărilor cu site-uri prin care se comercializează substanţe interzise, alături de Marea Britanie, Germania şi Olanda. Preţurile dozelor variază de la 14 lei la 300 de lei. Potrivit unui studiu realizat de Agenţia Naţionala Antidrog (ANA), cele mai multe accesări ale site-urilor prin care se vând etnobotanice au fost făcute din Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net