Se întâmplă în preajma unuia dintre cele mai noi loturi de autostradă din România! Valuri de pământ cu o deschidere de aproape 200 de metri alunecă în fiecare zi înspre maşinile care circulă cu viteză dinspre Sibiu către Orăştie.


Natura își face de cap aproape de autostrada Orăștie – Sibiu! Ajunse la numai 12 metri de calea de rulare, valurile noroioase au înaintat cu 30 de centimetri în ultimele două săptămâni, potrivit unei monitorizări realizate de adevarul.ro.
Dealul Bucium, din care s-au rupt valurile de pământ care alunecă spre autostradă, se află la aproximativ 20 de kilometri de Sibiu, pe sensul de mers către Orăştie. Situat chiar înainte de viaductul de la Aciliu, din dealul respectiv au fost rase câteva milioane de metri cubi de pământ de către constructorii italieni de la Salini Impregilo SpA, în tentativa de a stopa alunecările de teren care au început să se manifeste încă din perioada de șantier a autostrăzii.

Problemele au apărut imediat după inaugurare

Cu patru zile înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014, ministrul Transporturilor din acea vreme, Ioan Rus, inaugura cei 22,11 kilometri de autostradă ai lotului respectiv (între Cunţa şi Sălişte), promiţând că alunecările vor fi monitorizate cu senzori care pot fi accesaţi online. Zece zile mai târziu, autostrada a crăpat pe o lungime de 50 de metri, fapt ce a dus la închiderea circulaţiei şi, mai apoi, la rezilierea contractului cu Salini Impregilo SpA (ianuarie 2016). Ulterior, peste monitorizarea alunecărilor de teren s-a aşternut liniştea.

Țărușii, acoperiți de noroi

Subiectul a fost readus în discuţie la începutul acestui an, când Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţa oficial „urgentarea monitorizării“, dar tot fără detalii concrete. Prin urmare, în urmă cu două săptămâni, reporterii de la adevarul.ro au bătut mai mulţi ţăruşi la baza valurilor de pământ care începeau să se dezgheţe. În 14 zile, ţăruşii au fost acoperiţi de pământ: alunecările au înaintat cu mai bine de 30 de de centimetri!

Citește articolul complet și vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

 

 
 
Loading...

Alte articole