Primii bucuresteni dintre cei 10.500 care participă la proiectul ”Sunt imun la Covid?” au venit miercuri (10 iunie) la Arena Națională, pentru a face testul de tip anticorpi împotriva virusului Sars- Cov2. Aceasta testare este făcută de Primăria Capitalei la cererea Institutului Matei Balș. Experimentul va arata care este procentajul celor care s-au imunizat și nivelul de circulație al noului coronavirus, în Capitală. Participanții la proiect au fost selectați din toate grupele de vârstă.


Primarul General, Gabriela Firea, a lansat pe 25 mai, la Arena Națională, programul”Sunt Imun la Covid?”. Acesta este un studiu științific făcut împreună cu primăriile de sectoare și Institutul Matei Balș și urmează să stabilească răspândirea virusului în Capitală și gradul de imunizare a populației. “Practic, vrem să vedem care este procentajul celor care s-au imunizat și au anticorpi împotriva noului coronavirus. Este o campanie complementară proiectului „TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI” - care a generat un interes uriaș în rândul bucureștenilor. Noul programul vizează testarea pentru anticorpi a 10.500 de persoane, este finanțat de Primăria Capitalei și de primăriile de sector și ține cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”, a declarat Gabriela Firea la lansarea programului.

Cine participă la testarea gradului de imunizare

Potrivit Primăriei Capitalei, persoanele care au fost testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei, selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc. Persoanele au fost selectate aleator pentru a îndeplini criteriile de vârstă și sex necesare formării unui eșantion edificator pentru studiul care va fi elaborat, la final, de către Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”. Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală. Cei aproximativ 10.500 de voluntari incluși în program sunt împărțiți pe sectoare, în funcție de mărimea acestora, astfel: cei mai mulți vor fi din Sectorul 3 - circa 2.500, iar cei mai puțini din Sectorul 1 - circa 1.200.

Fiecare persoană din eșantion a primit o scrisoare în care este detaliat proiectul și a fost invitată să participe ca voluntar, fiind cerut, astfel, acordul său prealabil de participare. După primirea scrisorii care arată că a fost selectată pentru program, persoana trebuia să se înscrie online, pe www.assmb.ro, la secțiunea „Sunt Imun la Covid?”, în vederea completării chestionarului de studio. După înscriere, participanții sunt contactați de personalul medical din rețeaua școlară a PMB și programați pentru testare pe baza unui număr de înregistrare alocat fiecărui participant la testare. Practic, sunt incluse în program persoanele care răspund scrisorii de invitație și care își exprimă acordul informat de participare la studiu.

 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • Dublu record negativ miercuri (7 octombrie): 2.958 de cazuri noi de coronavirus și 82 de decedați
  foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
 • foto: Sever Gheorghe
1/12

Cum se face testarea

Testarea propriu-zisă trebuia să înceapă la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, dar pentru că nu s-a reușit strângerea numărului de participanți în timp util s-a prelungit termenul. Reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat că vor să efectueze aproape 1.500 de testări pe zi, așadar testarea tuturor voluntarilor durează undeva la o săptămână. Fiind o testare voluntară pentru identificarea anticorpilor împotriva virusului SARS-Cov-2, este utilizată metoda de testare prin teste rapide pentru identificarea anticorpilor IgM și IgG. Spațiul de la Arena Națională este împărțit pe 6 secțiuni, corespunzătore celor 6 sectoare, fiecare având câte 5 puncte de testare care vor funcționa în două ture, zilnic între orele 8:00 – 20:00, de luni până duminică.

Procesul de testare este sigur, adaptat rigorilor sanitare din această perioadă - temperatura a fost verificată cu termometru non-contact și toți cei implicați au purtat măști de protecție. Un medic a recoltat o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. Pe locul înțepăturii a fost aplicat un plasture steril. După 15 minute de la recoltarea sângelui, medicul a comunicat rezultatul testării și beneficiarul testului a primit o adeverință scrisă și semnată. În cazul în care rezultatul este pozitiv, înseamnă că persoana a avut infecția cu SARS-Cov-2 și a dobândit imunitate. La finalul fiecărei ture, s-a comunicat în Call Center lista persoanelor care nu s-au prezentat, în vederea reprogramării. Rezultatele testării vor fi incluse în studiul ce va fi elaborat de specialiștii Institutului de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” și pot ajuta la fundamentarea unor măsuri viitoare care privesc populația.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: