«Ziua fără Berlusconi»: italienii îi cer demisia VIDEO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Peste un milion de persoane au ieşit sâmbătă după-amiază pe stradă în Roma, dar şi în alte oraşe ale Italiei şi ale lumii, la un mare protest organizat de societatea civilă şi opoziţia de stânga pentru a-i cere demisia premierului Silvio Berlusconi.

Oamenii au cerut demisia premierului Silvio Berlusconi sătui de deficitul de imagine pe care acesta l-a adus Italiei prin gafele, scandalurile sexuale şi nesfârşitele sale tentative de a se substrage judecăţii în procesele penale deschise împotriva lui.

O mare coloană de manifestanţi veniţi la Roma din toată Italia a plecat după orele 14.00 din zona Piazza della Repubblica şi a străbătut jumătate din centrul istoric al capitalei până la Piazza San Giovanni unde a fost stabilit locul de întâlnire al protestatari şi în care se adunaseră la căderea serii circa 500.000 de persoane, fiind aşteptaţi să se alăture şi alţii până la ora locală 22.00 când a fost stabilită dispersarea mitingului.

simeon stalpnicul png

Iniţiativa desfăşurată sub genericul 'No B-day' a plecat la începutul lunii octombrie de la un grup de bloggeri, iar în cursul ultimelor săptămâni au aderat o mare parte a asociaţiilor civile italiene, precum şi câteva dintre partidele opoziţiei de centru-stânga sau de extremă stânga.

Manifestaţii de solidaritate au fost organizate şi în alte oraşe ale Italiei, precum şi la Londra, Barcelona, Amsterdam, Dublin, Paris, Viena, San Francisco, Montreal, Sacramento şi alte oraşe în care există comunităţi importante de italieni. Numărul total al celor care au decis să iasă sâmbătă în piaţă împotriva lui Berlusconi a fost estimat de organizării protestului la peste 1 milion de persoane, adică circa 2% din populaţia Peninsulei.

image

'Berlusconi la puşcărie', 'Berlusconi, mergi la judecată!', 'Berlusconi, demisia!', 'Berlusconi mafiotul', precum şi alte mesaje critice faţă de puterea politică şi mediatică a liderului italian se puteau citi pe multe dintre pancartele afişate de manifestanţi, din arsenalul acestora nelipsind mii de steaguri, precum şi diverse păpuşi satirice faţă de premier.

image

Totodată, se puteau vedea multe mesaje de susţinere faţă de şeful statului, preşedintele Giorgio Napolitano, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, care în ultimul timp şi-au asumat o făţişă politică critică la adresa şefului guvernului.

Vezi VIDEO aici

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net