7 atuuri care fac din România o favorită la Euro 2018

Ultima actualizare:

    Revenită după o accidentare, Melinda Geiger a adus un plus echipei noastre îndeosebi în meciul cu GermaniaFoto: Sport Pictures
Revenită după o accidentare, Melinda Geiger a adus un plus echipei noastre îndeosebi în meciul cu GermaniaFoto: Sport Pictures

După ce a trecut la pas de Cehia, naționala feminină de handbal a dominat și disputa cu Germania

Dezinvoltă în atac și decisă în defensivă, echipa României a impresionat la această ediție a Campionatului European ce se desfășoară în Franța. Ea și-a asigurat calificarea în grupele principale, iar mâine (ora 22.00 / în direct la TVR1 și TVR HD) joacă pentru șefie cu Norvegia. 

La cum a evoluat în primele două partide, România prezintă (cel puțin) 7 atuuri care fac din ea o favorită:

1. A început foarte bine meciurile. Elevele lui Martin Ambros au abordat decise partidele de la această ediție a Europenelor. Ele au izbutit să se detașeze rapid, conducând cu 6-1 Cehia, respectiv cu 4-1 Germania. Acest avantaj a fost apoi conservat și chiar majorat. După pauză, România s-a detașat la opt-nouă goluri în ambele dispute, permițându-și momente de relaxare. 

Neagu și Buceschi, surorile golului

2. O are pe cea mai bună handbalistă din lume, Cristina Neagu. Denumită ”Regina Europei” pe site-ul francez lequipe.fr, bucureșteanca a izbutit să devină golghetera absolută a turneelor finale ale CE, cu 206 goluri. Ea a marcat de opt ori în partida cu Cehia (31-28) și de cinci în meciul cu Germania (29-24). 

3. Eliza Buceschi este golgheterul ediției în curs. Alături de Neagu, jucătoarea de la Corona Brașov s-a ilustrat drept principală marcatoare în primele două partide disputate de România. De altfel, Eliza este pe locul 1 în clasamentul marcatoarelor de la Euro 2018, cu 20 de goluri. 4. Iulia Dumnaska și Denisa Dedu au ”închis” poarta. O contribuție importantă la succesele naționalei din primele două meciuri au avut cele două portărițe. Iar dacă Iulia a strălucit contra Cehiei, Denisa a avut câteva parade entuziasmante în disputa cu Germania, marcând un gol și fiind declarată MVP-ul partidei.  5. Are un pivot, Crina Pintea, în mare formă. Cu 5 goluri în meciul cu Cehia și 4 în cel cu Germania jucătoarea de la Issy și-a făcut datoria cu prisosință, ea făcând culoare de pătrundere spre poartă și pentru colegele sale. Deloc întâmplător, Gyor și CSM București ar dori să o transfere chiar în această iarnă. 6. Atmosfera în lot este deosebit de bună. Un alt aspect important, care merită a fi remarcat este legat de felul în care jucătoarele noastre se manifestă pe teren. Cu zâmbetul pe buze, ele se bucură de reușitele lor, iar în momentele mai dificile strâng rândurile și se încurajează. 7. Suporterii români au fost la înălțime. Și la această ediție a CE naționala de handbal este încurajată de numeroși fani, mulți dintre ei venind din țară. Înarmați cu tobe și trompete, îmbrăcați în roșu, galben și albastru, ei au întins și un drapel uriaș înaintea partidei cu Germania, de luni. 

S-a câștigat doar un meci, la Cluj, în 2016

În ultimii ani, echipele feminine de handbal ale României și Norvegiei s-au înfruntat frecvent la competițiile internaționale. Naționala noastră a obținut o singură victorie, 25-20, în calificările pentru Euro 2016. În rest, reprezentativa nordică s-a impus mai mereu în fața noastră. Iată cum arată statistica: 21-23 la CE 2016, 25-20 și 17-27 în preliminariile CE 2016,  22-26 și 33-35 la CM 2015, 19-27 la CE 2014, 23-25 și 18-30 în preliminariile CE 2014, 24-25 la CM 2009, 31-37 la CE 2008.  

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net