Când intrăm într-o relaţie credem că este nevoie de transparență totală, dar unele lucruri chiar trebuie păstrate doar pentru noi. Pe de altă parte, este sănătos ca anumite secrete să rămână nespuse. Țin de discreție, diplomație și evitarea acelor conflicte care până la urmă nu duc nicăieri. În articolul de mai jos, Daniela Dumitrescu, psiholog clinician şi psihoterapeut, vine cu câteva explicaţii despre acest subiect.


"Intrăm în relație doar cu o parte din noi. Evident cu partea cea mai frumoasă, cea de vitrină, în care expunem doar calitățile produsului și superoferta. Și poate că este și firesc să fie așa, că doar nu te-ai expune în fața oricărui străin cu toate bubele tale. Plus că, cine să te mai ia când îi arunci toate cele rele în ochi?

Ce este drăguț este că ne mirăm că celălalt nu se suprapune în întregime peste acea parte pe care ne-a livrat-o și de care poate ne-am îndrăgostit. Nu este ca și când ne minte, ci este ca și când vrea să ne arate, să ne ofere ce are el/ea mai bun. Adesea, în momentul în care partenerii descoperă și celelalte părți, sunt absolut surprinși, dacă nu furioși și chiar nedrepți. Am văzut oameni care au închiși relații pentru că el/ea i-a „ascuns” faptul că fusese căsătorit 3 luni, acum 5 ani! Bun, și cu ce schimbă povestea? „Păi dacă m-a mințit cu asta, mă poate minți cu orice” - sigur că este o exagerare, dar haideți să privim nițel și din celălalt colț de cameră.

Dacă cineva alege să nu spună despre el, este clar că o face din anumite motive

Cel mai adesea din teamă, iar dintre temeri, cele mai frecvente sunt teama de a nu fi părăsit și de a nu-l face pe celălalt să sufere. Și ce să vezi? Fix asta se întâmplă! Prin urmare, țin să subliniez 2 lucruri:

este foarte puțin probabil ca cineva să-ți spună tot despre el, din teamă, jenă, rușine, etc. Așa că dacă așteptarea ta este asta, atunci este ușor neadaptată realității. În egală măsură, poate ar fi bine să te gândești câte lucruri ai ascuns tu despre tine și din ce motive. Ai spus tu chiar totul despre tine în această relație?
Când se întâmplă să descoperi chestii care poate nu-ți plac, nu încerca să denigrezi persoana, ci mai degrabă să-i înțelegi motivele. Dacă totuși el/ea nu a vorbit despre asta, poate că nici relația pe care o aveți nu este suficient de stabilă, de încredere și poate că nu s-a simțit suficient de în siguranță pentru a face o astfel de dezvăluire. Iar când s-a simțit, ce să vezi, s-a pornit uraganul. Crezi că o să mai dezvăluiască vreodată ceva?

A vorbi despre sine este un curaj

Iar a vorbi despre părțile mai puțin frumoase din povestea ta este o dovadă de asumare de sine care cere însă o bună maturizare și o stabilă creștere personală.

„De ce nu mi-a spus mai devreme? De ce a așteptat până acum?” - păi cum ar putea spune cineva ceva dureros încă de la început? Nu are nevoie oare de siguranța unei relații stabile și puternice? Sigur că acest lucru o poate fragiliza, dar trebuie să aibă ce! Prin urmare, nu vă aruncați în a arunca cu pietre în cineva care abia a dezvăluit ceva adânc, crunt, greu despre sine. Simpla mărturisire (chiar dacă nu a fost atunci când ne-am dorit) este semn de mare încredere.

Acum nu vreau să credeți că încurajez ascunsul, ci încurajez capacitatea de a asculta, de a primi și ceea ce nu ne place, urâtul celuilalt. Întrebarea care se naște ulterior este: vei putea trăi în continuare cu asta? Depinde de ce atinge partea aceea în tine, de cât de greu ți se lasă în stomac.

daniela_dumitrescu.png

Daniela Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut
Daniela Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeut

Fiecare dintre noi are o „grădină interioară” care nu va fi dezvăluită nimănui

Cred că până la urmă este clar că fiecare dintre noi va avea o „grădină interioară” care nu va fi dezvăluită nimănui, ca și construct al sentimentului de Sine. Este acea parte din mine care-mi aparține doar mie, prin urmare, indiferent de cât de apropiat mă voi simți de cineva, voi dezvălui frânturi, petice, piese dintr-un puzzle ce doar eu îl știu pe de-a-ntregul și care se construiește și se re-construiește permanent.

Pe de altă parte, am întâlnit și persoane care mi-au mărturisit că atunci când intră în relație simt că renunță la o parte din sine. Unii percep relația ca pe o pierdere a libertății personale, ca pe un compromis în care renunț la o parte din ceea ce sunt, din ceea ce-mi doresc, din ceea obișnuiesc să fac. Ei bine da, este real, căci pentru ca celălalt să poată intra în viața ta, trebuie să renunți la o parte din preocupările, dorințele și poate chiar nevoile tale. Sau chiar dacă nu renunți definitiv, clar nu vor mai putea avea aceeași pondere de timp. Nu poți să-ți menți ritmul, structura și funcționarea vieții single, iar dacă percepi asta ca pe o pierdere de sine, atunci este destul de greu de menținut relația. Frustrările vor crește și vor izbucni intempestiv în relație. Important este să vezi dacă ceea ce primești te „umple” suficient de mult pentru a compensa sentimentul de pierdere pe care-l ai. Dacă simți că ai renunțat la mai mult decât primești, atunci prognosticul meu privind viitorul relației este rezervat.

Da, intrăm în relație doar cu o parte din noi

La început cu cea luminoasă, iar dacă relația nu va putea absorbi și partea mai puțin colorată din viața celuilalt, atunci poate nu ar fi rău să ne întrebăm ce reprezintă o relație pentru noi și dacă suntem cu adevărat pregătiți pentru un drum comun", a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericiți cei ce comunică.

 

 
 
Loading...