5 ani de la una dintre crimele care au zguduit sportul mondial

Ultima actualizare:

    Sportivul riscă până la 15 ani de închisoareFoto: AP
Sportivul riscă până la 15 ani de închisoareFoto: AP

De cinci ani, „Ziua Îndrăgostiţilor” nu mai are acelaşi înţeles pentru iubitorii sportului. Este ziua în care, acum cinci ani, s-a petrecut una dintre cele mai mari tragedii din istorie.

O ştire din Africa de Sud şoca lumea sportului în dimineaţa zilei de 15 februarie 2013: cel mai de seamă reprezentant al sportului paralimpic, sud-africanul Oscar Pistorius, unul dintre cei care au luptat pentru egalitatea şanselor în sport şi nu s-a sfiit să se ia la „trântă” cu sportivii fără handicap, devenise un criminal! În seara „Zilei Îndrăgostiţilor” de acum cinci ani, sportivul sud-african şi-a executat iubita, fotomodelul Reeva Steenkamp, în baie. El a tras nu mai puţin de patru focuri de armă prin uşa băii. Când a fost reţinut de poliţie el a explicat că a crezut că în casă este un hoţ.

După reţinere a început o adevărată saga: procese peste procese, acuzţii peste acuzaţii şi o primă condamnare, venită în 2014. A fost declarat vinovat de omor prin imprudenţă în 2014, fiind condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Pistorius a petrecut aproape un an în închisoare, după care a fost plasat în regim de arest la domiciliu. Parchetul a făcut însă apel şi a obţinut, în decembrie 2015, încadrarea faptei sportivului ca omor. El a fost condamnat apoi, în iulie 2016, la şase ani de detenţie.

Totuşi, la următorul apel, Curtea Supremă din Africa de Sud a hotărât o pedeapsă mult mai mare pentru atletul paralimpic. Pe 24 noiembrie 2017, Oscar Pistorius a fost condamnat la 13 ani şi cinci luni de închisoare, după ce autorităţile au contestat decizia „şocant de blândă” a instanţei anterioare, şase ani de închisoare.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net